Στη βουλή τα κρίσιμα θέματα της Άρτας, από τον Χρήστο Γκόκα

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής , κ Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του για τον Προϋπολογισμό του έτους 2021, στην Ολομέλεια της Βουλής, άσκησε δριμεία κριτική τόσο για τα μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί από τις πολιτικές της Κυβέρνησης , όσο και για τα κρίσιμα ζητήματα σε Εθνικό Επίπεδο, μετά την αποτυχία της Κυβέρνησης στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε..

Ειδικότερα, για το Σχέδιο Προϋπολογισμού τόνισε ότι η πρόβλεψη ύφεσης στο 10,5%, για το 2020, αποτελεί μεν συνέπεια της πανδημίας, δεν είναι όμως η μόνη αιτία. Τόνισε ότι η Κυβέρνηση από την αρχή ακολουθεί την τακτική του “ βλέποντας και κάνοντας”, χωρίς ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Μετά τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ και την καταστροφική περίοδο 2015-2019, και αφού προηγήθηκε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της Νέα Δημοκρατίας την περίοδο 2004-2009.
Ως υπεύθυνος της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής στον Τομέα των Υποδομών και Μεταφορών, αναφέρθηκε εκτενώς στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που παραμένει χαμηλότερος από τον Προϋπολογισμό του 2019, με ελάχιστη αύξηση για το 2021.Για τα μεγάλα έργα, τόνισε ότι υπάρχει γενικότερη στασιμότητα στην ολοκλήρωσή τους , όπως ο ΒΟΑΚ, ο Άξονας Πάτρα –Πύργος, η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού που είναι στάσιμη 5 χρόνια, ο Ε65, ενώ ο Άξονας Αμβρακία – Άκτιο αναμένεται να προχωρήσει, μετά την υπογραφή σύμβασης για την εργολαβία – σκούπα. Αλλά και για τις σιδηροδρομικές Υποδομές που καθυστερούν.

Για τα ειδικότερα Έργα στην Περιφέρεια Ηπείρου, σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά για το τμήμα Ιωάννινα – Κακκαβιά, που υποβαθμίζεται σε δίιχνης διατομής, αντίθετα με τη σημασία του για την τοπική, περιφερειακή και Εθνική Ανάπτυξη, και αντίθετα με τις προεκλογικές υποσχέσεις της Κυβέρνησης. Ζήτησε την κατασκευή του ως κανονικού αυτοκινητόδρομου. Επίσης ανέφερε ότι, δεν έχουν προχωρήσει οι κάθετοι Άξονες, για τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό και την Εγνατία Οδό και ιδιαίτερα η σύνδεση με τη Γέφυρα Καλογήρου και την Πρέβεζα.

Αναφέρθηκε επίσης, στα ζητήματα που αφορούν στην Άρτα, όπως για τη ζήτηση στα μανταρίνια, την ελιά, τα πορτοκάλια που είναι χαμηλή, και οι τιμές εξευτελιστικές. Αλλά και για την κτηνοτροφία, την πτηνοτροφία, τις υδατοκαλλιέργειες, που το κόστος διαρκώς αυξάνεται. Τόνισε δε, ότι αν εννοούμε πραγματικά, ότι ο πρωτογενής τομέας είναι πυλώνας της παραγωγικής ανασυγκρότησης, τότε χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση των παραγωγών.
Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν προχωρά το Αγροδιατροφικό Πάρκο ή η ανάπτυξη του νέου Πανεπιστημιακού Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Τροφίμων, αλλά και τα νέα Τμήματα σε Γιάννενα και Ηγουμενίτσα.

Έθεσε το ερώτημα αν υπάρχει περιφερειακός σχεδιασμός, για πόρους από τα 73 δισ. της περιόδου 2021-2027, και ιδιαίτερα από τα 32,5 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, που μπορούν να υποστηρίξουν Έργα παραγωγικά και αναπτυξιακά της περιοχής, όπως, τα εγγειοβελτιωτικά πεδιάδας Άρτας, η ολοκλήρωση του αρδευτικού Πέτα – Κομποτίου, τα έργα αξιοποίησης του Αμβρακικού Κόλπου, το Έργο της Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Άρτας, το Έργο αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου της Άρτας, ο εκσυγχρονισμός και νέες υποδομές, στον Τομέα της Υγείας και άλλα.

Κλείνοντας, δήλωσε ότι καταψηφίζει κι αυτός με τη σειρά του το Σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2021 και μεταξύ άλλων, τόνισε: “… Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής θέλουμε βιώσιμη ανάπτυξη, που απαντά και στο πρόβλημα των κοινωνικών ανισοτήτων. Στηρίζουμε το κόσμο της παραγωγής, το δικαίωμα στην εργασία, με αξιοπρέπεια για όλους. Ο Προϋπολογισμός σας δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτό το πλαίσιο. Η υπεραισιοδοξία, στο κενό, και η επικοινωνιακή προσέγγιση της σκληρής και δύσκολης πραγματικότητας, δεν αποτελεί λύση αλλά πρόβλημα για τη χώρα και την Ελληνική κοινωνία…”