Άπνοια στην αγορά για τα μανταρίνια- Καταρρέουν οι τιμές

Στα 15 λεπτά το κιλό η Κλημεντίνη στην Άρτα

Αποφασισμένοι να αφήσουν τα μανταρίνια στα δέντρα φέρονται αποφασισμένοι οι παραγωγοί της Άρτας. Η Κλημεντίνη, για την οποία οι προσδοκίες των παραγωγών για μια πολύ καλή χρονιά με ισχυρή ζήτηση και καλύτερες τιμές από πέρσι, διαψεύδονται μέρα με τη μέρα.

Για 26-28 λεπτά στη Θεσπρωτία και στην Άρτα κάνει αναφορές στο ρεπορτάζ της για το θέμα αυτό το ypaithros.gr. Σύμφωνα με δηλώσεις καλλιεργητών από τη Θεσπρωτία, στην περιοχή γίνονται πράξεις, φορτώνουν οι έμποροι, αλλά με τιμές ακόμα και στα 26 λεπτά, από τα οποία αφαιρώντας κοπτικά και φορτωτικά μένουν λιγότερα από 20 λεπτά καθαρά στον παραγωγό, όταν πέρσι ο μέσος όρος ήταν 32-33 λεπτά το κιλό.
Από την Άρτα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας,
Νίκος Γκίζας , μιλά στην «ΥΧ», για τιμές στα 25-28 λεπτά παραδοτέα και πολύ περιορισμένες εμπορικές πράξεις.

Όμως η αλήθεια για τους Αρτινούς παραγωγούς είναι ακόμα χειρότερη, αφού πέραν της ζήτησης που δεν υπάρχει, οι τιμές ακόμα και για Κλημεντίνες με σωστές προδιαγραφές, έχουν κατρακυλήσει στα 15 λεπτά το κιλό.
Στο ρεπορτάζ της «Ύπαιθρος Χώρα», μιλά και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ασίνης στην Αργολίδα, Γιώργος Ορφανός. «Δεν υπάρχουν παραγγελίες από τα συσκευαστήρια. Οι Ισπανοί έχουν μεγάλη παραγωγή, πολλά ψιλόκαρπα και χτυπάνε με χαμηλές τιμές. Οι παραγωγοί θέλουν να κόψουν και από τα συσκευαστήρια τους λένε να περιμένουν, τη στιγμή που η Κλημεντίνη δεν έχει περιθώρια να μείνει πολύ στα δέντρα», τόνισε.

Οι τιμές στα μέσα της εβδομάδας διαμορφώνονταν, σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τα 35 λεπτά για τα μανταρίνια με υψηλές εμπορικές προδιαγραφές.
«Συσκευαστήρια που θέλουν πολύ καλή ποιότητα συνεχίζουν με 35 λεπτά. Όμως. τα υπόλοιπα δουλεύουν με 32-33 λεπτά και οι κοπές είναι σχετικά υποτονικές, την ώρα που η Ισπανία κάνει διαλογή στα ψιλόκαρπα και διώχνει και στις γειτονικές μας χώρες με καλές τιμές», αναφέρει ο παραγωγός Τάσος Λέρμας από την Αργολίδα.
Για 26-28 λεπτά στη Θεσπρωτία και στην Άρτα μιλούν οι παραγωγοί. Όπως μας είπε ο καλλιεργητής Βαγγέλης Σωτηράκης από τη Θεσπρωτία, στην περιοχή γίνονται πράξεις, φορτώνουν οι έμποροι, αλλά με τιμές ακόμα και στα 26 λεπτά, από τα οποία αφαιρώντας κοπτικά και φορτωτικά μένουν λιγότερα από 20 λεπτά καθαρά στον παραγωγό, όταν πέρσι ο μέσος όρος ήταν 32-33 λεπτά το κιλό.

Από την πλευρά των εξαγωγών, ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit-Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης ,μιλώντας στην «ΥΧ», ανέφερε ότι καλύτερες προοπτικές αναμένουν τα Νόβα με τα μεγαλύτερα μεγέθη, εφόσον βγουν στις αγορές με σωστές προδιαγραφές. «Ακόμη και τα μεσαία μεγέθη Κλημεντίνης έχουν κάποια ζήτηση. Αυτήν τη στιγμή, τα καλά μεγέθη αγοράζονται 33-35 λεπτά μεικτά στο χωράφι, αλλά επειδή έχουμε αρκετή μικροκαρπία, όπως και οι Ισπανοί, έχει πληγεί η ποικιλία.

Απόσυρση
Παρά το γεγονός ότι η σταδιακή άρση του lockdown σε Μ. Βρετανία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία και η αγορά των γιορτών δημιουργούν κάποια προοπτική από την επόμενη εβδομάδα, πρέπει να βρεθεί κάποια λύση για τα μικρόκαρπα», τόνισε ο κ. Πολυχρονάκης. Εκφράζοντας προσωπική άποψη, ο πολύπειρος γνώστης της αγοράς τόνισε πως «η προληπτική απόσυρση κάποιων ποσοτήτων μικρόκαρπων εσπεριδοειδών, μανταρινιών και πορτοκαλιών, ώστε να αποσυμφορηθεί η υψηλή προσφορά και η μεταφορά τους στη χυμοποίηση με υπαγωγή τους σε αυξημένη συνδεδεμένη ενίσχυση, θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση στο πρόβλημα της απορρόφησης».