Ρήγμα στον ΦΟΔΣΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διάσπασης του Συνδέσμου

Διαφωνία για τα 37 εκατομμύρια ανάθεσης εργασιών

Κατά πλειοψηφία η έγκριση του διαγωνισμού

Ρήγμα στις σχέσεις των Δημάρχων και τριγμούς στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο, προκαλεί η διαμάχη στον ΦΟΔΣΑ για τη λειτουργία των ΣΜΑ. Θρυαλλίδα στις εξελίξεις αποτελεί η κατά πλειοψηφία έγκριση του διαγωνισμού ανάθεσης εργασιών λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης, με προϋπολογισμό 26 εκ. ευρώ για την επταετία που θα φτάσει τα 37 εκ. σε βάθος δεκαετίας.
Ήδη η διάσταση απόψεων υπάρχει από καιρό και έχει να κάνει με τα κόστη λειτουργία των Δήμων σε σχέση με την διαχείριση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Ηπείρου.
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής του ΦΟΔΣΑ, παρουσιάστηκαν οι αποχές από τη συνεδρίαση, αλλά και οι επιφυλάξεις των αιρετών των Ιωαννίνων, δρομολογούν – όπως ακούγεται στο παρασκήνιο– ακόμη και το ενδεχόμενο διάσπασης στο εσωτερικό του Συνδέσμου.

Κάποιοι μιλάνε για άμεση εκκίνηση των διαδικασιών σύστασης νέου Φορέα σε επίπεδο Ιωαννίνων, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο πως κάποιοι εκ των μελών του Δ.Σ. που είτε καταψήφισαν είτε απείχαν της συνεδρίασης, κινούνται στην κατεύθυνση να ασκήσουν προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ήδη σε ανακοίνωση του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου, Χρήστου Ντακαλέτση, καταγράφεται πως διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για σημεία της μελέτης διαχείρισης των Σταθμών Μεταφόρτωσης της Ηπείρου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ, πέρα από το γεγονός πως ζήτησε αναβολή της συζήτησης για να υπάρξει ο χρόνος ώστε να αλλάξουν βασικά σημεία της μελέτης, μέσα από τη συμμετοχή όλων των Δήμων επειδή αφορά ένα τόσο σημαντικό θέμα που θα καθορίσει τις οικονομικές επιβαρύνσεις των Δήμων της Ηπείρου για τα επόμενα χρόνια.
Μάλιστα όπως όλα δείχνουν η συζήτηση και προφανώς η αντιπαράθεση αναμένεται να μεταφερθεί στα Δημοτικά Συμβούλια στην Ήπειρο.
Όπως εκτιμούν άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, μεγάλο ρόλο θα παίξει ο Δήμος Ιωαννιτών, που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός απορριμμάτων στην Ήπειρο, ο οποίος όπως και άλλοι Δήμοι του Νομού Ιωαννίνων έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις τόσο για τον προϋπολογισμό όσο και για την χρονική διάρκεια παραχώρησης των ΣΜΑ.
O Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, υπογράμμισε πως είναι θετική κάθε προσπάθεια της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου για επανεξέταση της μελέτης και των όρων του διαγωνισμού για την λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης. «Κάθε προσπάθεια λοιπόν προς την κατεύθυνση αυτή είναι καλοδεχούμενη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να παγώσει την απόφαση που έλαβε και να συζητήσουμε όλοι μαζί όλες τις πτυχές του προβλήματος», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Ελισάφ.
Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών αφού επεσήμανε πως στόχος τους είναι τα συμφέροντα των δημοτών ώστε να αποφευχθούν υπέρογκες αυξήσεις μέσα σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, είπε: «Το έχω τονίσει και το επαναλαμβάνω πως η πιθανή σύσταση ενός ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο νομού δεν αποτελεί αυτοσκοπό ή καπρίτσιο. Εξετάζεται στη βάση μείωσης του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων».

Ο διαγωνισμός
Ο διαγωνισμός που αποφάσισε να προχωρήσει ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου για την λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης, αφορά τη μελέτη διαχείριση των Σταθμών Μεταφόρτωσης της Ηπείρου για τα επόμενα επτά συν τρία χρόνια και με προυπολογισμό που ξεκινά από 25 και αναμένεται να φτάσει στα 37 εκατομμύρια ευρώ.
Να σημειωθεί πως από την συγκεκριμένη συνεδρίαση απουσίαζαν οι εκπρόσωποι του Δήμου Ιωαννιτών, οι εκπρόσωποι του Δήμου Ζίτσας ενώ απουσίαζαν και άλλοι εκπρόσωποι δήμων ειδικά του Νομού Ιωαννίνων.
Στις εκκλήσεις του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Ντακαλέτση, για την αναβολή της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου κ. Νίκος Καλαντζής επέμεινε στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και το αποτέλεσμα της συνεδρίασης ήταν η κατά πλειοψηφία αποδοχή της τροποποιημένης εισήγησης του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ, που αφορούσε τα ποσοστά βαρύτητας ανάμεσα στα τεχνικά χαρακτηριστικά και την οικονομική προσφορά από το 70-30 στο 50-50.

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, όμως αμέσως μετά όσοι διαφώνησαν με την λήψη απόφασης, τοποθετήθηκαν με επιστολές τους,
Η ΠΕΔ
Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δημων Ηπείρου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνιζε τις σοβαρές επιφυλάξεις για συγκεκριμένα σημεία της μελέτης διαχείρισης των Σταθμών Μεταφόρτωσης της Ηπείρου, ενώ επεσήμανε και ζήτημα νομιμότητας της σύμβασης.
«Αισθάνομαι πικραμένος επειδή απέβησαν άκαρπες οι προσπάθειές μου για την επίτευξη σύγκλισης και είναι επίσης εδραιωμένη η πεποίθησή μου ότι υπήρχαν πολλά περιθώρια βελτίωσης της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης. Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά ούτε και Βόρειοι και Νότιοι και φοβάμαι ότι οι μόνοι ηττημένοι από αυτή την απόφαση είναι οι πολίτες της Ηπείρου, επειδή θα επιβαρυνθούν με περισσότερα τέλη, στη δεδομένη κακή συγκυρία για την οικονομία μας» δήλωσε ο κ. Ντακαλέτσης.

Ο ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
Ο Δήμος Ιωαννιτών που υποστηρίζει πως οι επιλογές για την διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να μην επιφέρουν άλλα οικονομικά βάρη για τους πολίτες, πρότεινε στην διοίκηση του ΦΟΔΣΑ να προχωρήσει σε μία βραχυχρόνια σύμβαση για την λειτουργία των ΣΜΑ η οποία θα αναδείξει και τις πραγματικές ανάγκες.
Οι τρεις αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιωαννιτών, Γιώργος Αρλέτος, Βασίλης Βλέτσας και Βαγγέλης Πήχας απείχαν από την συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ καταθέτοντας αίτημα για αναβολή του πρώτου θέματος που αφορούσε στον διαγωνισμό λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης.

Στην επιστολή στον ΦΟΔΣΑ, μεταξύ άλλων αναφέρουν πως:
– απόλυτη ανάγκη μιας πολιτικής συναίνεσης ιδιαίτερα αυτή την τόσο κρίσιμη εποχή για τον τόπο και τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης.
– Επειδή σκόπιμα διαστρεβλώνεται η συζήτηση των Δημάρχων της ΠΕ Ιωαννίνων για ενδεχόμενη λειτουργία ενός ΦΟΣΔΑ σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, σύμφωνα με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, θέλουμε με σαφήνεια να ενημερώσουμε το σώμα και τους πολίτες ότι αυτή η συζήτηση δεν αφορά την απόφαση μας να μη συμμετέχουμε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΦΟΣΔΑ ή ότι επιδιώκουμε σκόπιμα αδικαιολόγητη πόλωση. Κύριο μέλημα μας είναι η μικρότερη επιβάρυνση των δημοτών μας ιδιαίτερα αυτή την περίοδο μιας οξύτατης οικονομικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες και αβέβαιη εξέλιξη. Δεν αποτελεί στέρεο επιχείρημα η συμμόρφωση σε έναν σχεδιασμό που έγινε πριν από πολλά έτη κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες.

Δήλωση Μπέγκα
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Θωμάς Μπέγκας.
«Επειδή πιστεύω ότι «τα απορρίμματα δεν μπορούν να περιμένουν», συμμετείχα στη συζήτηση και υπερψήφισα την εισήγηση, αφού προηγούμενος είχα συμβάλει στην αποδοχή των βελτιώσεων επ’ αυτής που προτάθηκαν από συναδέλφους μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Τις επόμενες μέρες θα λάβω και ο ίδιος πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση άμβλυνσης των αντιθέσεων για το καλό του Φορέα και του τόπου. Ελπίζω ότι στην συνέχεια της λειτουργίας του οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής των Ιωαννίνων στο Διοικητικό Συμβούλιο, θα συμμετάσχουν με εποικοδομητικό τρόπο, αν και εφόσον πιστεύουν ότι η σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων για την Ήπειρο είναι μονόδρομος και περνάει μέσα από τον Περιφερειακό Φορέα» σημειώνει ο κ. Μπέγκας, τονίζοντας πως «Με λυπεί το γεγονός της επαναλαμβανόμενης αποχής από τις συνεδριάσεις του Φορέα, ενώ συζητούνται τόσο κρίσιμα θέματα, των συναδέλφων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, εκπροσώπων της δημοτικής αρχής του Δήμου Ιωαννιτών. Επέλεξαν εδώ και αρκετό καιρό να επικοινωνούν με το Διοικητικό Συμβούλιο μέσω αλληλογραφίας, αναφέροντας μάλιστα στην τελευταία τους επιστολή ότι είναι υπέρμαχοι των καλόπιστων συζητήσεων. Και το ερώτημα που γεννάται είναι: «Που θα γίνουν αυτές οι καλόπιστες συζητήσεις αν όχι μέσα στο ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο;».

Λαμβάνοντας υπόψη τις ουσιαστικές παρεμβάσεις που έγιναν από τους συναδέλφους του νομού Ιωαννίνων, οι οποίοι παρέστησαν στη συνεδρίαση, όπου συζητήθηκε το θέμα της έγκρισης της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης για τη λειτουργία των ΣΜΑ, κι επειδή η Διοίκηση δεν διεκδικεί το αλάθητο, πιστεύω ότι η δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών θα μπορούσε να συμβάλει στο διάλογο βασιζόμενη στην εξαιρετική γνώση επί του θέματος των υπηρεσιών του δήμου».

Γιάννης Σεντελές
Θέση στο θέμα αυτό πήρε και ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές που σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Η όσο το δυνατόν γρηγορότερη λειτουργία των ΣΜΑ είναι αγωνία όλων μας. Θα προσθέσω μάλιστα ότι η αγωνία των ορεινών απομακρυσμένων Δήμων των Ιωαννίνων δεν εξαντλείται μόνο στη λειτουργία των ΣΜΑ της περιφερειακής τους ενότητας, αλλά και όλων των υπολοίπων, διότι οι Δήμοι αυτοί μεταφέρουν ήδη τα σκουπίδια τους πολλά χιλιόμετρα μέχρι το Ελευθεροχώρι, τη στιγμή που άλλοι, πιο κοντινοί στον προορισμό αυτό Δήμοι δεν το κάνουν, περιμένοντας τη λειτουργία του ΣΜΑ τους. Ας μην ξεχνούν όμως ότι το κόστος της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας, η οποία, και εξ αυτού του λόγου, δεν καλύπτεται, το πληρώνουμε όλοι οι Δήμοι. Λειτουργία επομένως των ΣΜΑ ακόμη και αύριο, αν είναι δυνατόν, αλλά με μελέτη και διαδικασίες που θα επιφέρουν το καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα για τους δημότες μας, οι οποίοι και θα κληθούν να το πληρώσουν….

Μέσα από τη γενικότερη συζήτηση αλλά και την τοποθέτηση του Δημάρχου Δωδώνης και Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστου Ντακαλέτση αποδείχτηκε ότι τόσο στη μελέτη, όσο και στη διακήρυξη μπορεί και πρέπει να γίνουν πολλές βελτιώσεις, τόσο στα οικονομικά στοιχεία, όσο και στα διαδικαστικά, με στόχο τη μείωση του προϋπολογισμού, τη μείωση της δυνατότητας ενστάσεων επί της μελέτης και της διακήρυξης, την αύξηση του ανταγωνισμού και γενικά την αρτιότητα των στοιχείων της μελέτης και του διαγωνισμού ενός τόσο σημαντικού έργου. Με βάση τα παραπάνω, οκτώ μέλη του Δ.Σ. ζητήσαμε την αναβολή της συζήτησης του θέματος, ώστε να δοθεί η ευκαιρία επανεξέτασης της Μελέτης και των όρων δημοπράτησης, να ενσωματωθούν οι βελτιώσεις, που επισημάνθηκαν αλλά και όσες επίσης αναλυτικότερα θα μπορούσαν εγγράφως να καταθέσουν οι φορείς και στη συνέχεια να επανέλθει. Η Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ επέλεξε να συζητηθεί το θέμα, το οποίο και ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς όσοι διατυπώσαμε ενστάσεις απείχαμε της ψηφοφορίας».

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ
Τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να απέχει από τη συνεδρίαση εξηγεί ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος σε επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Νίκο Καλαντζή.
Ο Δήμαρχος Ζίτσας αβαφέρει μεταξύ άλλων: «Στην επιστολή που σας αποστείλαμε την περασμένη Δευτέρα, σας εκθέταμε σημαντικούς λόγους που θεωρούμε πως η συγκεκριμένη μελέτη που καλούμαστε και σήμερα να εγκρίνουμε θα πρέπει να αποσυρθεί προς όφελος όλων μας. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια με το παρόν σας εκθέτουμε και κάποιους ακόμη τους οποίους κρίνω πολύ σημαντικούς καθώς αποδεικνύουν πως η μελέτη δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Αυτό μάλιστα, αποδεικνύεται αν κάποιος σταθεί με μεγαλύτερη προσοχή στην ανάλυση των στοιχείων που παρουσιάζονται στην ίδια τη μελέτη και τα οποία- καταρρίπτουν τις γενικές παραδοχές που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του κόστους παροχής της υπηρεσίας λειτουργίας των ΣΜΑ. Ενδεικτικά αναφέρουμε :

1. Το κόστος προσωπικού ανά Δήμο υπολογίζεται με τις ημέρες λειτουργίας των ΣΜΑ και όχι με τις ημέρες εργασίας δίνοντας πλασματικά στοιχεία που ανεβάζουν σε ορισμένους Δήμους κατά πολύ τη μισθοδοσία.
2. Το κόστος κίνησης οχημάτων δεν υπολογίζεται με βάση την πραγματική αποτύπωση των χιλιομέτρων και
3. Το κόστος παροχής υπηρεσιών που αγγίζει τις 500.000 είναι εξωφρενικό και πλασματικό αφού δεν αναλύεται επιμέρους.
Όλα τα παραπάνω εξηγούν γιατί η οικονομοτεχνική μελέτη που μας καταθέτετε φέρει την υπογραφή πολιτικού μηχανικού και τη θεωρεί τοπογράφος μηχανικός. Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν συμμετέχω στη σημερινή συνεδρίαση.
Υποσημείωση:
Η επιμονή και εμμονή του Προέδρου να προχωρήσει σε μια διαδικασία πέρα έως πέρα έωλη (θυμίζουμε πως ο Φο.Δ.Σ.Α. ουδεμία αρμοδιότητα έχει επί των εκτάσεων που κατασκευάζονται οι Σ.Μ.Α. ) τον καθιστά υπεύθυνο για ότι προκύψει».