Καθαρά, αλλά…έρημα τα χωριά
Γιατί όχι στο άνοιγμα ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο;
Τι δείχνει ο χάρτης του κορωνοϊού ένα μήνα μετά το lockdown
Στο επίπεδο 2 Άρτα- Θεσπρωτία, στο 1 η Πρέβεζα, στο 3 τα Γιάννενα
Ποιοι θα εξαιρεθούν για μετακίνηση σε άλλο νομό
O επιδημιολογικός χάρτης ένα μήνα μετά το lockdown δείχνει πως ενώ υπάρχουν πολλές περιοχές που το επιδημιολογικό φορτίο, βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, η κυβέρνηση δεν αποφασίζει να εξετάσει το άνοιγμα ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο.
Και τούτο, παρόλο που έστω και με την απαγόρευση για μετακίνηση από νομό σε νομό, η τοπική οικονομία θα μπορούσε να κινηθεί και να δοθεί αφενός διέξοδο στο κόσμο, αλλά και οικονομικές ανάσες στις τοπικές αγορές.
Ειδικά η αναστολή λειτουργίας των καφενείων στις μικρές κοινότητες όπου ο κόσμος είχε τη δυνατότητα όχι μόνο κοινωνικής συναναστροφής, αλλά και ενημέρωσης για δουλειές, για καλλιέργειες και τα λοιπά, με τις εκκλησίες να μένουν κλειστές έλειψαν παντελώς οι ευκαιρίες για επαφή ανάμεσα στους χωριανούς.
Ακόμη πιο βαριά είναι η πιθανή συνέχιση της καραντίνας και την περίοδο των γιορτών, που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ερημιά και την εγκατάλειψη ακόμη και από εκείνους που μετακινούνται τακτικά από τη μόνιμη κατοικία στη πόλη, προς το χωριό, για να βοηθήσουν γονείς και παππούδες.
Ειδικά για την περιοχή της Άρτας ειδικότερα, αλλά και της Ηπείρου γενικότερα, μετά την καραντίνα της περιόδου του Πάσχα, του καλοκαιριού χωρίς εκδηλώσεις, γιορτές και πανηγύρια, θα είναι βαρύ το πλήγμα, τα Χριστούγεννα να παραμένουν κλειστά τα καφενεία στα χωριά.
Ειδικά που τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα ορεινά ειδικά χωριά της Άρτας και της Ηπείρου, κυριολεκτικά «βούλιαζαν» από κόσμο, είτε από επισκέπτες, είτε από ντόπιους που επισκέπτονταν τα εξοχικά.
Ο επιδημιολογικός χάρτης
Να σημειωθεί πως στον επιδημιολογικό χάρτη όπως έχει διαμορφωθεί πανελλαδικά και παρουσιάσε χθες αποκλειστικά η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», όπως διαμορφώθηκε ένα μήνα μετά την εφαρμογή του lockdown, η Άρτα παραμένει στο επίπεδο 2, όπως ήταν χωρισμένη η χώρα μας πριν η κυβέρνηση σταματήσει την ενημέρωση. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, από τη στιγμή που η χώρα μπήκε σε καθολικό, οριζόντιο περιορισμό, σταμάτησε να δημοσιοποιείται ο χάρτης της χωρισμένος σε τέσσερα χρώματα –πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο–, ανάλογα δηλαδή με το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς έγινε ολόκληρη η επικράτεια γκρι. Μακριά όμως από τα φώτα της δημοσιότητας, η επιτροπή των ειδικών εξακολουθούσε να χρωματίζει τον χάρτη της Ελλάδας με βάση αυτά τα τέσσερα χρώματα και να βλέπει πώς εξελίσσεται η κατάσταση και στις 74 περιφερειακές ενότητες.
Ο χάρτης με τα τέσσερα χρώματα άλλαζε κάθε Τετάρτη, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Σήμερα βλέπετε πώς έχει η εικόνα πανελλαδικά, έπειτα από ένα μήνα lockdown, με τις 74 περιφερειακές ενότητες να διαμορφώνονται ως εξής: 20 είναι στο πράσινο, 18 στο κίτρινο, 11 στο πορτοκαλί και 25 στο κόκκινο. Αν δει κανείς αναλυτικά τις περιφερειακές ενότητες, θα διαπιστώσει πως στο πράσινο είναι πολλά νησιά, λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης. Είναι σαφές πως ένα μήνα μετά το lockdown η επιδημιολογική εικόνα εξακολουθεί να είναι δύσκολη και να μην έχει υποχωρήσει τουλάχιστον στους μισούς νομούς από την πορτοκαλί και κόκκινη περιοχή. Γίνεται επίσης σαφές πως η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως βεβαρημένη σε σχέση με άλλες γεωγραφικές περιοχές, όπως η Πελοπόννησος.
Να σημειωθεί πως σε ότι αφορά την Ήπειρο, η Πρέβεζα είναι στο επίπεδο 1, η Θεσπρωτία στο 2 και τα Γιάννενα στο 3.
Και η απορία πλέον είναι για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν εξετάζει να ανοίξουν οι κατά τόπους αγορές, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν. Να υπενθυμίσουμε πως το άνοιγμα των τοπικών αγορών, με τήρηση των άλλων μέτρων, είχε ζητήσει και το Επιμελητήριο Άρτας, με επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο τραπέζι έχει πέσει και η άποψη ότι το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει βάσει του επιδημιολογικού φορτίου, όπως ορίζεται από τον πίνακα που αποκαλύπτει σήμερα η «Κ». Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να επιβληθούν κλιμακωτά μέτρα σε πράσινες, κίτρινες, πορτοκαλί περιοχές –δηλαδή ανάλογα με το φορτίο να είναι πιο αυστηροί οι περιορισμοί στο άνοιγμα– και να παραμείνει το λιανεμπόριο κλειστό στις κόκκινες. Το ενδεχόμενο αυτό έχει μειονεκτήματα, όπως το να στείλει λανθασμένο μήνυμα χαλαρότητας στις περιοχές με μικρότερο επιδημιολογικό φορτίο, έχει όμως και πλεονεκτήματα: είναι πολύ πιο δίκαιο και κινεί την οικονομία σε κάποιες περιοχές που αποδεδειγμένα έχουν μικρότερη διασπορά του ιού.
Σε σχετική ερώτηση της «Κ» κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας απάντησε πως αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται το άνοιγμα ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο, προσθέτοντας ωστόσο πως «θα δούμε τις επόμενες ημέρες». Υπάρχει βεβαίως και η άποψη, εάν δεν μειωθούν τα κρούσματα αισθητά αυτή την εβδομάδα, το λιανικό εμπόριο να μην ανοίξει καθόλου μέχρι τις αρχές του νέου έτους.
Μετακίνηση σε άλλο νομό
Οι οριστικές ανακοινώσεις για τον οδικό χάρτη των Χριστουγέννων θα γίνουν την Παρασκευή, σημείωσε χθες ο Στέλιος Πέτσας, και θα αφορούν τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, τα SMS, το λιανεμπόριο, τις εκκλησίες και τα κομμωτήρια. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η εστίαση θα μείνει κλειστή μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, διευκρινίζοντας ότι αυτό περιλαμβάνει τα καφέ και τα εστιατόρια. «Μας απασχολεί γιατί υπάρχει τόσο βραδεία πτώση του ιικού φορτιού», σημείωσε ο κ. Πέτσας και ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχει χρόνος να προετοιμαστεί το άνοιγμα της αγοράς.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η αποστολή SMS θα εξακολουθήσει να είναι σε ισχύ και μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου και τόνισε ότι θα επιτρέπονται τα ψώνια σε διαφορετικούς δήμους.
Αυτό που δεν θα επιτραπεί, όμως, είναι οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες, κυρίως δε για όσους έχουν εξοχικά. Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, αφού, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών.
Ειδικά για τις εκκλησίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως θα γίνουν ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας. «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες. Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες ώστε να ληφθούν αποφάσεις».