Στο «κόκκινο» τα Γιάννενα- Μεγάλη η διασπορά του κορωνοϊού

Μία ανάσα απ’ το lockdown!

Πράσινη η Άρτα-αλλά κάποιοι είναι απρόσεκτοι

Προσοχή στους συνωστισμούς και στις συρροές

Τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού σε σειρά περιοχών της χώρας φέρνουν και αναβάθμιση συναγερμού. Βάσει του νέου συστήματος του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, υπάρχουν περιοχές οι οποίες έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών. Πρόκειται για τη Θεσσαλονίκη, την Καστοριά και τα Ιωάννινα, ενώ ακολουθούν και οι Σέρρες. Η Θεσσαλονίκη όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής δεν θα αποφύγει να ανέβει επίπεδο, ενώ μέχρι τώρα βρισκόταν στο κίτρινο. Πολύ σύντομα όμως, ακόμη και μέσα στο επόμενο 24ωρο μπορεί να αλλάξει επίπεδο και να ανέβει στο πορτοκαλί, το οποίο σημαίνει νέα μέτρα αφού σε αυτή την περίπτωση τα υγειονομικά πρωτόκολλα προβλέπουν νέους περιορισμούς.

Παράλληλα αναμένονταν αλλαγές στον χάρτη της Πολιτικής Προστασίας με τα τέσσερα επίπεδα επικινδυνότητας για κάθε περιφερειακή ενότητα λόγω κορωνοϊού.
Η επικύρωση της αλλαγής χρωματισμού και αλλαγής επιπέδου επικινδυνότητας διασποράς του ιού σε περιοχές που παρουσιάζουν διαρκώς αυξανόμενα επιδημιολογικά δεδομένα αναμένονταν μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, την Τετάρτη το απόγευμα και οι ανακοινώσεις σταδιακά μέχρι την Παρασκευή.

Στο «κόκκινο» τα Γιάννενα
Ένα βήμα πριν το lockdown βρίσκονται τα Γιάννενα καθώς είναι στο «κόκκινο» επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στο οποίο βρίσκεται ήδη η Κοζάνη.
Ιωάννινα και Καστοριά, είναι δύο περιοχές όπου έχουν αυξηθεί επικίνδυνα τα κρούσματα και οι οποίες είναι μία ανάσα από το lockdown, καθώς παρουσιάζουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες 263 ενεργά κρούσματα και 124 αντίστοιχα, με την ανάλυση της διασποράς του ιού στον πληθυσμό να κρίνεται εξαιρετικά ανησυχητική.
Μάλιστα αυτή η ανησυχητική διασπορά του κορωνοϊού στα Γιάννενα, είναι επειδή δεν εντοπίζονται περιπτώσεις μόνο σε χώρους εστίασης αλλά και σε χώρους με πολυάριθμο προσωπικό.

Σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου και στην ανακοίνωση που ακολούθησε σημειώνεται πως στη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκαν τα ακόλουθα:
1. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο εστίασης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων και να υποβάλλονται ανά τακτά διαστήματα σε τεστ.
2. Οι ιατροί εργασίας των επιχειρήσεων θα πρέπει να ενημερώνουν τους εργαζόμενους, αλλά και να μεριμνούν για την τήρηση των προληπτικών μέτρων, συνδράμοντας και το έργο των ιχνηλατήσεων, προκειμένου να αποτρέπεται η διασπορά του κορωνοϊού εντός των εργασιακών χώρων.
3. Πρέπει να τηρείται σε απόλυτο βαθμό το καθεστώς καραντίνας από όσους έχουν τεθεί σε αυτό.
4. H διενέργεια rapid test θα πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένα εργαστήρια με υπεύθυνους γιατρούς, καθώς όσα τυχόν διενεργούνται σε άλλους χώρους δεν παρέχουν καμία ασφάλεια.

Οι απρόσεκτοι της Άρτας
Παρότι η περιοχή της Άρτας, από την αρχή της πανδημίας κρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα σε ότι αφορά τα κρούσματα, αυτή τη φορά φαίνεται να κινδυνεύει από κάποιους που δεν δίνουν σημασία στα μέτρα και στα λεγόμενα πρωτόκολλα.
Ενώ οι τοπικές αρχές έχουν καταγράψει τα φαινόμενα μεγάλων συρροών στο κέντρο της πόλης, όπου το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν τηρήθηκε σχεδόν κανένα από τα μέτρα, απευθύνεται για μια ακόμη φορά έκκληση, στους πολίτες για να εφαρμόζουν με αυστηρότητα τα μέτρα και να χρησιμοποιούν καθολικά τη μάσκα, αφετέρου στους επαγγελματίες ώστε να τηρούν τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση, προκειμένου η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας να συνεχίσει να βρίσκεται στο επίπεδο 1.
Να σημειωθεί πως η Αστυνομία παρακολουθεί τις κινήσεις των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αλλά και όσους είχαν επαφές, για να διαπιστώσει αν τηρούνται οι οδηγίες για την καραντίνα κ.λ.π.

Στο «πορτοκαλί»
Σε αυξημένη επιτήρηση, από το κίτρινο επίπεδο επιτήρησης στο πορτοκαλί, αναμένεται να μπει η Θεσσαλονίκη, πληροφορία που επιβεβαίωσε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Η συμπρωτεύουσα παρουσιάζει 652 ενεργά κρούσματα το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, «σειρά» στην αλλαγή επιπέδου θα πάρει και η Κορινθία από το κίτρινο στο πορτοκαλί, καθώς και οι Σέρρες από το πράσινο στο κίτρινο.

Οι ανακοινώσεις, εάν δεν υπάρξει ταχύτατη επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης σε αυτές τις περιοχές θα γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή. Σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, “σειρά” στην αλλαγή επιπέδου θα πάρει η Κορινθία από το κίτρινο στο πορτοκαλί και οι Σέρρες από το πράσινο που είναι σήμερα στο κίτρινο. Η Κορινθία από την περασμένη Κυριακή έως και προχθες έχει δηλώσει 50 κρούσματα και οι Σέρρες 61 περιστατικά για το ίδιο διάστημα. Στις Σέρρες κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί και σε φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Σερρών. Η Βοιωτία είναι η περιοχή που ακολουθούσε στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, με επιπλέον 30 κρούσματα, τα 22 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστές συρροές. Άλλες περιοχές που τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζουν πολλαπλές μολύνσεις είναι η Λάρισα και η Καβάλα, ενώ ψηλά στον μολυσματικό χάρτη είναι η Πέλλα.

Αμετανόητοι οι Θεσσαλονικείς
Κρυφά πάρτι-κοροναϊού διοργανώνονται, τις μεταμεσονύκτιες ώρες, σε… υπόγεια καταστημάτων διασκέδασης και ιδιωτικές ταράτσες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και κυρίως στα Λαδάδικα την ώρα μάλιστα που στην συμπρωτεύουσα έχει σημάνει συναγερμός εξαιτίας της απότομης αύξησης κρουσμάτων.
Ειδικότερα λίγο μετά τις 12.30 το βράδυ, μόλις τα φώτα των καταστημάτων σβήσουν και οι κεντρικές είσοδοι κλειδώσουν, η ξέφρενη διασκέδαση συνεχίζεται δίχως περιορισμούς στα κρυφά υπόγεια των μπαρ.
Το κάλεσμα για αυτά τα «ιδιωτικά» πάρτι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Thesstoday.gr, γίνεται μέσω μηνυμάτων ή από στόμα σε στόμα, και οι «καλεσμένοι» το μαθαίνουν λίγη ώρα πριν από την έναρξή του, ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξει διαρροή.

Lockdown τώρα, πριν να είναι αργά…
Lockdown τώρα γιατί αύριο θα είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα, πρότεινε και ζήτησε για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου το πρωί της Τετάρτης. Αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας πρότασης, ο κ. Ριζόπουλος εκτίμησε πως εφόσον δεν έγιναν όσα η παράταξή του πρότεινε τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο μιας επιθετικής πολιτικής από την ίδια την Περιφερειακή Αρχή, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και της επελαύνουσας οικονομικής κρίσης, είναι προτιμότερο να επιβληθεί τώρα το τοπικό lockdown στο Νομό Ιωαννίνων από ότι αργότερα, όταν και επιδημιολογικά η κατάσταση θα έχει ενδεχομένως ξεφύγει ακόμα περισσότερο. Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Ριζόπουλου, μια απόφαση για κλείσιμο του Νομού Ιωαννίνων σήμερα, θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας καλύτερης εικόνας για την οικονομία της περιοχής αύριο.

Ο κ. Ριζόπουλος αναφέρθηκε στην πολιτική πρόταση της παράταξής του για την πανδημία, επαναλαμβάνοντας τα όσα πρότεινε ο ίδιος από τον Φεβρουάριο και μετά αλλά δεν υιοθετήθηκαν από την Περιφερειακή Αρχή. Φτάνοντας στο κοινωνικό γεγονός που φέρεται πως πυροδότησε μέρος της πανδημίας στο Νομό Ιωαννίνων, ο κ. Ριζόπουλος υποστήριξε πως όφειλε έστω τότε η Περιφερειακή Αρχή να συντονιστεί με το Επιμελητήριο, την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων και τους φορείς της εστίασης, για να αποφασίσουν από κοινού να ζητήσουν από την Πολιτεία να «κλείσει» τα Γιάννενα τώρα. «Σήμερα η συζήτηση αυτή είναι περιττή, δεν υπάρχει επιλογή άλλη εκτός από το lockdown» ανέφερε χαρακτηριστικά και άφησε αιχμές πως ίσως ασκούνται πολιτικές πιέσεις από τους επιχειρηματίες του Ζαγορίου για να επιβληθεί το lockdown μετά την αργία της 28ης Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να δεχθούν τα Ζαγοροχώρια πολλούς επισκέπτες από την Θεσσαλονίκη (η οποία παρεμπιπτόντως «καίγεται» από την πανδημία)…