Σοβαρό πλήγμα στο 86% των επιχειρήσεων έχει προκαλέσει η πανδημία
Τι δείχνει έρευνα του Επιμελητήριου Αθηνών
Σημαντικά ευρήματα προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την Εταιρεία Ερευνών OPINION POLL όσον αφορά την κατάσταση των επιχειρήσεων μέσα στην οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία
Σημαντικά ευρήματα για τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την Εταιρεία Ερευνών OPINION POLL. Όπως αναφέρει το in.gr, τα ευρήματα συνθέτουν στο σύνολό τους ένα πολύ δύσκολο τοπίο για τις Επιχειρήσεις που δίνουν κυριολεκτικά μάχη επιβίωσης.
Είναι χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα που προκύπτουν:
– Το 86% των επιχειρήσεων έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, ενώ το 80% αναμένουν η ζημιά αυτή θα επιβαρυνθεί από το δεύτερο lock down. Iδιαίτερα ‘άσχημη φαίνεται η κατάσταση στην εστίαση με τα ποσοστά να φτάνουν το 99% και 94.8% αντίστοιχα. Ιδιαίτερα δε φαίνεται να πλήττονται οι επιχειρήσεις που απασχολούν 1-6 εργαζομένους αφού το 91.8% από αυτές δηλώνει σοβαρές ζημιές σ΄αυτή την περίοδο.
– Το 29% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι ότι βοήθησαν πολύ ή αρκετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση κατά την διάρκεια της πανδημίας. Λίγο δηλώνει το 44% και καθόλου το 25%. Ειδικά για τα μέτρα κατά την διάρκεια του δεύτερου lock down ικανοποίηση δηλώνει το 29%, με το το 68% να δηλώνει μη ικανοποίηση. Το ποσοστό αυτό στο Εμπόριο φτάνει το 72.1%!
– Κατά την δύσκολη αυτή περίοδο βασικά αξιοποιήθηκαν η επιστρεπτέα προκαταβολή απ΄το 54.1% και η αναστολή των συμβάσεων από το 44% των Επιχειρήσεων. Ακολουθούν με απόσταση το ΤΕΠΧ ΙΙ από το 3.7% και το Ταμείο εγγυοδοσίας από το 3.6% , ενώ το το 25.6% δηλώνει δηλώνει ότι δεν αξιοποίησε κανένα εργαλείο. Το 29% των Επιχειρήσεων δηλώνει ότι το ποσόν της επιστρεπτέας προκαταβολής ήταν αρκετό για να καλύψουν ανάγκες τους.
– Το 36% των Επιχειρήσεων θεωρεί ότι το click away είναι μια δυνατότητα αύξησης του τζίρου. Στο Εμπόριο το ποσοστό αυτό είναι 20.9%
–Το 23% των Επιχειρήσεων δηλώνουν ως πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσουν. Στην εστίαση το ποσοστό αυτό φτάνει το 41.7% και στο Εμπόριο το 34%. Αυξημένο είναι το ποσοστό για τις Επιχειρήσεις που έχουν 11-20 εργαζομένους. Έτσι, θεωρείται φυσιολογικό, όταν το 24% των Επιχειρήσεων δηλώνουν ότι μπορεί να αναγκαστούν να προβούν σε απολύσεις. Το ποσοστό αυτό μάλιστα, φτάνει το 49.5% στην εστίαση και το 41.6% και 39.8% στις Επιχειρήσεις που απασχολούν 11-20 και 6-10 εργαζομένους αντίστοιχα.
– Το 14% των Επιχειρήσεων έχουν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν. Μεγαλύτερο φαίνεται να είναι το πρόβλημα των οφειλών σε Εφορία, ΙΚΑ κ.λ.π αφού το ποσοστό που έχουν οφειλές που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν φτάνει το 29%. Το 66% θεωρεί ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες οφειλές προς Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες κ.λ.π με το 29% να δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει. Γι αυτό και το 88% ενοποιείται στην πρόταση για διαγραφή τουλάχιστον τμήματος των οφειλών αυτών, ενώ το 94.1% συμφωνεί με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50%.
– Μόνο το 11% θεωρούν ότι οι Τράπεζες έχουν βοηθήσει αυτή την περίοδο με παροχή δανείων για κεφάλαιο κίνησης με μεγαλύτερη ευελιξία και λιγότερη γραφειοκρατία. Το 75.6% έχει αρνητική άποψη.