Ελάχιστοι συμμορφώθηκαν με το «μάσκα παντού»
-Θετικός στον Covid -19 υπάλληλος του δήμου Ν.ΣΚΟΥΦΑ
-Αγωνιούν οι παραγωγοί στη Θεσπρωτία-έλλειψη εργατών για τα μανταρίνια
Ο νομός της Άρτας αντέχει ακόμα, αφού είναι απ’ τις περιοχές με τα λιγότερα κρούσματα και συγκεκριμένα είμαστε ο νομός όπου τα κρούσματα είναι λιγότερα των πενήντα ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού, που είναι ο δείκτης με βάση τον οποίο υπολογίζει ο ΕΟΔΥ την κατάρτιση του υγειονομικού χάρτη.
Η αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί φόβους πως αν δεν υπάρξει προσοχή και συμμόρφωση στα πρωτόκολλα, η Άρτα μπορεί να είναι ο δεύτερος νομός της Ηπείρου, που θα ανεβαίνει στα επίπεδα του υγειονομικού χάρτη.
Παρόλα αυτά, η εικόνα στους δρόμους περισσότερο, στα αυτοκίνητα, στις ουρές, αλλά και στα μαγαζιά δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι. Δηλαδή, υπάρχουν πολλοί που δεν φοράνε τη μάσκα, παρά την οδηγία που λέει πως πρέπει η μάσκα να την φοράμε παντού, αλλά και άλλοι που κάνουν το ίδιο σε κάποια μαγαζιά, ενώ δεν τηρούνται και οι αποστάσεις.
Οι αρμόδιοι τονίζουν σε κάθε κατεύθυνση πως θα πρέπει να τηρηθούν τα πρωτόκολλα, γιατί η περιοχή μας βρίσκεται σε περίοδο συγκομιδής στο ακτινίδιο και στη συνέχεια σε μανταρίνι και πορτοκάλι και βασίζεται τόσο στους αλλοδαπούς εργάτες γής, όσο και στα ντόπια συσκευαστήρια.
Ήδη εδώ και καιρό, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, αφού αυτή την εποχή έχει ξεκινήσει η περίοδος συγκομιδής σε ακτινίδια και σε εσπεριδοειδή, στους οποίους έχει επισημάνει την αναγκαιότητα να τηρηθούν τα πρωτόκολλα, ώστε να αποφύγουμε καταστάσεις που βλέπουμε σε άλλες περιοχές.
Η Αστυνομία βρίσκεται σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού για ελέγχους τήρησης των μέτρων, ο Δήμος Αρταίων προχωρά, σε προληπτικές απολυμάνσεις κοινοχρήστων χώρων, πεζόδρομων, πεζοδρομίων, στάσεων λεωφορείων, κάδων απορριμμάτων κ.α, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, όμως οι πολίτες, δεν δείχνουν το ανάλογο ενδιαφέρον να προστατεύσουν την δική τους υγεία.
Οι πολίτες της Άρτας, δείχνουν μια αδιαφορία για να τηρηθούν όσα η κυβέρνηση αποφασίζει, κάτι το οποίο ενδεχομένως να οφείλεται στην άγνοια κινδύνου, ή και στην έλλειψη ενημέρωσης.
Όπως πάντως ανακοίνωσε ο Δήμος Αρταίων, οι προληπτικές δράσεις κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, δεν θα περιορίζονται μόνο στις απολυμάνσεις, αλλά θα επικεντρώνονται και στον τομέα της ενημέρωσης των πολιτών, μέσω διανομής έντυπου υλικού με οδηγίες αυτοπροστασίας και συστάσεις για τήρηση των αποστάσεων από την Δημοτική Αστυνομία και Υπαλλήλους του Δήμου.
Προφανώς οι δημότες του μεγάλου Δήμου Αρταίων, δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης.
Θα πρέπει λοιπόν να κρατηθούν σε σωστό επίπεδο τα μέτρα πρόληψης, ώστε να αποφύγουμε σκηνές που βλέπουμε σε άλλες περιοχές.
Βρέθηκε θετικός στον Covid -19
Ανησυχία πάντως προκάλεσε το γεγονός πως στον ΔΗΜΟΣ Ν. ΣΚΟΥΦΑ υπάλληλος
του δήμου εντοπίστηκε θετικός στον Covid -19. Άμεσα η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε κλείσιμο των ΔΗΜΑΡΧΕΙΩΝ σε ΠΕΤΑ, ΚΟΜΠΟΤΙ, ΝΕΟΧΩΡΙ για απολυμάνσεις.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Ο δήμος Νικολάου Σκουφά σας ενημερώνει πως μετά από έλεγχο, υπάλληλος του δήμου εντοπίστηκε θετικός στον Covid -19. Αν και ο υπάλληλος ήταν σε άδεια, για προληπτικούς λόγους, την Δευτέρα 02 Νοεμβρίου το δημαρχείο του Πέτα όπως επίσης και τα δημαρχεία των δημοτικών ενοτήτων του Αράχθου και του Κομποτίου θα παραμείνουν κλειστά καθώς έχει προγραμματιστεί να γίνει απολύμανση.
Την Τρίτη 03 Νοεμβρίου το δημαρχείο του Πέτα θα παραμείνει επίσης κλειστό για προληπτικούς λόγους, καθώς μετά από συνεννόηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας με τον γιατρό εργασίας του δήμου μας, την
Τετάρτη 04 Νοεμβρίου, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα μεταβεί εκεί για να πραγματοποιήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους στους υπαλλήλους.
Σε αναζήτηση εργατών
Δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στον διπλανό νομό Θεσπρωτίας, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών που οφείλεται στο κλείσιμο του Τελωνείου Μαυροματίου.
Κι αυτό επειδή τέτοια εποχή στις καλλιέργειες με εσπεριδοειδή, κυρίως μανταρίνια στον κάμπο της Θεσπρωτίας απασχολούνταν εργάτες από την νότιο Αλβανία, που φέτος λόγω των μέτρων δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα.
Την κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί τονίζουν με επιστολή τους ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας και οι τρείς Δήμαρχοι του νομού με κοινή τους επιστολή προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.
Οι τρεις Δήμαρχοι και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, εν όψει της περιόδου συγκομιδής του μανταρινιού, ζητούν το άμεσο άνοιγμα του Τελωνείου Μαυροματίου με παρουσία εκεί κλιμακίου του ΕΟΔΥ.
Όπως σημειώνουν στην επιστολή οι παραγωγοί μανταρινιών της Θεσπρωτίας βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς κάθε χρόνο στη συλλογή των μανταρινιών απασχολούνται περίπου 2000 εργάτες από την Αλβανία που λόγω του κλειστού τελωνείου και των μέτρων κατά της πανδημίας δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα.
Η οικονομία του νομού εξαρτάται εν πολλοίς, από την ανεμπόδιστη επαγγελματική δραστηριότητα των αγροτών αλλά και των επιχειρήσεων που ασκούν εξαγωγική δραστηριότητα στη γείτονα Αλβανία, υπογραμμίζουν Αντιπεριφερειάρχης και Δήμαρχοι της Θεσπρωτίας.
Ταυτόχρονα εκφράζουν την ανησυχία τους τόσο , οι οποίοι στην επιστολή τους αναφέρουν:
Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,
Με αφορμή την συνεχιζόμενη αναστολή λειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου, σας αποστέλλουμε αυτή την επιστολή, προκειμένου να σας εκθέσουμε την τρέχουσα κατάσταση και να αιτηθούμε την άμεση επαναλειτουργία του μεθοριακού σταθμού.
Στον Νομό Θεσπρωτίας καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις εσπεριδοειδών, των οποίων η παραγωγή και η συγκομιδή εξαρτάται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από εργατικό δυναμικό, προερχόμενο από την γειτονική μας χώρα, την Αλβανία και το οποίο κατ’ εκτίμηση ανέρχεται σε 2000 άτομα. Επιπλέον πολλές ντόπιες επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει εξαγωγική δραστηριότητα με την γειτονική χώρα, η οποία, με το κλείσιμο του μεθοριακού σταθμού Μαυροματίου, αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
Εν κατακλείδι, ως αιρετοί ενός ακριτικού Νομού, του οποίου η οικονομία εξαρτάται εν πολλοίς, από την ανεμπόδιστη επαγγελματική δραστηριότητα των ανωτέρω επαγγελματικών ομάδων, και δεδομένου του κινδύνου παράνομης εισόδου στην χώρα αλβανών υπηκόων μέσω αφύλακτων περασμάτων, χωρίς κανένα υγειονομικό έλεγχο, σας καλούμε να επανεξετάσετε άμεσα το ενδεχόμενο ανοίγματος του μεθοριακού σταθμού Μαυροματίου, με τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν και για το τελωνείο της Κακαβιάς.
Ευελπιστώντας ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στο καθόλα δίκαιο αίτημά μας».
Τα μέτρα
Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, από κοινού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. «Οι γοργοί ρυθμοί ροής των δεδομένων επιβάλλουν να δράσουμε σήμερα ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς που ανέφερε ότι «τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι δυναμικά, προσαρμόζονται δηλαδή σε κάθε αλλαγή των δεδομένων και έρχονται να ανταποκριθούν στις όποιες επιδημιολογικές εξελίξεις».
Τα νέα μέτρα από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου στις 6 το πρωί και για ένα μήνα, θα τεθούν σε ισχύ σε όλη την επικράτεια και θα είναι ενιαία ανεξάρτητα από το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της κάθε περιοχής:
Το πρώτο και σημαντικότερο από αυτά είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη τη χώρα, σε όλη την επικράτεια.
Όπως υπογράμμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, «η μάσκα σε συνδυασμό με την τήρηση αποστάσεων αποτελεί αυτή τη στιγμή το καλύτερο μέσο προστασίας που έχουμε στη διάθεσή μας. Είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο. Γιατί αν όλοι φοράμε μάσκα και τη φοράμε σωστά, η πιθανότητα μετάδοσης του ιού είναι απειροελάχιστη».
Να σημειωθεί ότι η επιβίβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν επιτρέπεται χωρίς τη χρήση μάσκας, ενώ σε όλη την επικράτεια, προβλέπεται περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.
Ακόμα, από την Τρίτη σε όλη τη χώρα υποχρεωτικά εφαρμόζεται τηλεργασία σε ποσοστό 50% τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο, σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας από την Τρίτη εφαρμόζεται υποχρεωτική τηλεκπαίδευση.
Τέλος, το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα σχολεία, οι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια παραμένουν ανοιχτά σε όλη τη χώρα και σε όλα τα επίπεδα υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά από την Τρίτη τα 4 επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, που ίσχυαν έως τώρα, συγχωνεύονται σε 2 επίπεδα κατά τον ακόλουθο τρόπο:
Το επίπεδο 1 (πράσινο) και το επίπεδο 2 (κίτρινο) συγχωνεύονται στο επίπεδο Α επιτήρησης (κίτρινο) και αντίστοιχα τα επίπεδα 3 (πορτοκαλί) και 4 (κόκκινο) συγχωνεύονται στο επίπεδο Β – αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).
Με τα νέα αυτά δεδομένα, η κατάταξη των 74 περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, διαμορφώνεται από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και για 14 ημέρες ως εξής:
Στο επίπεδο Α – επιτήρησης (κίτρινο) κατατάσσονται οι ακόλουθες 47 περιφερειακές ενότητες:
Αιτωλοακαρνανίας, ‘Ανδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, ‘Αρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου-Κάσου, Κέας-Κύθνου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Λήμνου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής, Πάρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανίων, Χίου.
Στο επίπεδο Β – αυξημένου κινδύνου κατατάσσονται οι υπόλοιπες 27 περιφερειακές ενότητες: όλες οι περιφερειακές ενότητες της Αττικής και ο Πειραιάς, πλην των νήσων, Βοιωτία, Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Νάξος (πλην Αμοργού), Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Σέρρες, Τρίκαλα, Χαλκιδική.
Δραματικό μήνυμα
Τo στέλεχος του ΚΙΝΑΛ από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, ο δικηγόρος Γιάννης Πιτσιώρας, νόσησε από κορονοϊό και βρίσκεται στο νοσοκομείο Παπανικολάου, με ανάρτησή του στο facebook, περιγράφει την πολυήμερη νοσηλεία του και στέλνει δυνατό μήνυμα εναντίον όσων αμφισβητούν την επιδημία και περιφρονούν τα μέτρα που επέβαλε η πολιτεία.
Όπως σημειώνει στην ανάρτησή του:
«Δώδεκα μέρες στο Παπανικολάου και ακόμη δεν ξέρω πώς κόλλησα. Ήμουν τόσο τυπικός νόμιζα σε όλα, μάσκα, γάντια, αντισηπτικά, αποστάσεις. Και ξαφνικά πυρετός 40, το οξυγόνο να μειώνεται. Και φόβος. Φόβος απροσδιόριστος. Όποιος ασκεί κακή κριτική σήμερα στο ΕΣΥ δεν ξέρει τι του γίνεται. Το σύστημα λειτουργεί εντυπωσιακά. Αισθάνεσαι ασφάλεια και προστασία αλλά και περηφάνια για το κράτος μας. Αλλά μην ακούτε εμένα, τι ξέρω εγώ, να δεις βαλτός θα είμαι, πανδημία δεν υπάρχει, όλα είναι συνομωσίες και 5G και καταπατώνται τα δικαιώματά μας και οι ελευθερίες μας (που τις έχουμε και όλοι πρόχειρες). Λυπάμαι για όλους εσάς που η ανεγκεφαλίτιδα ζώνη σας οδηγεί σε τέτοιες συμπεριφορές, συνεχίστε έτσι και στείλτε κι άλλους εδώ που είμαστε εμείς, τα πάτε περίφημα. Ενημερωτικά μόνο (…) έχω να σας πω έτσι για να γίνεται κουβέντα, ότι δεν υπάρχει πιο αδυσώπητη, πιο απόλυτη ισότητα από τον μακρύ,βραδινό ήχο των αναπνευστήρων στις κλινικές. Αλλά πάλι εγώ τι ξέρω, όλοι μας δεν γεννηθήκαμε σοφοί και μάγκες».
Κρούσματα σε γηροκομείο
Εν τω μεταξύ, νέος συναγερμός στα Ιωάννινα, τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, καθώς επιβεβαιώθηκαν σε ιδιωτικό γηροκομείο 24 κρούσματα, όπως γνωστοποιεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή του. Πρόκειται για κρούσματα μεταξύ των φιλοξενουμένων του οίκου ευγηρίας, ορισμένοι από τους οποίους έχουν εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα.
Ορισμένοι από τους ηλικιωμένους ασθενείς μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, επειδή, όμως, δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία της Ηπείρου. Μέχρι τώρα μεταφέρθηκαν από το γηροκομείο 2 κρούσματα στο νοσοκομείο της Αρτας, 1 στους Φιλιάτες και 1 στη Πρέβεζα.
Εισαγγελική παρέμβαση
Την παρέμβαση του εισαγγελέα, ζήτησε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Ιωάννης Καρβέλης, ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες λειτουργίας και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στο ιδιωτικό γηροκομείο των Ιωαννίνων, στο οποίο έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 26 κρούσματα, ανάμεσα στους 55 τροφίμους, όπως δήλωσε σε επικοινωνία που είχε μαζί του η ΕΡΤ Ιωαννίνων. Ο κ. Καρβέλης σημείωσε ότι όλοι οι ασθενείς που παραπέμπονται από τον γιατρό του Γηροκομείου για νοσηλεία, εξετάζονται στο ΤΕΠ covid-19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και στη συνέχεια, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης κατά την κρίση των ιατρών, διακομίζονται και στα Περιφερειακά Νοσοκομεία Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ επιβεβαίωσε ότι 5 ασθενείς νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για covid-19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, το οποίο έχει δυναμικότητα 8 κλίνες.