Θετικό κλίμα έχει φέρει στην αγορά γάλακτος η βούληση των γαλακτοβιομηχανιών να προμηθευτούν πρόβειο και γίδινο γάλα σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με το ypaithros.gr η μείωση του ζωικού κεφαλαίου κάνει φέτος το γάλα ανάρπαστο και φέρνει συμφωνίες ακόμα και πάνω από το 1 ευρώ. Μεγάλες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις επεκτείνονται σε νέες περιοχές, μακριά από την έδρα τους, ενώ οι οργανωμένοι σε συλλογικά σχήματα κτηνοτρόφοι αρχίζουν και αποκτούν λόγο στις συμφωνίες που κλείνονται. Κλειδί για να έχει συνέχεια η αρχή που έγινε φέτος είναι, όπως λένε οι γνώστες, να μην κυριαρχήσει ο ενθουσιασμός και να επέλθει μια υγιής ισορροπία στην αγορά.
Έως 1 ευρώ οι συνεταιρισμοί
Σε έναν κλάδο που φέτος αρχίζει σιγά-σιγά να αναπνέει, οι συνεταιρισμοί προσπαθούν να επανακτήσουν τη δυναμική τους, ως συνδιαμορφωτές των τιμών. Ο κλαδικός συνεταιρισμός των Αιγοπροβατοτρόφων Ελλάδος ξεκίνησε με οκτώ μέλη. Σήμερα διαθέτει 16 συνεταιρισμούς στους κόλπους του, ορισμένοι εκ των οποίων είναι οι ισχυρότεροι στον τομέα της γαλακτοπαραγωγής.
Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του κλαδικού και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Πιερίας, Κώστας Ανθόπουλος, «μέχρι σήμερα, στα μέσα του μήνα, η πλειονότητα των συνεταιρισμών μας έχει κλείσει συμφωνίες για το γάλα. Οι τιμές στο πρόβειο ξεκινούν από 98 λεπτά και φθάνουν έως το 1,02 ευρώ, ενώ στο γίδινο οι συμφωνίες που κλείστηκαν φτάνουν τα 65 έως 70 λεπτά. Κατέχουμε σχεδόν το 10% της παραγωγής γάλακτος πανελλαδικά και θεωρούμε ότι έχουμε βάλει ένα μικρό λιθαράκι για να ανέβουν οι τιμές. Φανταστείτε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, εάν είχαμε το 40% ή το 50% του γάλακτος», σχολίασε ο ίδιος.
Οι αυξητικές τάσεις στο γάλα έχουν φτάσει και σε μεμονωμένους κτηνοτρόφους, όχι όμως παντού και όχι στην ίδια έκταση. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο προβατοτρόφος από το Κιλκίς, Διονύσης Κυπραίος, «ανάλογα με το τονάζ κλείστηκαν συμφωνίες ακόμα και στα 97 λεπτά, ενώ θα έλεγα ότι μια μέση τιμή που δόθηκε από τις τυροκομικές επιχειρήσεις ήταν κοντά στα 95 λεπτά. Η άνοδος στα συμβόλαια στην περιοχή μας έφτασε περίπου τα δέκα λεπτά σε σχέση με πέρσι».
Μικρότερη άνοδο της τάξης των πέντε λεπτών και από χαμηλότερη αφετηρία διαπιστώνει στην Ηλεία ο κτηνοτρόφος Γιώργος Φλίκος : «Πέρυσι, αρκετοί συνάδελφοι πληρώθηκαν στα 78 λεπτά και φέτος έκλεισαν γάλατα στα 83 λεπτά. Οι περισσότεροι έχουν κοπάδια των 200 ζώων».
Οι συμφωνίες με τις βιομηχανίες
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Βοσκός», Τάσο Αντωνίου, «από τους 1.200 τόνους γάλακτος που παράγουμε, τους 500 θα τους πουλήσουμε στο τυροκομείο ‘‘ΕΞΑΡΧΟΣ’’ με 99 λεπτά για το συμβατικό και 1,12 ευρώ/κιλό για το βιολογικό. Βέβαια, στην προσφερόμενη τιμή, μεγάλο ρόλο παίζει και το ύψος της προκαταβολής. Για παράδειγμα, αν κάποιος λάβει το 20%της τιμής ως προκαταβολή, μπορεί να πληρωθεί και 1 ευρώ, εάν πάρει το 50% θα πληρωθεί με 99 λεπτά κ.λπ. Τους υπόλοιπους 700 τόνους γάλακτος, τους επεξεργαζόμαστε για να παρασκευάσουμε τη δική μας φέτα και τα άλλα τυροκομικά προϊόντα, όπως π.χ. γραβιέρα, τα οποία προωθούνται στο εμπόριο και είναι ανάρπαστα».
Ο πρόεδρος από τις «Φάρμες Λιβαδίου», Κώστας Τσανούσας , υποστηρίζει στην «ΥΧ» ότι «ο συνεταιρισμός, ο οποίος συγκροτήθηκε πριν από τρία χρόνια, έκλεισε συμφωνία και για τους4.000 τόνους με την ‘‘ΚΟΛΙΟΣ’’ σε τιμή 1 ευρώ για το πρόβειο και 65 λεπτά για το γίδινο». Όσον αφορά τον Συνεταιρισμό «Γάλα ΕΛΑΣΣ», ο πρόεδρός του, Γιώργος Μηλιώνης, μιλώντας στην «ΥΧ», τονίζει ότι από τους 9.000 τόνους, οι 3.000 έχουν πουληθεί στο τυροκομείο «ΜΠΙΖΙΟΣ» με1,02 ευρώ, με υποχρέωση του συνεταιρισμού να μεταφέρει τις ποσότητες στο τυροκομείο, οι2.000 τόνοι κλείστηκαν με την ίδια τιμή στην «Ήπειρο», ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονταν να κλειστούν ανάλογες συμφωνίες και με άλλα δύο τυροκομεία της περιοχής.
Τέλος, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καρυάς, Διονύσης Μανίκας, αναφέρει στην «ΥΧ» ότι η φετινή συμφωνία για τους 1.100 παραγόμενους τόνους πρόβειου γάλακτος έκλεισε με τον Μπίζιο στα 98 λεπτά (παράδοση από τον συνεταιρισμό), ενώ πέρυσι τα μέλη του πληρώθηκαν89 λεπτά.