Κοροναϊός στην Ελλάδα

Παράταση lockdown και σενάρια για επανεκκίνηση της οικονομίας

Στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα σενάρια για το πότε και πώς θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση του lockdown, χωρίς να έχουν ληφθεί ωστόσο οριστικές αποφάσεις.
Το τελικό αποτέλεσμα θα κρίνουν ο αριθμός των κρουσμάτων και η κατάσταση των ΜΕΘ και του ΕΣΥ, το οποίο δέχεται μεγάλες πιέσεις.
Αν το επιτρέψουν οι ειδικοί, τα καταστήματα θα ανοίξουν από τις 7 ή 14 Δεκεμβρίου και μετά. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα γίνει κλιμακωτά και με αυστηρούς κανόνες για την αποφυγή του συνωστισμού.
Το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης αποτελούν το πιο δύσκολο κομμάτι του κυβερνητικού γρίφου. Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα σημάνει παράλληλα την μεγάλη αύξηση της κινητικότητας και κατ’ επέκταση την αδυναμία ελέγχου της κίνησης των πολιτών.
Όσον αφορά τα μαγαζιά εστίασης, καμία ημερομηνία ούτε σχέδιο δεν είναι δεδομένο, καθώς το άνοιγμά τους προϋποθέτει ενθαρρυντικά μηνύματα από την σταδιακή άρση των περιορισμών.

Με SMS
Με μέτρα και περιορισμούς θα γίνουν οι φετινές γιορτές, καθώς παραμονή και ανήμερα, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, εξετάζεται να γίνονται μετακινήσεις με SMS αλλά και να υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα επιτραπεί η κυκλοφορία από νομό σε νομό.
Συγκεκριμένα, από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι την 1η Ιανουαρίου θα υπάρχει:
• απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό
• απαγόρευση μετάβασης σε χειμερινά θέρετρα
• Κλειστά όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας
• απαγόρευση συνάθροισης άνω των 9 ατόμων
• κλειστές οι αίθουσες ξενοδοχείων για ρεβεγιόν
• και ίσως απαγόρευση της κυκλοφορίας από το βράδυ της παραμονής Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, μέχρι το πρωί της επομένης.