Ποιοι θα το λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 800€

Αποζημίωση ειδικού σκοπού για όσους εργαζόμενους μπουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον μήνα Νοέμβριο εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.Η ειδική αποζημίωση από 534 ευρώ θα ανέλθει τον Νοέμβριο στα 800 ευρώ και θα αντιστοιχεί, σε διάστημα 30 ημέρων για τον μήνα Νοέμβριο.
Όσοι τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον μήνα Νοέμβριο θα λάβουν 800 ευρώ, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή για τμήμα του μηνός Νοεμβρίου αναμένεται να λάβουν 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.
Πρόσβαση στο μέτρο των αναστολών έχουν οι εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί έως και την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, οι δηλώσεις των αναστολών Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν αρχές Δεκεμβρίου, ενώ εντός Δεκεμβρίου – πιθανότατα προς τις γιορτές – αναμένεται να πληρωθούν και τα δικαιούμενα ποσά των ειδικών αποζημιώσεων Νοεμβρίου στους δικαιούχους, όπως παγίως συμβαίνει από την περασμένη άνοιξη.
Από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου και για ένα 10ήμερο έως τις 16 Νοεμβρίου θα υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” του υπουργείου Εργασίας, οι δηλώσεις αναστολών για τον Οκτώβριο. Προσοχή, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου με νέα ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως αυτή την φορά η προθεσμία ολοκλήρωσης των δηλώσεων – 16 Νοεμβρίου – θα τηρηθεί αυστηρά, καθώς πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4.
Συνεπώς οι εργαζόμενοι που θα δηλωθούν σε αναστολή για τον Οκτώβριο θα λάβουν 534 ευρώ ειδική αποζημίωση για τον μήνα Οκτώβριο. Όσοι εξ αυτών δηλωθούν σε αναστολή και για τον Νοέμβριο θα λάβουν 800 ευρώ ειδικά για τον Νοέμβριο.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος τίθεται σε αναστολή 15 ημέρες εντός Νοεμβρίου από επιχείρηση που παραμένει ανοικτή αλλά πλήττεται. Θα πρέπει να λάβει 400 ευρώ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, αντί για 267 ευρώ που θα ελάμβανε με βάση τα 534 ευρώ.
Βάση για τις αναστολές του Νοεμβρίου αναμένεται να είναι η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, πράγμα που σημαίνει πως εκατοντάδες κλάδοι αποκτούν ξανά πρόσβαση στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Ταυτόχρονα το κράτος καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού. Για παράδειγμα, μισθωτός με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ, καλύπτεται για εισφορές 396,6 ευρώ.

Το μέτρο των αναστολών εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα, με 2 ταχύτητες:
-Όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που κλείνουν με κρατική εντολή μπαίνουν αυτόματα στις αναστολές συμβάσεων για όσο διαρκεί η απαγόρευση λειτουργίας με κρατική εντολή και δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ για 30 ημέρες.
-Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θεωρούνται πληττόμενες επειδή οι ΚΑΔ τους εντάσσονται στην διευρυμένη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ μπορούν να τεθούν σε αναστολή. Ο εργοδότης επιλέγει αν θα θέσει τμήμα ή ακόμη και το σύνολο – δηλαδή το 100% των μισθωτών του – σε αναστολή κατ αρχήν για τον Νοέμβριο.
-Οι εργοδότες που πλήττονται μπορούν να θέσουν σε αναστολή τμήμα ή ακόμη και το 100% των εργαζομένων τους.
Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Για παράδειγμα, αν η αναστολή διαρκέσει 30 ημέρες, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει για άλλες 30 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής, τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Τα οικονομικά μέτρα στήριξης για το δεύτερο lockdown
Τα μέτρα οικονομικής στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις ενόψει δεύτερου lockdown παρουσιάσε ο υπουργός Οικονομικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Τα μέτρα στήριξης στην Ευρώπη είναι στο 4% του ΑΕΠ, ανέφερε ο υπουργός που ανακοίνωσε τα εξής:
-Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται δύνανται να τεθούν σε αναστολή εργασίας, οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται με βάση τον ονομαστικό μισθό. Το κόστος είναι 675 εκατ. ευρώ για τον Νοέμβριο. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων, μέχρι και χθες που μπαίνουν σε αναστολή, θα λάβουν για τον Νοέμβριο 800 ευρώ αναλογικά για τις μέρες αναστολής. Είναι επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων.

– Για τις επιχειρήσεις που μπαίνουν σε αναστολή παρέχεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής του ΦΠΑ για τον μήνα Νοέμβριο και δυνατότητα καταβολής σε 12 δόσεις.
Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους μπαίνει σε αναστολή, οι ρυθμισμένες δόσεις μπορούν να πληρωθούν στο τέλος της ρεύθμισης, σε αντίστοιχες δόσεις.
-Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο κατά δύο μήνες.
-Ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων- αφορά εκείνους που απέκτησαν την ιδιότητα μετά τον Απρίλιο.

-Οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40%. Το ίδιο ισχύει και για τα ενοίκια πολιτών που τίθενται σε αναστολή εργασίας, όπως και για τα ενοίκια των παιδιών τους.
-Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που μπαίνουν στην Επιστρεπτέα προκαταβολή 4, με κόστος 1 δισ. ευρώ
-Ισχύουν όλα όσα έχουν εξαγγελθεί το περασμένο Σάββατο.
-Θα ανακοινωθεί νέο σχέδιο για την παράταση πληρωμής των επιταγών.