Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης από τον Χρήστο Γκόκα Για τη δυσλειτουργία των μικρών επιχειρήσεων
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με τη δυσλειτουργία των μικρών επιχειρήσεων και των καταστημάτων, λόγω έλλειψης ρευστότητας και της μεθόδου του «click away».
Αναλυτικά ανέφερε ότι η κατάσταση σε εργαζόμενους και επαγγελματίες του εμπορικού κόσμου είναι ασφυκτική με τα συνεχιζόμενα απαγορευτικά και τις παρατάσεις τους. Η μέθοδος του «click away» δεν αποτελεί λύση για την κάλυψη της τεράστιας ζημίας που έχουν οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα από την περίοδο των εορτών. Υπό κανονικές συνθήκες η περίοδος αυτή θα επέφερε εισπράξεις που θα αντιστοιχούσαν περίπου στο 1/3 των εισπράξεων ολόκληρου του έτους, ενώ τώρα σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι και μηδενικές.
Επιπρόσθετα τόνισε ότι οι προθέσεις της Κυβέρνησης φαίνονται από τον Προϋπολογισμό του 2021, όπου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη πόρων για τη στήριξη της εμπορικότητας, η επιστρεπτέα προκαταβολή του Ιανουαρίου θα απορροφήσει το 50% του συνόλου των χρημάτων που είχαν προβλεφθεί για όλο το 2021 και οι πόροι του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας κατευθύνθηκαν προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, αποκλείοντας τις μικρές και πολύ μικρές από αυτά τα μέτρα, όπως και από τα προγράμματα ενίσχυσης από τις Περιφέρειες.
Ταυτόχρονα η κατάσταση στην Περιφέρεια, όπως περιγράφεται και μέσα από την επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας που κοινοποιήθηκε στον κ. Γκόκα, είναι απογοητευτική, καθώς ιδιαίτερα οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις της επαρχίας δεν έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν την μέθοδο «click away». Επίσης επισημαίνουν πολλά λειτουργικά προβλήματα, όπως μεταξύ άλλων για τα καταστήματα που δεν διαθέτουν ασύρματο POS, για τα πρόστιμα που έχουν ανακοινωθεί ότι θα επιβάλλονται όταν βρεθούν περισσότερα από εννέα άτομα στην αναμονή, για το τρόπο επικοινωνίας μεταξύ πελατών και καταστημάτων, τον τρόπο πληρωμής και άλλα.
Επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι αυτή η κατάσταση στις επιχειρήσεις, κυρίως για τις μικρές και πολύ μικρές απειλεί όχι μόνο τις εισπράξεις τους, αλλά και την ίδια την επιβίωσή τους, καθώς ακόμα και η μέθοδος «click away» βρίσκει ανταπόκριση μόνο στα λίγα και μεγάλα πολυκαταστήματα.
Οι διαμαρτυρίες του κλάδου του λιανεμπορίου είναι μια κραυγή αγωνίας και απόγνωσης.
Επιπλέον ο κ. Γκόκας ρώτησε τον κ. Υπουργό αν σχεδιάζει να προβεί σε άνοιγμα της αγοράς με βάση όμως τα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα και τη θέσπιση αυστηρότερων υγειονομικών όρων, αν θα εντάξει τους αυτοαπασχολούμενους μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στα νέα προγράμματα ενίσχυσης και αν προτίθεται να ενισχύσει με πόρους τα εργαλεία ρευστότητας από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Παράλληλα ο κ. Γκόκας δηλώνει ότι η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής είναι μαζικά τεστ για πλήρη επιδημιολογικά δεδομένα και ανάλογες αποφάσεις, κατά περιοχή, και όχι οριζόντια όπως προχώρησε η Κυβέρνηση.
Επίσης αναφέρει τις 7 προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για στήριξη του λιανεμπορίου και της εστίασης, όπως διατυπώθηκαν από την Πρόεδρο, κα Φώφη Γεννηματά σε σχετική τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του εμπορίου και της εστίασης:
• Νέο Πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής για το 2021 αντίστοιχου ύψους με το 2020, με κύριο κριτήριο την μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Ρύθμιση ώστε να επιστραφεί μόνο το 50% από τις παλαιότερες δόσεις και το 30% από τις καινούργιες.
• Ρύθμιση σε 120 δόσεις των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που επλήγησαν. Κούρεμα κατά 30% των υποχρεώσεων για όσους αποπληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις τους.
• Επιδότηση κατά 100% των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων που επλήγησαν ως τις 30/4.
• Καθιέρωση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.
• Νέο πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας με εγγύηση του κράτους αποκλειστικά για πολύ μικρές επιχειρήσεις
• Επιδότηση κατά 4Ο% των ενοικίων ως 30/4.
• Πάγωμα του πτωχευτικού κώδικα και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.