Σε ρυθμούς καραντίνας..

Με δυσκολία η προσαρμογή στα νέα μέτρα

Στα 29 τα κρούσματα κορωνοϊού στην Άρτα το Νοέμβριο

-Σε ανησυχία η τοπική κοινωνία-Φόβοι για διασπορά στη κοινότητα

-Εξοπλίζει τις νέες μονάδες Covid-19 η Περιφέρεια Ηπείρου

Κλειστά μαγαζιά και κυρίως καφετέριες και καφενεία, – επιτρέπεται take away και delivery- τα εμπορικά, που ουσιαστικά νέκρωσαν την κεντρική αγορά της πόλης, οι Αρτινοί προσπαθούν να συνηθίσουν ξανά την καραντίνα και την παραμονή στο σπίτι.
Με τα 3 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020, που από τις αρχές Νοεμβρίου έγιναν συνολικά 29, η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε ανησυχία, επειδή όπως δείχνουν τα πράγματα η κορωνοϊός έχει διασπαρεί στη κοινότητα με αποτέλεσμα να μην ξέρεις τι να προσέξεις και κυρίως από πού να φυλαχτείς.

Καθημερινά, στόμα με στόμα, διαδίδονται πληροφορίες για κάποιους που νοσούν και με τους οποίους, άλλοι έκαναν παρέα, άλλοι σύχναζαν στα ίδια μαγαζιά, ή είχαν επαφές με ανθρώπους που ήταν στο περιβάλλον του φορέα.
Προς το παρόν, δηλαδή μέχρι την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, δεν καταγράφηκαν εστίες συρροών, οπότε η καλύτερη προφύλαξη για την μετάδοση του κορωνοϊού στη περιοχή μας, είναι η καραντίνα και η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και επαφών, η μάσκα και οι κλασσικές οδηγίες, όπως πλύσιμο χεριών.
Να σημειωθεί πως έγινε διπλασιασμός των προστίμων στα 300 ευρώ για μετακίνηση για ψευδείς λόγους ή χωρίς SMS, για τη μη χρήση μάσκας και τη μη τήρηση αποστάσεων, ενώ για παραβάσεις όπως της αναστολής λειτουργίας καταστήματος το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ, στα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας θα επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ για την ίδια παράβαση και ο εργοδότης θα τιμωρείται με 500 ευρώ πρόστιμο για ψευδή δήλωση.

Ποιες λειτουργούν
Από το Σάββατο λειτουργούν: καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κλπ) με το κανονικό τους ωράριο, e-shop, καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, καθαριστήρια, περίπτερα (24ώρο), φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, υπηρεσίες υγείας και κτηνιατρικής, και pet shops, τα καταστήματα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.
Επίσης λειτουργεί κανονικά ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας.

Εξοπλίζει τις νέες μονάδες Covid-19 η Περιφέρεια Ηπείρου
Η Περιφέρεια Ηπείρου συνεχίζει να συνδράμει τη λειτουργία των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό η Οικονομική Επιτροπή στη προχθεσινή της συνεδρίαση ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την 6η ΥΠΕ, προκειμένου η Περιφέρεια να προμηθευτεί συσκευές αρνητικής πίεσης για τη λειτουργία τμημάτων COVID -19 στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» προϋπολογισμού 30.000 ευρώ και ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού για τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 90.000 ευρώ.
Επίσης εγκρίθηκε η προμήθεια και η διάθεση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λυόμενων κοντέινερ, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.
Επίσης η Περιφέρεια θα συνδράμει και την 8η Ταξιαρχία για τον έλεγχο όσων πρόκειται να καταταγούν τις επόμενες ημέρες στο στρατόπεδο Περάματος. Στο πλαίσιο αυτό θα προμηθευτεί 15 παραβάν και θα διαθέσει rapidtest που θα χρησιμοποιηθούν κατά την προσέλευση των στρατευσίμων.

Δήμος Ζηρού: Μόνο κατόπιν ραντεβού εξυπηρέτηση του κοινού
Σε επείγουσες περιπτώσεις η εξυπηρέτηση δια ζώσης
Ο Δήμος Ζηρού ενημερώνει τους δημότες και κατοίκους του Δήμου ότι σε εφαρμογή των
έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,
για τον περιορισμό της διασποράς του κορωναϊού, η εξυπηρέτηση του κοινού
για όσο διάστημα διαρκεί η καραντίνα (7-30 Νοεμβρίου 20202) θα γίνεται μόνο σε
επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού και με υποχρεωτική τη χρήση μη ιατρικής μάσκας.

Για τον λόγο αυτό καλούμε τους συμπολίτες μας που λόγω επείγουσας περίπτωσης
χρειάζεται να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες του Δήμου, να καλούν προηγουμένως στα
εξής τηλέφωνα:
Τηλεφωνικό Κέντρο: 2683 3 60600 -635
Τεχνικές Υπηρεσίες: 2683 3 60614
Λογιστήριο: 2683 3 60625
Δημοτολόγιο: 2683 3 60642-640
Ταμειακή υπηρεσία: 2683 3 60628
Τμήμα ΟΑΕΔ – ΚΕΑ: 2683 3 60641
Δημαρχείο Θεσπρωτικού: 2683 3 60500
ΚΕΠ Φιλιππιάδας: 2683 3 60720-21
ΚΕΠ Θεσπρωτικού: 2683 3 60700
ΚΕΠ Ανωγείου: 2683 3 60400
ΚΕΠ Κρανιάς: 2683 3 60740

Πρώτη εργάσιμη μέρα του 2ου lockdown στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας
Πρώτη εργάσιμη μέρα του 2ου lockdown σήμερα και το Μενίδι δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον πανελλήνιο γενικό κανόνα: ελάχιστοι περαστικοί στην παραλία, ο εξοπλισμός των χώρων εστίασης στοιβαγμένος σε μια γωνία. Κάμποσοι επίσης κάτοικοι του χωριού, εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (με πιο βασικό το Ε9), έφυγαν πρωί – πρωί για το μάζεμα των ελιών στα λιοστάσια τους έξω από το Μενίδι ή σε κοντινούς οικισμούς (Ελαιοχώρι, Λαγκάδα κλπ).
Μια εικόνα, που με τον υπέροχο καιρό (σχεδόν ανοιξιάτικο) που επικρατεί στην Δυτική Ελλάδα, μοιάζει εντελώς παράταιρη και ξένη. Δυστυχώς όμως είναι αληθινή…
Οι φωτογραφίες και το βίντεο που ακολουθούν αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της δύσκολης αυτής κατάστασης, που φυσικά αφορά όλη την Ελλάδα.
Καλή εβδομάδα και καλή δύναμη και υπομονή.
(από το sociologyalert.blogspot.com/ Χρήστος Αλεξόπουλος)