Η 7η Τέχνη στον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών

To 8o Φεστιβάλ Σινεμά του Συλλόγου Προσηλιωτών κάνει τη τελευταία του στάση στην Πάτρα και στον Ιστορικό Πανηπειρωτιικό Σύλλογο Πατρών.
Το Σάββατο, 6 Απριλίου 2019, και ώρα 7.45 μ.μ. η άνετη αίθουσα εκδηλώσεων του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών «Το σπίτι του Ηπειρώτη, (Μουρούζη 14, 1ος όροφος) θα μετατραπεί σε αίθουσα σινεμά για να φιλοξενήσει μια συναρπαστική προβολή από την ταινιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου με τίτλο «Το μικρό λιοντάρι».
Μαζί μας θα βρεθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του δραστήριου Συλλόγου Προσηλιωτών Ιωαννίνων «η Αγία Παρασκευή» εγκαινιάζοντας μια νέα συνεργασία μεταξύ των δύο συλλόγων.

Στο τέλος της ταινίας θα κληρωθούν συλλεκτικά Τshirt και καπελάκια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
Λίγα λόγια για την ταινία:
Ο δεκαπεντάχρονος Mitri Diop ζει σ’ ένα χωριό στη Σενεγάλη και, όπως τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του, παίζει ποδόσφαιρο ονειρευόμενος την Μπάρστα και την Τσέλσι. Όταν ένας Καμερουνέζος σκάουτερ τον εντοπίζει, ο Mitri πιστεύει στην τύχη του. Αλλά για να φτάσει στα μεγάλα σαλόνια της Ευρώπης, πρέπει να πληρώσει. Η οικογένειά του, για να τον βοηθήσει, χρεώνεται. Όταν φτάνει όμως στη Γαλλία, βλέπει ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι του τα είχαν περιγράψει, και αντί για μεγάλα γήπεδα, βρίσκεται εγκαταλελειμμένος και ντροπιασμένος στους δρόμους του Παρισιού, αναζητώντας ακόμα το όνειρό του.
Διάρκεια ταινίας: 1.35′. Είσοδος Ελεύθερη.

Άρχισαν οι εργασίες Μεσόπυργος – Αυλάκι
Άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του νέου δρόμου Μεσόπυργος Άρτας – Αυλάκι, μέχρι τα όρια του νομού Αιτωλοακαρνανίας, από τον ανάδοχο του έργου προϋπολογισμού 2.600.000 ευρώ.
Επίσης άρχισε και η κατασκευή του κόμβου Ζυγού στην Ε.Ο Άρτα – Τρίκαλα. Η κατασκευή των έργων αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων των περιοχών αυτών.
Η ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων πέριξ της Κοιλάδας του Αχελώου ήταν ένα μεγάλο βήμα για την ανάδειξη της περιοχής ως τουριστικό προορισμό, που πέρα από τη φυσική ομορφιά παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης πολιτιστικού και θρησκευτικού τουριστικού ρεύματος.

Από τη ΔΗΜΑΡ στο ΚΙΝΑΛ η ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ
Η Νίκη Φούντα, πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση προοδευτικών λύσεων, με εθνική συνεννόηση, χωρίς πολώσεις και διχασμούς. Η κ. Φούντα θα συμμετάσχει στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, ενώ ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια βουλευτής στην εκλογική λίστα του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της ΕΓ του ΚΙΝΑΛ, στέλεχος από την ΔΗΜΑΡ και την Ανανεωτική Αριστερά.

Διευρύνεται με 663 νέες Σχολικές Μονάδες το Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών
Σε συνέχεια της πρόσκλησης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. προς τις Σχολικές Μονάδες της χώρας για τη διεύρυνση του Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων, 663 νέες Σχολικές Μονάδες εντάσσονται στο δίκτυο από το σχολικό έτος 2019-2020.
Με τη διεύρυνση του «Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων», ο συνολικός αριθμός των Σχολικών Βιβλιοθηκών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ανέρχεται στις 1575 Σχολικές Βιβλιοθήκες.

Σκοπός της δημιουργίας Συστήματος Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι η θεσμοθέτηση ενιαίας ανάπτυξης, οργάνωσης και λειτουργίας Σχολικών Βιβλιοθηκών, καθώς και ο βέλτιστος συντονισμός τους για την αποτελεσματική συμβολή τους στη δημόσια εκπαίδευση.
Η ενεργοποίηση μετά από 32 χρόνια του Ν. 1566 περί ίδρυσης Σχολικών Βιβλιοθηκών, η ανάπτυξη του Συστήματος Δικτύου και η συνεχής διεύρυνσή του με νέες βιβλιοθήκες, είναι πράξεις – ορόσημα στην ιστορία του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς συμπληρώνουν ένα έλλειμμα δεκαετιών, που στέρησε τη δυνατότητα από το σχολείο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες μορφές μάθησης που απαιτούνται από τις μεταβαλλόμενες εξελίξεις στις τεχνολογίες, στις επιστήμες και στον πολιτισμό.

Τα δρομολόγια των ΚΑΜ
Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 01-04-2019 έως 07-04-2019).Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 01 έως 07 Απριλίου του έτους 2019) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ:
Δευτέρα (01-04-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα. Τρίτη (02-04-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ασπροχώρι – Μεγαλοχώρι – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές. Τετάρτη (03-04-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά. Πέμπτη (04-04-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή. Παρασκευή (05-04-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμορράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος.

Τέταρτη εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών για τους Ευεργέτες
Την τέταρτη εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ευεργέτες της πόλης των Ιωαννίνων διοργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών την Κυριακή 31 Μαρτίου και ώρα 19.30 στον πολυχώρο «Δ. Χατζής».
Μετά την Ελευθερία Μπάρκα, τον Κωνσταντίνο Ιωαννίδη την Αλεξάνδρα – Ελένη Γκαστή, τον Γεώργιο Μουλαϊμίδη, την Ευθαλία Σούρλα, την Περσεφόνη Κοτρότσιου, την Ελένη Κανδηλά, τον Δημήτριο Κωστόπουλο, τον Βασιλείου Πυρσινέλλα και το ζεύγος Ελένης και Αρσένη – Γεροντικού, ήρθε η σειρά να παρουσιαστούν τα κληροδοτήματα του Φίλιππου Γιώτη, του Δημήτριου Κοτρώτσιου και του Ιωάννη Σαντά.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μαρμάρων θα παρουσιάσουν τον ευεργέτη Φίλιππο Γιώτη και οι μαθητές και οι μαθήτριες της τάξης Στ’ του Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίου με τη δασκάλα τους Λαμπρινή Λιάτσου θα παρουσιάσουν τον ευεργέτη Δημήτριο Κοτρώτσιο. Για τον ευεργέτη Ιωάννη Σαντά, θα μιλήσει ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Νήσου Θεόδωρος Γκέκας.
Παράλληλα η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για τα κληροδοτήματα, Γεωργία Γιώτη, θα παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για τα κληροδοτημάτων των δύο αυτών ευεργετών που διαχειρίζεται ο Δήμος.

Στη Ρόδο το συνέδριο της ΓΣΕΕ
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ σε συνεδρίασή της και μετά την εξουσιοδότηση από την Ολομέλεια της Συνομοσπονδίας για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου στις 4 Απριλίου αποφάσισε: το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ να διεξαχθεί στη Ρόδο.

Παραχώρηση ακινήτων για τη στέγαση υπηρεσιών φροντίδας σε άτομα με Αυτισμό και Νοητική Αναπηρία
Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, και η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, προχωρούν στη δωρεάν παραχώρηση 6 ακινήτων στον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό και Ατόμων με Αυτισμό και Νοητική Αναπηρία «Ελπίδα», για διάστημα 10 ετών.

Ειδικότερα, έπειτα από αίτημα της Υφυπουργού Εσωτερικών, τομέα Μακεδονίας- Θράκης, Ελευθερίας Χατζηγεωργίου, και του Συλλόγου, αποφασίστηκε η παραχώρηση των ακινήτων που βρίσκονται στην πρώην Παιδόπολη «Άγιος Δημήτριος» του Δήμου Ωραιοκάστρου, στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται από τον Σύλλογο για την παροχή υπηρεσιών και φροντίδας σε άτομα με Αυτισμό και Νοητική Αναπηρία, καθώς και για τη στήριξη των οικογενειών τους.
Στα ακίνητα, ιδιοκτησίας της Πρόνοιας, στεγάζονται οι εγκαταστάσεις του Συλλόγου και διατίθενται για τη φιλοξενία αυτιστικών ατόμων, τις θεραπείες και την εκπαίδευσή τους.
Η παραχώρηση γίνεται σε εφαρμογή νόμου του Υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε το 2018, ο οποίος παρέχει τη δυνατότητα παραχώρησης της ακίνητης περίουσίας του για την υλοποίηση έργων ή προγραμμάτων κοινωφελούς ή προνοιακού χαρακτήρα.

Διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την κατεδάφιση αυθαιρέτων
Υπουργική Απόφαση με την οποία προβλέπεται η διενέργεια ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατεδάφιση αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και δασικές εκτάσεις υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Η Απόφαση προβλέπει τη διενέργεια Ανοιχτού Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών εκτέλεσης τελεσίδικων αποφάσεων – πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων περιφράξεων, κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας και σε δάση, δασικές εκτάσεις, εθνικό δρυμό για τα οποία σύμφωνα με τις λίστες των υπηρεσιών καταγραφής (Δασαρχεία, Κτηματικές Υπηρεσίες) είτε έχουν καταστεί τελεσίδικα, είτε έχει συνταχθεί πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής του αρμόδιου δασάρχη.

Η σύμβαση παροχής υπηρεσιών θα περιλαμβάνει 38 αποφάσεις – πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους Μάνδρας – Ειδυλλίας και Μεγαρέων στις περιοχές Ψάθα, Πόρτο Γερμενό, Αγία Τριάδα Βουρκαρίου, Πάχη και Κινέττα, καθώς επίσης και 16 αποφάσεις – πρωτόκολλα κατεδάφισης σε δάση, δασικές εκτάσεις, εθνικό δρυμό των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Βόρειου Τομέα Αθηνών, στους Δήμους Φυλής, Διονύσου, Πεντέλης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδος, Παιανίας, Κρωπίας και Μαρκόπουλου-Μεσογαίας.

Εγκαινιάστηκε το νέο Κ.Α.Π.Η. στα Καρδαμίτσια
Το νεότερο μέλος στο δίκτυο των Κ.Α.Π.Η που έχει αναπτύξει ο Δήμος Ιωαννιτών σε όλη του την έκταση εγκαινίασε σήμερα στα Καρδαμίτσια ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ, Φίλιππος Τσουμάνης, παρουσία του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, κ.κ. Μάξιμου, ο οποίος τέλεσε και τον αγιασμό.
Πρόκειται για το 13ο συνολικά Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων το οποίο λειτουργεί στο Δήμο Ιωαννιτών, υπό την εποπτεία τριμελών συντονιστικών επιτροπών.
Σε αυτά απασχολούνται 15 υπάλληλοι και εξυπηρετούνται περίπου 3.400 μέλη.
Οι υπηρεσίες των κέντρων απευθύνονται σε άντρες και γυναίκες άνω των 60 ετών που κατοικούν στην περιοχή λειτουργίας τους ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση.
Στα ΚΑΠΗ του Δήμου μας έχουν αναπτυχτεί όλες εκείνες οι δραστηριότητες και δράσεις που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των μελών.

Εξετάσεις για την χορήγηση άδειας άσκησης φαρμακευτικού επαγγέλματος 
Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, η τελευταία προθεσμία για την αποστολή των δικαιολογητικών των υποψηφίων Φαρμακοποιών για τις Εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, περιόδου ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 (Αριστοτέλους 17) είναι μέχρι την Δευτέρα 08-04-2019. Ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων είναι η Δευτέρα 15-04-2019.
Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούν με τα παρακάτω τηλέφωνα:

1) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ιωαννίνων
– Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26510-87130
2) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Άρτας
– Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26813-63515
3) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Θεσπρωτίας
– Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26653-60186 & 60184
4) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Πρέβεζας
– Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26823-62113& 62112
5) Υπουργείο Υγείας, Δ/νση Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Γραμματειακής Υποστήριξης, κ. Χρ. Μπουτζικούδη : 210-8208835, 210-8208807, 210-8208827, 210-8833459 & 210-8216480

Νέα δομή στήριξης ΜμΕ
Μια νέα δομή με σκοπό την ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δημιουργείται με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Οι στόχοι και οι κεντρικοί άξονες αυτής της δομής συζητήθηκαν σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019 σε συνάντηση των θεσμικών φορέων που συμμετέχουν στη δομή.
Συγκεκριμένα, συστήνεται ένα δίκτυο υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στα κατά τόπους Επιμελητήρια της χώρας. Το δίκτυο θα τελεί υπό την αιγίδα μιας επιτελικής δομής στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Πρόκειται για μια σύγχρονη μορφή συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που διασφαλίζει την ευελιξία, τον έλεγχο, την εγκυρότητα και τη συνέχεια της δράσης.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς Εμπορίου Δ. Αυλωνίτης, ΕΣΠΑ Π. Κορκολής και Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων Λ. Λαμπριανίδης, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κ. Μίχαλος, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ Γ. Καββαθάς, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας, η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης Εύη Σαχίνη, καθώς και εκπρόσωποι των ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ και ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ.

Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στα Γιάννενα
Η τρίτη και τελευταία δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Ιωαννιτών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το παρών στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε η αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου, έδωσαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, οι επικεφαλής παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, Λάζαρος Νάτσης και Άρης Μπαρτζώκας, η υποψήφια δήμαρχος Τατιάνα Καλογιάννη και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Γιώργος Ζάψας.
Η μελετητική εταιρία παρουσίασε το πακέτο των μέτρων που προτείνει για την υλοποίηση του σχεδιασμού ο οποίος είναι χωρισμένος σε βραχυπρόθσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις σε βάθος 20ετίας.
Μάλιστα για πρώτη φορά παρουσιάστηκε και μια εκτίμηση κόστους η οποία ανέρχεται στα 80 εκ. ευρώ (χωρίς τις εκπτώσεις που συνήθως φτάνουν το 50%) σε ότι έχει να κάνει με τον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό.