Γιορτές με Αυστηρούς Ελέγχους

Με Πολύ Κόσμο η Αγορά, αλλά Δύσκολο το click away

Στενή συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας με τις Περιφερειακές Ενότητες

Στην ΠΕ Άρτας 2 Άτομα για Ιχνηλάτηση τυχόν Κρουσμάτων

Κανένα κρούσμα στην Άρτα, στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τη Δευτέρα

Με την Αστυνομία στους δρόμους θα γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα καθότι όπως ανακοινώνουν καθημερινά από την κυβέρνηση, θα γίνονται έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων και για τις μετακινήσεις.
Επί πλέον, όμως, από την Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας, θα τοποθετηθούν στις Περιφερειακές Ενότητες άτομα που θα ασχοληθούν με την Ιχνηλάτιση τυχόν κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα άτομα αυτά θα εγκατασταθούν στη Διεύθυνση Υγείας της ΠΕ Άρτας, ώστε να υπάρχει άμεση συνεργασία.
Να σημειωθεί πως για μια ακόμη φορά ο ΕΟΔΥ που ανακοίνωσε 526 νέα κρούσματα κορωνοϊού τη Δευτέρα, εκ των οποίων τα 134 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 118 στη Θεσσαλονίκη, στην Άρτα δεν υπήρχαν κρούσματα, όπως και στη Πρέβεζα και τη Θεσπρωτία, ενώ ανακοινώθηκαν μόνο 7 νέα κρούσματα στα Γιάννενα.
Όλα δείχνουν πως τουλάχιστον για την περιοχή μας, ο χάρτης γεωγραφικής κατανομής που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, αποτυπώνει μια πτωτική πορεία.

Shopping Therapy 
Μια διαφορετική εικόνα ζούν φέτος οι Αρτινοί που κατεβαίνουν στην κεντρική αγορά της πόλης. Η εικόνα με τον κόσμο να κάνει βόλτες στη Σκουφά και τους διπλανούς πεζοδρόμους, δίνει μια ψευδαίσθηση γιορτών. Πολύς κόσμος, λίγες αγορές και οι έμποροι κάνουν λόγο πως οι καταναλωτές μάλλον κάνουν Shopping Therapy.
Όμως φέτος με τις καφετέριες που σε διαφορετική περίπτωση θα έσφυζαν από θαμώνες, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, ο κόσμος αρκείται στη βόλτα, ενώ το click away δεν είναι και τόσο εύκολο να τηρηθεί με όλους τους όρους και κανόνες για τους οποίους επιτράπηκε.
Δεν είναι μόνο πως η αγορά ήταν προσαρμοσμένη σε άλλους ρυθμούς, αλλά η απουσία όλων των ζωντανών παράλληλων εκδηλώσεων είναι εμφανής αφού δεν υπάρχει η χαρά και η ζωντάνια που να θυμίζει παραμονές Χριστουγέννων.
Όμως με χαρά υποδέχτηκαν οι Αρτινοί, στους δρόμους και στις γειτονιές τη Φιλαρμονική του Σκουφά, που με τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια ελάφρυνε την ατμόσφαιρα.

Εμβολιασμοί
Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινάει ο εμβολιασμός σε 5 νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
Έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε παραλάβει 429.000 δόσεις και μέχρι το τέλος Μαρτίου 1.665.550 δόσεις μόνο από την Pfizer. Αυτά γνωστοποίησε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού είπε πως αναμένεται η πλατφόρμα των ραντεβού να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Αναφερόμενος στην ποσότητα των εμβολίων που αρχικά θα έρθει στη χώρα μας είπε ότι στις 26 Δεκεμβρίου παραλαμβάνουμε την πρώτη δόση των 9.000 εμβολίων, αποκαλύπτοντας ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συμμετάσχει στη μεταφορά του σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ο δείκτης θετικότητας
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας στην παρακολούθηση ενός κρίσιμου επιδημιολογικού παράγοντα για τη μέτρηση της διασποράς στην κοινότητα, του «δείκτη θετικότητας» του κορονοϊού. Αυτός ο δείκτης προκύπτει από τα τεστ κορονοϊού που γίνονται καθημερινά στη χώρα και όπως ανακοίνωσε, από σήμερα το βράδυ, μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα με στόχο την καθημερινή διενέργεια περίπου 12.000 δωρεάν δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλη την Επικράτεια.
«Για την υλοποίηση του προγράμματος έχει δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα στη διεύθυνση testing.gov.gr και έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου στα οποία συμπεριλαμβάνονται Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή την πλατφόρμα θα μπορεί ο κάθε πολίτης να δηλώσει ενδιαφέρον για test και θα ειδοποιείται για τον τόπο και τον χρόνο που θα το κάνει.

Η Αστυνομία στους δρόμους
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» τόνισε ότι η Αστυνομία θα είναι στους δρόμους τα Χριστούγεννα και πως τις επόμενες μέρες θα εξειδικευτούν νέα μέτρα. Παράλληλα σημειώνει ότι στο μικροσκόπιο είναι και άλλες περιοχές της χώρας όπου μπορεί να επιβληθούν σκληρότερα μέτρα ανάλογα με της Δυτικής Αττικής.
Ερωτηθείς αν μετά την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλα τοπικά lockdown σε άλλες περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο δεν το απέκλεισε σημειώνοντας πως «πράγματι παρακολουθούμε στενά με τους λοιμωξιολόγους την πορεία του ιού σε διάφορες περιοχές».
Αναφερόμενος στους κινδύνους που υπάρχουν για τη διασπορά του ιού στα ρεβεγιόν και στον αριθμό των εννέα ατόμων για τις γιορτές στα σπίτια, τόνισε ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα «την επόμενη μέρα θα έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας που θα είναι ολέθριο».
Θα κάνουμε Χριστούγεννα με την Αστυνομία στους δρόμους όπως ούτως ή άλλως γίνεται από τον Μάρτιο, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι προκειμένου να τηρούνται οι αποφάσεις οι οποίες τελικώς θα ληφθούν».

Μεσημεριανό Ρεβεγιόν!
Με διαφορετικό τρόπο θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, είπε μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Ο κ. Γώγος τόνισε ότι «όταν θέλουμε να κάνουμε το ρεβεγιόν, αυτή την οικογενειακή συνάντηση που θα κάνουμε στο σπίτι μας, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι καλά και δεν έχουν εκτεθεί». «Όταν γυρίζουμε όλη τη βδομάδα, δεν ξέρουμε σε τι έχουμε εκτεθεί. Στο ρεβεγιόν πρέπει να είμαστε άνθρωποι της ίδιας οικογένειας, που τους γνωρίζουμε και που ήταν υγιείς τον προηγούμενο καιρό», είπε ο κ. Γώγος αναφορικά με το πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν.
Σύμφωνα με το σχέδιο του κυβερνητικού επιτελείου το ρεβεγιόν «μεταφέρεται» μεσημέρι με έως 9 άτομα, δεδομένου ότι το βράδυ και συγκεκριμένα από τις 22:00 έως τις 05:00 ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ακόμα όμως και το μεσημέρι ισχύουν απαγορεύσεις και τα SMS στο 13033, τα οποία οι πολίτες θα πρέπει να τηρήσουν αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.
Μάλιστα, για τη μετακίνηση προς και από το σπίτι που θα κάνουμε ρεβεγιόν θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα με το νούμερο 6 στο 13033. Πρόκειται, δηλαδή, να στέλνουμε τον κωδικό που μέχρι σήμερα στέλναμε για σωματική άσκηση, βόλτα ή κατοικίδιο.
Λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που θα παραμείνει κανονικά σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι του την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ή άλλη νύχτα των εορτών διότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει χωρίς να δικαιολογεί γιατί μετακινήθηκε.
Κατά συνέπεια ή θα πρέπει να γυρίσει στο σπίτι του μέχρι τις 22:00 ή να διανυκτερεύσει στο συγγενικό/φιλικό σπίτι.

Πώς θα μετακινηθούμε
Οι 4 κατηγορίες για τις οποίες θα επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού, κατ’ εξαίρεση, είναι οι εξής:
-Επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
-Επανένωση οικογενειών
-Λόγοι υγείας
-Επαγγελματικοί λόγοι
Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, οι εκκλησίες για την ημέρα των Χριστουγέννων, την Πρωτοχρονιά και την ημέρα των Φώτων, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν λειτουργίες με παρουσία πιστών.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, για τις εκκλησίες προβλέπεται ένα πιστός ανά 15 τ.μ. με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.
Παράλληλα, τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους, ενώ επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών.