Παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου
Κατ’ εξαίρεση από τη Δευτέρα θα λειτουργούν τα αμιγώς εποχικά
Κλειστά μπαρ και νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έρθει το εμβόλιο
Την παράταση του lockdown, στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του κοροναϊού, μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας αιτιολόγησε την απόφαση, λέγοντας πως υπάρχει σταθεροποίηση και μείωση κρουσμάτων, ωστόσο αυτή είναι με πιο αργούς ρυθμούς απ’ όσο αναμενόταν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά νοσοκομεία στη Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται πίεση και για το λόγο αυτό απομακρύνεται χρονικά το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας. «Παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα έως τις 14 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 το πρωί» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων κορονοϊού που έρχεται ωστόσο με πιο αργούς ρυθμούς από όσο αναμενόταν. “Σε εθνικό επίπεδο διαπιστώνονται επίσης περισσότερα εξιτήρια από τα εισιτήρια ασθενών στα νοσοκομεία. Ωστόσο πολλά νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρή πίεση. Με αυτά τα δεδομένα γίνεται προφανές ότι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απομακρύνεται χρονικά. Γι’ αυτό προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα έως τις 14 Δεκεμβρίου και ώρα 6 το πρωί” είπε ο κ. Πέτσας.
Όπως είπε κατ’ εξαίρεση από τη Δευτέρα θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ. Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των συγκεκριμένων καταστημάτων θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.
Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η παράταση του lockdown είναι επιβεβλημένη, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό. “Προτεραιότητα η προστασία δημόσιας υγείας και ανθρώπινης ζωής”, τόνισε.
Κλειστά μπαρ
Κλειστά μπαρ και νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έρθει το εμβόλιο, ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας διαδικτυακά με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia Λι Μπόλινγκερ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο φόρουμ «World Leaders». «Ελπίζω όσο βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Για παράδειγμα, η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση», είπε χαρακτηριστικά, βάζοντας τέλος στη σχετική συζήτηση τουλάχιστον για ένα μήνα ακόμα, μέχρι να έρθουν τα εμβόλια. Όσον αφορά την εστίαση, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε πως το άνοιγμά της αργεί ακόμη, με τη χαρακτηριστική φράση «ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση», κάτι που μεταθέτει για αργότερα τη σχετική άρση. Με δεδομένο πως ούτε τα σχολεία προκρίνεται να ανοίξουν για μόλις μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, το μόνο άνοιγμα που είναι ορατό είναι αυτό του λιανεμπορίου και πάλι με αυστηρούς περιορισμούς. Tα παραπάνω ερμηνεύονται από την αποστροφή του πρωθυπουργού το προηγούμενο διάστημα πως «θα πηγαίνουμε με βάση τα δεδομένα και όχι με ημερομηνίες».
Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ
Για επιλογή ασθενών με ηλιακά κριτήρια έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, και τόνισε πως σε αυτό οφείλεται η πτώση του μέσου όρου. Τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη έχουν “γονατίσει” και το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όρια του, ανέφερε ο κ. Γιαννάκος, μετά το πέρας της επίσκεψής του στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Μπορεί να σημειώθηκε μια μικρή μείωση στο Ιπποκράτειο, ωστόσο γιατροί και νοσηλευτές ανησυχούν καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
“Δίνουμε μάχη στα τελευταία αυτοσχέδια χαρακώματα, σε πρόχειρες ΜΕΘ. Πάνω από 700 υγειονομικοί νοσούν στη Θεσσαλονίκη, και 1.000 στην Κεντρική Μακεδονία” τονίζει ο κ. Γιαννάκος, ενώ στη συνέχεια προσθέτει πως “τα νοσοκομεία αναστενάζουν από έλλειψη προσωπικού”.
Σημειώνεται πως κατά την διάρκεια της εφημερίας στο Ιπποκράτειο έγιναν συνολικά 76 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, ενώ οι 25 κλίνες ΜΕΘ είναι όλες καλυμμένες. Επίσης, αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται 250 ασθενείς σε απλές κλίνες.
Απογοήτευση κυνηγών
Παρότι χιλιάδες κυνηγοί και ερασιτέχνες αλιείς σε ολόκληρη τη χώρα, αναμένουν την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων για το κυνήγι και το ψάρεμα, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.
Αν και όπου δεν απαιτούνται μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, όπως κατά κόρον συμβαίνει στην επαρχία, η θήρα συνεχίζεται κανονικά, όπως και η ερασιτεχνική αλιεία, αφού η δραστηριότητα δεν απαγορεύεται, από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, εκφράζεται η πλήρης απογοήτευση από το ότι η πολιτική ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος δεν έκανε την παραμικρή παρέμβαση όλο το διάστημα του Νοεμβρίου ώστε να αρθεί η απαγόρευση της μετακίνησης.
«Οι 200.000 κυνηγοί της χώρας που εκπροσωπεί η ΚΣΕ, είχαν την ελπίδα ότι κάποια στιγμή μέσα στις τρεις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση θα διευθετούσε και θα ρύθμιζε επί το ορθότερο τον άδικο και μονομερή αποκλεισμό που υφίστανται οι κυνηγοί από τα μέτρα της καραντίνας, έναντι όλων των άλλων πολιτών που μετέχουν σε δραστηριότητες βουνού και υπαίθρου (ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, κανόε καγιάκ, θαλάσσιο σκι, ποδηλασία, γκολφ, ιππασία, μηχανοκίνητος αθλητισμός, ορειβασία, αναρρίχηση).
Αυτό, δυστυχώς, δεν έγινε, παρά τις συνεχείς επαφές και υπεύθυνες ενημερώσεις που όλο αυτό το διάστημα παρέχει η Κ.Σ.Ε, σε ένα πλήθος υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλη την υπόλοιπη κοινωνία, η ΚΣΕ υπέδειξε έγκαιρα στους αρμόδιους υπουργούς και λοιπούς κυβερνητικούς παράγοντες, τον τρόπο που οι κυνηγοί θα μπορούσαν να μετακινούνται χωρίς να παραβιάζεται ο νόμος και χωρίς να δημιουργούνται όροι διακινδύνευσης σε συνθήκες πανδημίας.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, επέλεξε να αρνηθεί και να περιφρονήσει κάθε λογικό επιχείρημα, αρνήθηκε καν να συζητήσει ή να αφουγκραστεί τον κόσμο των κυνηγών και τις οργανώσεις του.
Αυτή η στάση, δεν μπορεί παρά να αποτιμηθεί. Αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, από τα νησιά του Ιουνίου μέχρι τα νησιά του Αρχιπελάγους, παντού όπου οι κυνηγοί αναρωτιούνται τι είναι αυτό που τους κάνει… υποδεέστερους ή πιο επικίνδυνους για τη διασπορά του ιού, από τους ορειβάτες, ποδηλάτες, πεζοπόρους, ιστιοπλόους, τοξοβόλους, κωπηλάτες, θαλάσσιους σκιέρ, ιππείς, δικυκλιστές και αναρριχητές.
Στις Δημοκρατίες δεν μπορεί να ισχύσει γενικό «σιωπητήριο». Η επίκληση της «ατομικής ευθύνης» δεν μπορεί να ενοχοποιεί αδίκως τους πάντες, να παρακάμπτει κάθε κριτική, ή να κατακεραυνώνει κάθε δίκαιη διεκδίκηση, όπως είδαμε να γίνεται τις προηγούμενες ημέρες» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
18 περιοχές
Να τηρούνται τα μέτρα όχι για το φόβο του προστίμου αλλά για να σωθούν ζωές, ζήτησε ο Ν. Χαρδαλιάς
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απαρίθμησε τις περιοχές με τη μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση αφού έχει αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα η σειρά των περιφερειακών ενοτήτων σε σχέση με το επιδημιολογικό τους φορτίο, όπως ανέφερε Νίκος Χαρδαλιάς.
Συγκεκριμένα, κατά σειρά, οι 18 περιοχές με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση είναι τώρα οι:
1. Πέλλα
2. Δράμα
3. Γρεβενά
4. Θεσσαλονίκη
5. Πιερία
6. Φλώρινα
7. Ημαθία
8. Λάρισα
9. Κιλκίς
10. Ξάνθη
11. Χαλκιδική
12. Μαγνησία
13. Καρδίτσα
14. Καβάλα
15. Τρίκαλα
16. Σέρρες
17. Έβρος
18. Ροδόπη.
Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως ειδικά στην Πιερία, οι κάτοικοι οφείλουν να τηρήσουν τώρα ακόμα πιο πιστά τα υγειονομικά μέτρα, το ίδιο και οι γύρω περιοχές. Δεν μπορούν να χαλαρώσουν οι υπόλοιπες επιβαρυμένες, σημείωσε, καθώς η καλή εικόνα εύκολα μπορεί να αλλάξει μέσα σε μερικές ώρες.