Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ του… click away!

Κλειστή η αγορά-απογοητευμένοι οι έμποροι

Πολύπλοκες οι διαδικασίες για τα μικρομεσαία μαγαζιά

Ανοίγουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία

Άνοιγμα των εκκλησιών ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων

Απογοητευμένοι δηλώνει η μεγάλη πλειοψηφία των εμπόρων στην αγορά της Άρτας. Η είδηση πως διατηρείται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια, διέλυσε και τις ελάχιστες ελπίδες που υπήρχαν πως μπορεί η κυβέρνηση να επιτρέψει τη λειτουργία της αγοράς σε περιοχές που δεν ήταν επιβαρυμένες με πολλά κρούσματα κορωνοϊού.

Όμως και την είδηση ότι θα επιτραπεί η θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους με το σύστημα click-away, για πολλούς αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, θεωρείται κοροϊδία, αφού είναι τόσες οι προϋποθέσεις που δύσκολα θα μπορέσουν όσοι δεν έχουν ή έχουν λίγο υπαλληλικό προσωπικό, να εξυπηρετήσουν τους πελάτες και να τηρήσουν τον «δεκάλογο» του click-away.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, ωστόσο, λόγω του φόρτου των κούριερ, θα επιτραπεί η παραλαβή παραγγελιών από τα καταστήματα, το λεγόμενο click away από την ερχόμενη Κυριακή και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Κλειστά εμπορικά κέντρα, mall και καταστήματα που συστεγάζονται σε άλλα δεν θα μπορούν να εφαρμόσουν το click away. Το μέτρο αυτό θα μπορέσουν να εφαρμόσουν μόνο καταστήματα που έχουν πρόσβαση/πρόσοψη στο δρόμο.

Οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει η λιανική με το click away, είναι:

1.Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 9 μ.μ

2.Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, τις Κυριακές 13-20 και 27 Δεκεμβρίου.

3.Απαιτείται να έχει γίνει προαγορά των αγαθών (ηλεκτρονική ή και τηλεφωνική)

4.Η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη, είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα, που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία –Διεύθυνση –ΑΦΜ- Χρονικό διάστημα παραλαβής.

5.Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά και με POS.

6.Η παραλαβή γίνεται από την είσοδο του καταστήματος και μόνο από ένα άτομο.

7.Απαγορεύεται η είσοδος στο κατάστημα.

8.Για να μεταβεί ο πελάτης στο κατάστημα θα πρέπει να στείλει SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα» ή με το έντυπο- βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, συν της απόδειξη προαγοράς του προμηθευτή.

9.Εξω από το κατάστημα θα μπορούν να υπάρχουν το πολύ έως 9 άτομα, με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ τους.

10.Δεν επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων σε κλειστά εμπορικά κέντρα και σεόσα λειτουργούν με συμφωνίες – συνεργασίας, όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop).

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι στις επιχειρήσεις που θα έχουν παράνομα πελάτες θα επιβληθεί πρόστιμο και κλείσιμο, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων ενόψει των εορτών, λαμβάνοντας τον λόγο και λέγοντας πως «η κυβέρνηση θα επιτρέψει μόνο τη λειτουργία του click away, δηλαδή της λιανικής πώλησης με διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Κατ’ εξαίρεση για λόγους συμβολισμού και για λόγους προβολής του πνεύματος και του πολιτισμού του λιανικού εμπορίου των αμιγώς βιβλιοπωλείων».
Υπογράμμισε πάντως πως «δεν υποκρινόμαστε ότι το click away μπορεί να ισοφαρίζει σε επιχειρήσεις τη ζημία από τη μη λειτουργία του λιανικού εμπορίου. Γι αυτό το λόγο και οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα που έως τώρα ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές».

Οι άλλες ανακοινώσεις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασαν τα μέτρα που θα ισχύσουν ενόψει των εορτών και ανακοίνωσαν τα καταστήματα που θα ανοίξουν από Δευτέρα, που έχουν ως εξής:

– Ανοιγμα των κομμωτηρίων από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

– Διατήρηση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away).

– Ανοιγμα των βιβλιοπωλείων από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

– Ανοιγμα των εκκλησιών για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως είκοσι πέντε ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανίων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

– Διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.