«Ορίζοντες Ηπείρου»: Προτάσεις για γέφυρα Άρτας και ακτινίδια
Σαφή θέση υπέρ της άμεσης επιβολής lockdown στην Περιφερειακή Ενότητα των Ιωαννίνων, λόγω της ιδιαίτερα επιβαρυμένης κατάστασης από την εξέλιξη της πανδημίας, πήρε με δηλώσεις, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» κ. Σπύρος Ριζόπουλος, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνέντευξης τύπου.
Ο κ. Ριζόπουλος διεμήνυσε πως εκεί που οδηγήθηκαν τα πράγματα εξαιτίας της αδυναμίας και απροθυμίας της Περιφερειακής Αρχής εδώ και περίπου 8 μήνες, να βγει μπροστά από το υγειονομικό πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει δραστικά προληπτικά, στην κατεύθυνση των προτάσεων της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», πρέπει σήμερα κάποιος να αναλάβει το κόστος των δύσκολων αποφάσεων και οι δύσκολες αποφάσεις επιβάλλουν «κλείσιμο» του Νομού Ιωαννίνων σήμερα, γιατί τώρα θα είναι μικρότερο το κακό.
Στην ίδια συνέντευξη τύπου ο Δημήτρης Βασιλάκης, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής των «Οριζόντων Ηπείρου» από την ΠΕ Άρτας, αναφέρθηκε στα προβλήματα της οδικής γέφυρας της Άρτας, η οποία τους τελευταίους μήνες προκαλεί ανησυχίες για την στατικότητά της. Όπως ανέφερε με δεσμευμένα 6,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το νέο έργο που αφορά στη γεφύρωση του Αράχθου στο ύψος του Τριγώνου, θα ολοκληρωθεί μέσα σε 7 περίπου χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση.
Η υφιστάμενη όμως γέφυρα χρήζει παρεμβάσεων και η πρόταση των «Οριζόντων» είναι το έργο της αποκατάστασης να αναλάβει με απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας. Απαιτείται παράλληλα, μια συγκοινωνιακή μελέτη για την Άρτα και παράλληλα, ο κ. Βασιλάκης πρότεινε με τη συνεργασία του Τεχνικού Επιμελητηρίου να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια μελέτες για την καταγραφή του ιστορικού των γεφυριών στην Ήπειρο, προκειμένου να προλάβουμε περιστατικά, όπως αυτό στο γεφύρι της Πλάκας.
Τέλος, ο Γιάννης Ντάλας, Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής των «Οριζόντων Ηπείρου» από την ΠΕ Άρτας, αναφέρθηκε στα προβλήματα των παραγωγών εσπεριδοειδών της Άρτας και βασικά στο μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι το παρεμπόριο. Η εκτιμώμενη παραγωγή ακτινιδίου στη χώρα μας όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι ετησίως πάνω από 220.000 τόνοι όταν μόλις 160.000 τόνοι περνάνε στην αγορά ως νόμιμη παραγωγή. Το υπόλοιπο γίνεται προϊόν παρεμπορίου και καταλήγει σε αγορές όπως η Ιταλική, όπου πωλείται φθηνότερα από το εκεί ντόπιο προϊόν, παρ’ ότι είναι ποιοτικότερο. «Μια έξυπνη λύση είναι φορέας εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και θα μπορούσε να τον χρηματοδοτήσει και να τον διαχειριστεί η Περιφέρεια Ηπείρου όπως γίνεται στην Ολλανδία όπου ήδη λειτουργούν τέτοιοι φορείς» ανέφερε ο κ. Ντάλας.