Μανταρίνι: από θησαυρός της περιοχής, έγινε πρόβλημα

Γράφει ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΛΑΡΑΣ

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτό τον καιρό ο νομός μας και ιδιαίτερα ο κάμπος της Άρτας είναι η διάθεση των εσπεριδοειδών και ιδιαίτερα του μανταρινιού.
Είναι η εποχή που όλοι οι παραγωγοί αποθέτουν τις ελπίδες τους για την πώληση της σοδειάς τους στην παρουσία των εμπόρων που θα αγοράσουν τα μανταρίνια να τα προωθήσουν στις αγορές. Είναι ο μόνος τρόπος να αποζημιωθούν για τον κόπο όλης της χρονιάς και θα τους δώσουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα για την κάλυψη των αναγκών τους .

Φέτος όμως τα μανταρίνια είναι όλα στα δέντρα . Άραγε τι φταίει; H τιμή του μανταρινιού αφ’ ενός είναι εξευτελιστική, καθώς έχει φτάσει στα 15 λεπτά το κιλό και αφ’ ετέρου η απροθυμία των εμπόρων να αγοράσουν ακόμα και σ’ αυτή την εξευτελιστική τιμή. Έτσι βρίσκονται σε ένα φαύλο κύκλο. Οι έμποροι από την πλευρά τους δικαιολογούν τη στάση τους καθότι το προϊόν θα παραμείνει αδιάθετο και οι παραγωγοί από την άλλη βλέποντας τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να μένουν « κρεμασμένοι» στα δέντρα είναι απελπισμένοι και δεν ξέρουν από πού να περιμένουν λύση.

Οι καταστάσεις δύσκολες, οι αγρότες στενάζουν ,τα μανταρίνια παραμένουν αδιάθετα πάνω στα δέντρα , οι κόποι χαμένοι, οι ελπίδες σβήνουν και οι τσέπες αδειάζουν. Είναι η ώρα των υπευθύνων και όλων αυτών που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της οικονομίας και επομένως και των αγροτών μας. Θα πρέπει να βρεθούν λύσεις. Μία λύση θα ήταν να δοθούν κατά παρέκκλιση άδειες σε μικροπωλητές να αγοράσουν το μανταρίνι και να το πουλήσουν στους παρακείμενους νομούς και όχι να αντιμετωπίζονται με βαριά πρόστιμα από τις αρχές όσοι προσπάθησαν να το κάνουν.

Μεγάλη η ευθύνη και του κυβερνητικού βουλευτή ο οποίος αντί να περιορίζεται μόνο στις επερωτήσεις στη βουλή θα έπρεπε να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να δοθούν κάποιες λύσεις και όχι να αφήνουν να κατρακυλά έτσι η τιμή τόσο στο μανταρίνι όσο και στη βρώσιμη ελιά και έτσι να συρρικνώνεται χρόνο με το χρόνο το πενιχρό εισόδημα των αγροτών που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας για το νομό μας.

*Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΛΑΡΑΣ είναι πρώην υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας