Επιστολή από το Επιμελητήριο Άρτας σε υπουργεία και δήμους για τη στήριξη των επιχειρήσεων
Πάρτε Χειροπιαστά Μέτρα
Αναστολή Πληρωμής Δανείων
Άμεση Απόσυρση του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα
3μηνη Απαλλαγή Φορολογικών και Ασφαλιστικών Υποχρεώσεων
12μηνη Επιδότηση Διατήρησης του Προσωπικού
Επιστολή στην οποία επισημαίνεται η επιτακτική ανάγκη για λήψη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων, που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα, που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, απέστειλε στα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης & Εργασίας) και τους Δήμους της ΠΕ Άρτας, το Επιμελητήριο Άρτας.
Στην επιστολή υπογραμμίζεται η ανάγκη να ληφθούν χειροπιαστά μέτρα ελάφρυνσης των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και όχι να συσσωρεύονται απλώς οι υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν από το προηγούμενο lockdown.
«Η μετάθεση των υποχρεώσεων για το επόμενο διάστημα δεν αποτελεί λύση για τις επιχειρήσεις, οι οποίες πλέον στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, που βρίσκονται και χωρίς έσοδα, αδυνατούν όχι μόνον να ανταποκριθούν, αλλά να επιβιώσουν» επισημαίνεται στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος, που μεταξύ άλλων προτείνει, πάγωμα πληρωμής και επιδότηση υποχρεώσεων (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, Δημοτικά τέλη, τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων κ.ά.) των πληττόμενων επιχειρήσεων, τουλάχιστον για το επόμενο 6μηνο, Απαλλαγή φορολογικών, ασφαλιστικών, εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων για το τρίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2020, Αναστολή πληρωμής Δανείων και Άμεση απόσυρση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.
Πιο αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Η κλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης και η απόφαση για δεύτερο οριζόντιο lockdown προκαλεί νέες οικονομικές επιπτώσεις κι έρχεται να επιτείνει την αδυναμία πληρωμών των επιχειρήσεων, που ήδη αδυνατούν να ανταποκριθούν στα συσσωρευμένα οικονονομικά βάρη, που προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα του Μαρτίου.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη άμεσης λήψης και πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η μετάθεση των υποχρεώσεων για το επόμενο διάστημα δεν αποτελεί λύση για τις επιχειρήσεις, οι οποίες πλέον στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, που βρίσκονται και χωρίς έσοδα, αδυνατούν όχι μόνον να ανταποκριθούν, αλλά να επιβιώσουν.
Για να μην οδηγηθούμε σε «λουκέτα» θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν:
-Πάγωμα πληρωμής και επιδότηση υποχρεώσεων (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, Δημοτικά τέλη, τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων κ.ά.) των πληττόμενων επιχειρήσεων, τουλάχιστον για το επόμενο 6μηνο, καθώς ήδη συγκεντρώνουν ένα πολύμηνο και πολυεπίπεδο κόστος, το οποίο επιβαρύνει δραματικά τη βιωσιμότητα τους,
– Απαλλαγή φορολογικών, ασφαλιστικών, εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων έως τέλος του έτους (για το τρίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2020) ή επιδότηση στο 100% για το επόμενο 6μηνο.
– Παράταση στην αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεων προς το δημόσιο τομέα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες για τις 30 Ιουνίου του 2021
– Απαλλαγή των επιχειρήσεων, που κλείνουν με κρατική εντολή, από τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης και καταβολή του ενοικίου στους μισθωτές από το κράτος είτε απ’ ευθείας είτε μέσω επιχορήγησης των επιχειρήσεων.
– Άμεση κατάρτιση και εφαρμογή ενός λειτουργικού σχεδίου για την παράταση της πληρωμής των επιταγών. Δεν αρκεί η μετάθεση εξόφλησης των επιταγών, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να εξυπηρετηθούν και όσοι έχουν επιταγές στα χέρια τους, π.χ. με κάλυψη των επιταγών- συναλλαγματικών από τις τράπεζες και μεταφορά της αποπληρωμή τους από τις επιχειρήσεις άτοκα για ένα έτος εντός του 2021.
– Έγκαιρη καταβολή των επιδόματων ή όποιας χρηματικής ενίσχυσης έχει αποφασισθεί, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
– αύξηση του προϋπολογισμού του έργου «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Ηπείρου» της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν και να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.
– Άμεση νομοθέτηση ξεκάθαρων δικλείδων προστασίας της πρώτης κατοικίας και προστασίας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων σε ότι αφορά το Τραπεζικό σύστημα και τους Διαχειριστές Απαιτήσεων και Δανείων.
– Αναστολή πληρωμής Δανείων
– Αμεση απόσυρση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα. Προστασία της πρώτης κατοικίας όλων των πολιτών, αλλά και της ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης
-Να συμπεριληφθούν ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι ΚΑΔ στα νέα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης, προκειμένου οι επιχειρήσεις μας να «πάρουν μια ανάσα».
– Επιδότηση τουλάχιστον 12 μηνών διατήρησης του προσωπικού.
– Μείωση του Φ.Π.Α. στο 6% στα είδη πρώτης ανάγκης.
– Ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης όλων των εμπορικών και επαγγελματικών κλάδων με μη επιστρεπτέα προκαταβολή.
– Ενεργοποίηση των μικροπιστώσεων για δάνεια μέχρι 25.000€, άτοκα η ιδιαιτέρως χαμηλότοκα με 100 % κρατική εγγύηση.
– Πλήρης ενεργοποίηση του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων για την ώθηση στις επενδύσεις, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την τόνωση της ζήτησης, με μεγαλύτερη συμμετοχή των μικρομεσαίων, μικρών και ατομικών επιχειρήσεων.
– Πρόγραμμα επιδότησης στο 100% των εργοδοτικών εισφορών των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, που πλήττονται από την υγειονομική κρίση με στόχο την διατήρηση των θέσεων εργασίας.
– Παράταση της διάρκειας επιχορήγησης εργαζομένων που προσλήφθηκαν με επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
– Κατάρτιση νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
– Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο για χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας, από την λήξη της πανδημίας και απαλλαγή των συναδέλφων από τις ασφαλιστικές εισφορές κατά την περίοδο της πανδημίας χωρίς αφαίρεση των δικαιωμάτων τους.
– Αναστολή πληρωμής των ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών των 120 δόσεων από 1/1/2020 έως 31/12/2020, με αντίστοιχη επέκταση του συνολικού χρόνου αποπληρωμής και επανέναρξη καταβολής των δόσεων από την λήξη της πανδημίας και μετά.
– Μείωση κατά τουλάχιστον 50% των πάσης φύσεως μισθωμάτων από τους ΟΤΑ, Δημόσιο, ΝΠΔΔ, για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση.
– Διαγραφή οφειλών προς ΟΤΑ που έχουν δημιουργηθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης.
– Απαγόρευση της δυνατότητας των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ενέργειας να προβαίνουν σε διακοπή της ηλεκτροδότησης επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.)
– Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και άμεση λειτουργία της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας.
– Επιτάχυνση των διαδικασιών για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων κρατικών οφειλών στους ιδιώτες.
– Μηδενισμός ή μείωση των χρεώσεις των τραπεζών στις συναλλαγές με POS, επειδή λόγου COVID 19 προωθούνται οι συναλλαγές με κάρτες.
– Κατάργηση του τέλους 0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων.
-Οικονομική ενίσχυση στα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ για τα χιλιόμετρα που διανύονται στη διάρκεια της καραντίνας,για να αντιμετωπιστεί ηαπαγόρευση πλήρωσης του συνόλου των διαθέσιμων θέσεων λόγω του κορωνοϊού, αλλά και η σημαντική μείωση της επιβατικής κίνησης.
Εν αναμονή των ενεργειών σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».