SOS στις πιάτσες των εργατών γης!!!

Η Άρτα στο μάτι του κορωνοϊού-2 ακόμα κρούσματα

Ξεκινά λήψη δειγμάτων για μοριακό έλεγχο στο Κ.Υ.Άρτας

Νέα κρούσματα στα Γιάννινα και την Πρέβεζα

Στα 24 συνολικά τα κρούσματα της Πέμπτης στην Ήπειρο

Μεγάλη είναι η ανησυχία που επικρατεί στον κάμπο της Άρτας μετά τα βεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στην περιοχή, σε αλλοδαπό εργάτη γης αλλά και σε ημεδαπό που όμως έχει επαφές με ανθρώπους που συχνάζουν στις πιάτσες των εργατών γης.

Ο δήμος Αρταίων –κυρίως- είναι ένας δήμος που το αγροτικό στοιχείο και ο πρωτογενής τομέας αυτή ειδικά τη περίοδο είναι σε οργασμό , και ως εκ τούτου έχει πολλούς εργάτες γης.
Σε περιόδους αιχμής σύμφωνα με τα στοιχεία προηγουμένων ετών, έχει περί τους 3000 εργάτες, ενώ αυτό το διάστημα στην περιοχή αναμένονται πάνω απο 1500 άτομα, κυρίως αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής.
Έτσι το κρούσμα που εντοπίστηκε σε αλλοδαπό εργάτη γης που διέμενε με άλλους στη περιοχή των Κωστακιών, αλλά και ο εντοπισμός δεύτερου κρούσματος σε άτομο που έχει σχέση με την αγροτική δραστηριότητα αυτής της περιόδου, αποτελεί γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς υποδηλώνει πιθανή διασπορά στον πληθυσμό.

“Θέλει ψυχραιμία και όχι πανικό» λένε άνθρωποι που συναγελάζονται με αλλοδαπούς εργάτες γής, ενώ σημειώνουν πως τα πιθανά κρούσματα να απομονώνονται για να μην έρχονται σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο.

ΛΗΨΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ στο Κ.Υ.Άρτας
Με χθεσινή ανακοίνωση από το ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ και συγκεκριμένα το γραφείο του ΔΙΟΙΚΗΤΗ κ. Ντάκουλα, γίνεται ενημέρωση για ΛΗΨΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΤΕΣΤ COVID-19.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ορίστηκε από 15/10/2020 για την κλινική εξέταση και λήψη δειγμάτων για μοριακό έλεγχο του COVID-19. Οι λήψεις δειγμάτων θα γίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή στο Κ.Υ.Άρτας και Σάββατο – Κυριακή – Αργίες στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας.

-Οι περιπτώσεις οι οποίες θα πραγματοποιείται το τεστ στο Κέντρο Υγείας Άρτας είναι οι ακόλουθες:
• Προεγχειρητικός έλεγχος με παραπεμπτικό ιατρού 48 ώρες πριν την επέμβαση και στα περιστατικά που θα χορηγηθεί ολική νάρκωση.
• Γυναίκες που κυοφορούν και θα υποβληθούν σε καισαρική τομή 48 ώρες πριν τον τοκετό.
•Άτομα καρκινοπαθείς που θα υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία μόνο την πρώτη φορά και 48 ώρες πριν την έναρξη της θεραπείας.
•Επιστροφή των υγειονομικών υπαλλήλων στην υπηρεσία τους μετά από κανονική άδεια άνω των 5 ημερών.
•Μετά από ιχνηλάτηση και συνεννόηση με την Προϊσταμένη Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Άρτας κα Χρύσα Βόϊδαρου.

Τα κρούσματα της Πέμπτης (15/10)
Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Πέμπτης (15/10), στα 453 ανέρχονται του κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα μας, ενώ καταγράφονται 24 συνολικά κρούσματα, στους τρεις Νομούς: Ιωαννίνων, Άρτας και Θεσπρωτίας.
Στο Νομό Ιωαννίνων τα νέα κρούσματα είναι 18 για το τελευταίο 24ωρο και δεν συνδέεται κανένα με γνωστή συρροή.
Για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό, ανακοινώνονται 4 κρούσματα στην ΠΕ Θεσπρωτίας και τέλος έχουμε 2 ακόμα κρούσματα στο Νομό Άρτας.

Δωρεάν rapid τεστ
Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν, Πέμπτη 15 και Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στον προαύλιο χώρο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα. Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν 753 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν έντεκα (11) θετικά δείγματα, τα οποία αφορούν σε Έλληνες (7 άνδρες και 4 γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 35 έτη. Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει τα τεστ σε διάφορες περιοχές της χώρας, δίνοντας την ευκαιρία σε πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το τεστ, να δουν αν είναι θετικοί ή αρνητικοί.

Στα πρόθυρα Lockdown
Η αύξηση των εισαγωγών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, που συνεχίζουν να επιβεβαιώνονται στο Νομό Ιωαννίνων -χθες ανακοινώθηκαν άλλα 18- αποτελούν στοιχεία που εξετάζονται σοβαρά από την Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές στο «τραπέζι» βρίσκεται ανάλογη απόφαση με την Κοζάνη και για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, κάτι που θα εξαρτηθεί από τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρεςσε συνδυασμό και με τα αποτελέσματα των Rapid test που πραγματοποιήθηκαν Τετάρτη – Πέμπτη- Παρασκευή στην Κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων.

Δοκιμάζονται οι αντοχές του ΕΣΥ
Στα όριά του βρίσκεται και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετά τις συνεχείς εισαγωγές όπου δοκιμάζονται οι αντοχές του ΕΣΥ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Γιαννιώτικης εφημερίδας ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ, οι συνεχείς εισαγωγές ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, τείνουν να καλύψουν τις διαθέσιμες κλίνες για περιστατικά Covid-19 και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να εξασφαλιστεί και νέος αριθμός κλινών. Μόνο από το Γηροκομείο το τελευταίο διάστημα έχουν διακομιστεί στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου οκτώ άτομα, ενώ εκφράζονται βάσιμοι φόβοι, ότι αν εξακολουθήσει η διασπορά του κορωνοϊού στην Κοινότητα με τους ρυθμούς των τελευταίων ημερών, σύντομα θα απαιτηθεί η μεταφορά ασθενών σε άλλα νοσοκομεία. Επίσης δύσκολη και χρονοβόρα είναι η δημιουργία αντίστοιχης μονάδας στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα».

Η αύξηση των εισαγωγών μετά και τις δυσάρεστες εξελίξεις στο Γηροκομείο, φαίνεται να ενεργοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες και σύμφωνα με πληροφορίες άρχισε διαδικασία διαμόρφωσης χώρων για ασθενείς με κορωνοϊό στο Πολυδύναμο Κέντρο του «Χατζηκώστα» που είναι απομονωμένο από το κυρίως κτίριο. Όμως δεν υπάρχουν διαθέσιμοι θάλαμοι αρνητικής πίεσης ούτε και το κατάλληλο προσωπικό που μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία τέτοιας δομής.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου (Πρέβεζας, Άρτας, Φιλιατών) που επίσης είναι αδύνατο να διαχειριστούν με τις σημερινές συνθήκες περιστατικά κορωνοϊού.

Έκκληση του δημάρχου Ιωαννιτών για τήρηση των μέτρων 

Έκκληση προς τους πολίτες για αυστηρή τήρηση των μέτρων ώστε να περιοριστεί η διάδοση της πανδημίας απηύθυνε για μία ακόμη φορά ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
Ο δήμαρχος σημείωσε πως παρόλα τα περιοριστικά μέτρα ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός ενώ εγείρει μεγάλη ανησυχία το Γηροκομείο.
«Η εικόνα της περιοχής μας δεν είναι καλή. Είμαστε στην ύστατη ώρα. Κανένα μέτρο δεν θα αποδώσει χωρίς αυστηρή τήρηση των μέτρων. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να τηρήσουμε τα μέτρα ώστε να καταφέρουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού», ανέφερε ο δήμαρχος.
Ο κ. Ελισάφ εξήρε το έργο που γίνεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από όλο το προσωπικό τονίζοντας την ανάγκη να μην εξαντληθούν οι δυνατότητές του στις κρίσιμες μέρες που περνάει ο Νομός.