Κουβεντιάζοντας...

Με την Κατερίνα Σχισμένου

ΕΥΗ ΚΛΟΥΡΑ

Οι ανάγκες σε αίμα δεν σταματούν ποτέ

Και σήμερα άλλη μια αιμοδοσία στο πνευματικό κέντρο του Αγίου Δημητρίου. Πώς είναι η εποχή της πανδημίας για τους αιμοδότες αλλά και για τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων;

Άλλη μια αιμοδοσία από το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Άρτας, η οποία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, εν μέσω πανδημίας, οι Αρτινοί συμπολίτες μας έδωσαν δυναμικό παρόν για άλλη μια φορά και τους ευχαριστούμε θερμά. Παρατηρούνται πολύ σημαντικές ελλείψεις σε αίμα, σε όλη την Ελλάδα. Επικρατεί ένα κλίμα φοβίας και ανασφάλειας, ο κόσμος δύσκολα πηγαίνει στο νοσοκομείο να δώσει αίμα, για αυτό κρίνεται αναγκαία κι εξέχουσας σημασίας να υπάρχει μια αίθουσα αιμοληψιών εκτός νοσοκομείου, ώστε να μπορεί ο αιμοδότης να προσέρχεται άφοβα και να δίνει αυτό το πολύτιμο συστατικό, που δίνει ζωή. Οι ανάγκες σε αίμα δεν σταματούν ποτέ. Τα χειρουργεία γίνονται κανονικά, τα άτομα με χρόνια προβλήματα (καρκινοπαθείς, θαλασσαιμικοί κ.λπ) πρέπει να μεταγγιστούν, τα τροχαία, όπως είδαμε και στο νομό μας, ήταν και είναι πολλά… Όλα αυτά είναι ανάγκες που συνεχίζουν να υπάρχουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν, ανεξαρτήτως πανδημίας ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης.

Ποιά η ανταπόκριση του κόσμου;

Οι αιμοδότες στην Άρτα είναι πάντα παρόντες, σε κάθε κάλεσμα του Συλλόγου. Η προσέλευσή τους είναι συγκινητική. Παρά τις ιδιαιτερότητες του νομού μας, υπάρχουν αιμοδότες και νέοι αιμοδότες και αυτό είναι κάτι που μας δίνει πολύ μεγάλη χαρά αλλά και ελπίδα. Οι συμπολίτες μας αναγνωρίζουν την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας, γνωρίζουν ότι δίνουν κάτι από τον εαυτό τους σε κάποιον συνάνθρωπό τους που το έχει ανάγκη, γι’αυτό ανταποκρίνονται πάντα στο κάλεσμα του συλλόγου και δίνουν αίμα απλόχερα και πάντα με χαμόγελο. Το ευχαριστώ είναι πραγματικά λίγο. Είμαστε και θα είμαστε πάντα ευγνώμονες σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες.

Προσφέρετε ένα σημαντικότατο έργο, πόση βοήθεια και υποστήριξη υπάρχει από άλλους φορείς;

Όλα αυτά τα χρόνια ο Σύλλογός μας είχε τη στήριξη του Δήμου Αρταίων, από την αρχή της ίδρυσής του (2006) μέχρι και στις αρχές του έτους, με τη φιλοξενία του σε χώρο που είχε παραχωρηθεί στο σύλλογο στο κέντρο της πόλης, όπως γνωρίζετε. Αυτή ήταν μια ουσιαστική βοήθεια και στήριξη προς το σύλλογο καθώς ο σύλλογός μας δεν έχει συνδρομές, οπότε οικονομικά δεν μπορεί να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις. Επιπλέον, η κεντρική θέση του χώρου βοήθησε στην αύξηση των αιμοδοτών, δεδομένου ότι διευκολύνει πολλούς, καθώς δύσκολα ανεβαίνει κάποιος στο νοσοκομείο να δώσει αίμα και όχι με την ίδια συχνότητα όση στο κέντρο. Συνεπώς από τη μία αυξήθηκαν οι αιμοδότες και από την άλλη δίνουν πιο συχνά αίμα, δηλαδή έχουμε τακτικούς αιμοδότες.

Από τις αρχές, όμως, του έτους, ο σύλλογος είναι άστεγος και αυτό έχει ήδη επιπτώσεις στην αιμοδοσία. Έχουμε έρθει σε επαφή με όλους τους φορείς (Περιφέρεια, Δήμο, Εκκλησία, Διοίκηση Νοσοκομείου) για τη στέγασή του σε κάποιο άλλο χώρο, αλλά φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί άμεσα. Το μόνο που ζητάμε είναι μια σταθερή αίθουσα αιμοληψιών, ώστε να διοργανώνονται αιμοληψίες κάθε βδομάδα. Μία αίθουσα που θα την εξοπλίσουμε κατάλληλα – με μόνιμα κρεβάτια, μηχανήματα – που θα είναι ένας ευχάριστος χώρος για τον αιμοδότη, που δεν θα θυμίζει νοσοκομείο και υποχρέωση. Απ’ότι φαίνεται, αυτό το όραμα το συμμερίζεται όλη η κοινωνία, πλην των αρμόδιων φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης που θυμούνται την αξία της αιμοδοσίας, μόνο όταν κάποιος συγγενής ή φίλος είναι σε ανάγκη.

Ποιοί είναι οι στόχοι του συλλόγου σας;

Μοναδικός στόχος του συλλόγου μας είναι να έχουμε αιμοδότες, τακτικούς και εθελοντές, ώστε να μην λείψει το αίμα από κανέναν ασθενή. Στόχος μας είναι να πείσουμε όλους τους υγιείς πολίτες να γίνουν αιμοδότες. Αυτό θέλουμε, όλες μας οι δράσεις εκεί στοχεύουν και είμαστε σίγουροι ότι θα το πετύχουμε.