Στη Σιγκαπούρη η Περιφέρεια Ηπείρου -Ευοίωνες προοπτικές για εξαγωγές

Τα Ηπειρωτικά προϊόντα «κέρδισαν» μια νέα αγορά

Συμμετείχαν 20 Ηπειρωτικές επιχειρήσεις

Έκθεση Ηπειρωτικών προιόντων πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Πρεσβεία στη Σιγκαπούρη και η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν η πρώτη από την Ελλάδα που προέβη σε αυτό το εγχείρημα. «Υπήρχε συνεχές αίτημα από την Ελληνική Πρεσβεία και ιδιαίτερα από την πρέσβειρα κ. Κωνσταντίνα Κολιού, που επίμονα ζητούσε τη διοργάνωση έκθεσης ηπειρωτικών προϊόντων στη Σιγκαπούρη. Μετά από πολλές συζητήσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών, αποφασίστηκε τελικά η διοργάνωσή της. Εκπροσωπήθηκαν είκοσι συνολικά επιχειρήσεις που είχαν τις προδιαγραφές σε είδος, ποιότητα και ποσότητα που ζητήθηκε εκ μέρους της Πρεσβείας», τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος πρόσθεσε πως αν και ήταν πρωτόγνωρο και αρχικά δύσκολο το εγχείρημα, τελικά στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Πιο συγκεκριμένα, ευοίωνες προοπτικές για εξαγωγές Ηπειρωτικών προϊόντων σε μια νέα μεγάλη αγορά, αυτή της Σιγκαπούρης, δημιουργήθηκαν με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου να μετάσχει σε ειδική εκδήλωση στη Σιγκαπούρη. Πρόκειται για πόλη – εμπορικό κέντρο, στο οποίο σήμερα εργάζονται περί τους 1,6 εκ. πολίτες από άλλες χώρες και την επισκέπτονται ετησίως 17 εκ. τουρίστες.
Ο Περιφερειάρχης σε άλλο σημείο των δηλώσεών του υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής για την εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων, προαναγγέλλοντας και συνέχεια:


«Θέλουμε- εξήγησε- να έχουμε μια εξωστρέφεια τέτοια, που θα δώσει ώθηση στα προϊόντα μας, αλλά και γενικότερα στην τοπική οικονομία και την απασχόληση. Η Περιφέρεια είναι δίπλα σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν αυτό τον σκοπό και έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε όλους όσοι θέλουν και μελλοντικά να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό».

«Θεωρώ ότι ανοίξαμε μια μεγάλη πόρτα για την εξωστρέφεια στην περιοχή αυτή. Μας έχουν προσκαλέσει να συμμετάσχουμε το 2020 σε μέγιστη έκθεση που έχουν προγραμματίσει. Εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να μας συνοδεύσουν και άλλοι παραγωγοί προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης της Ηπείρου. Μετά τις ευρωπαϊκές αγορές ανοίγουμε μια τεράστια αγορά, που αρχικά δεν είχαμε εκτιμήσει ότι θα είναι τόσο μεγάλη» ανέφερε μεταξύ άλλων, καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης.

Την εκδήλωση – παρουσίαση των Ηπειρωτικών προϊόντων επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουϊκ, ο οποίος μιλώντας σε αφιέρωμα του τηλεοπτικού σταθμού ant1, εξήρε την πρωτοβουλία εξωστρέφειας που ανέλαβε η Περιφέρεια Ηπείρου. Εκ μέρους της Περιφέρειας το συντονισμό της αποστολής, είχε η προϊσταμένη του τμήματος τουρισμού κ. Σοφία Φούκη.
Στην εκδήλωση – παρουσίαση εκπροσωπήθηκαν οι επιχειρήσεις:
-FISHFARMS – Ψάρια (Λαβράκι, Τσιπούρα)
-ΚΑΡΑΛΗΣ – Τυροκομικά
-ΜΠΑΦΑΣ – Τυροκομικά
-ΔΩΔΩΝΗ – Γαλακτοβιομηχανία
-ΜΕΛΙ ΗΠΕΙΡΩΙΤΚΗΣ ΓΗΣ – Μέλι
-ΒΙΟΚΙΡ – Βιολογικά προϊόντα
-EPERION – Ελαιόλαδο

-MONOLITHI – Παραδοσιακά Ζυμαρικά & Γλυκά Κουταλιού
-FILIPPOS Flavors – Ελιές
-ΖΑΓΟΡΙ – Νερά
-ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ – Κρασιά
-ΖΟΙΝΟΣ – Κρασιά
-ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ – Κρασιά
-BAKLAVAS – Μπακλαβάς
-ΓΕΙΤΟΝΑΣ – Χέλι- Καπνιστό Φιλέτο- Καπνιστή Πέστροφα
-EVDOKSIAS PROPERTIES – Κρασιά
-KOMINI HERBS – Αρωματικά Φυτά και Βότανα
-KOLIOS – Συσκευαστήριο Φρούτων
-THESAURI – Χαβιάρι ελληνικό
-ΧΑΒΕΛΑΣ- Παραδοσιακό Ζαγορίσιο φύλλο.

Ολοκληρώθηκε ο αναδασμός Χρυσοβίτσας
Ολοκληρώθηκε ο υποχρεωτικός αναδασμός Χρυσοβίτσας και ήδη άρχισε η διανομή των παραχωρητηρίων. Όπως δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, είναι ο πρώτος αναδασμός που ολοκληρώνεται στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Με τον αναδασμό αυτό και τα συμπληρωματικά έργα που θα υλοποιήσει προσεχώς η Περιφέρεια για την επέκταση του αρδευτικού έργου κ.ά., η περιοχή αποκτά νέες παραγωγικές δυνατότητες. «Ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο, καθώς αφορά μια ορεινή περιοχή με δύσκολες καιρικές συνθήκες», εξήγησε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας και τα εξής: «Ο αναδασμός δίνει πολύ διαφορετικές ευκαιρίες σε αυτή την περιοχή, καθώς εκτός από την πατάτα που επιδιώκουμε -με τη συνεργασία Πανεπιστημίων – να την κάνουμε προϊόν γεωγραφικής προέλευσης, θέλουμε και άλλα είδη που υπεδείχθησαν πως μπορούν να γίνουν επώνυμα και ποιοτικά, καθώς κερδίζουν έδαφος τα προϊόντα ορεινής παραγωγής».

Στοιχεία του έργου:
Δικαιούχοι είναι 440, τα παραχωρητήρια είναι 350, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ανέρχονται σε 1200 στρέμματα, τα έργα αναδασμού καταλαμβάνουν 330 στρέμματα, ενώ 260 στρέμματα είναι άγονα, χερσαία, πρανή.