Ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας μιλά για την πορεία του κλάδου
Αντέξαμε στην πανδημία
Δημήτρης Πετανίτης: Περιμένουμε και την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας
…Βγαίνουμε στην αγορά με
νέα σειρά προϊόντων με όπλο πάντα την ανώτερη ποιότητα κάτι το οποίο έχει καθιερώσει τον Πτηνοτροφικό Άρτας…
Μία απ’ τις μεγάλες, ίσως η μεγαλύτερη –μετά από δέκα χρόνια μνημονίων- σήμερα επιχείρηση της Άρτας, είναι ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός, που έχει πολύμορφη διείσδυση στην τοπική οικονομία και προσφέρει μεγάλη στήριξη στην τοπική κοινωνία, με τους δεκάδες πτηνοτρόφους, μέλη και συνεργαζόμενους και τους εκατοντάδες εργαζόμενους στην επιχείρηση, αλλά και τις πάμπολλες τοπικές επιχειρήσεις που με τον ένα ή άλλο τρόπο συνεργάζονται ή επηρεάζονται, με την Συνεταιριστική αυτή Επιχείρηση.
Ενώ όλοι ανέμεναν στις αρχές του 2020 να απογειωθεί η Ελληνική οικονομία, όταν ενέσκηψε η πανδημία με τον covid 19, τα σχέδια ανατράπηκαν και μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις είδαν τα σχέδιά τους να ανατρέπονται και οι σχεδιασμοί να αλλάζουν.
Για το πώς αντιμετώπισαν την πανδημία και τον τρόπο που λειτούργησε η επιχείρηση το δύσκολο από πολλές απόψεις 2020, μιλά ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, ο Δημήτρης Πετανίτης.
Οι επιπτώσεις από την πανδημία του covid 19, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και τον κλάδο της πτηνοτροφίας, λέει ο Δημήτρης Πετανίτης. Όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού – Covid 19 και άρχισε η εφαρμογή των μέτρων προστασίας, μεταξύ των οποίων ήταν και η αναστολή της λειτουργίας των χώρων εστίασης, ο κλάδος της πτηνοτροφίας είχε ήδη ξεκινήσει τις εκτροφές για την κάλυψη της ζήτησης με όρους προ κορωνοϊού. Και μας επηρέασε από πολλές πλευρές, αφού με κλειστή την εστίαση και με υπολειτουργούσες τις επιχειρήσεις του τουρισμού, οι αγοραστές ήταν πολλοί λιγότεροι, άρα φυσιολογικά ήρθε η μειωμένη ζήτηση και επηρέασε την τιμή διάθεσης προς τα κάτω.
Είναι πλέον γνωστό και δεν χωρά συζήτηση πως όχι μόνο ο κλάδος της πτηνοτροφίας, αλλά όλοι οι κλάδοι της παραγωγής και του εμπορίου, προσπάθησαν να προσαρμοστούν και να συμβιβαστούν με τη νέα κατάσταση.
ΕΡΩΤ: υπήρξαν στηρίξεις από την πολιτεία;
ΑΠΑΝΤ: Πέρα από τις αναστολές εργασίας, δεν υπήρξε άλλη στήριξη. Είχαμε συναντήσεις και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, πρώην πλέον, τον κ. Βορίδη, αλλά και με άλλους αρμόδιους όπου καταθέσαμε τα νέα δεδομένα που αντιμετωπίζαμε. Η μειωμένη κατανάλωση, μας οδήγησε σε αποθεματοποίηση, δηλαδή σε κατάψυξη της παραγωγής, ενώ και οι τιμές πώλησης των προϊόντων μας, δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις.
Ζητήσαμε να στηριχθούμε ως προς τα κοστολόγια, αλλά δεν υπήρξε κάποια στήριξη, ούτε ένταξη του κλάδου της πτηνοτροφίας, σε κάποια από τα γνωστά προγράμματα (επιστρεπτέα προκαταβολή κ.λ.π.).
ΕΡΩΤ: πως αντιμετώπισε το ΔΣ του Πτηνοτροφικού τα μέλη του, τους συνεργαζόμενους παραγωγούς, αλλά και τους εργαζόμενους στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας;
ΑΠΑΝΤ: Ο Συνεταιρισμός, παρόλα αυτά, στη δύσκολη χρονιά του 2020, στήριξε το εισόδημα των πτηνοτρόφων, ενώ από το άλλο μέρος, διαφύλαξε τις θέσεις των εργαζομένων, γιατί θέλαμε να συμβάλλουμε στη στήριξη της τοπικής μας οικονομίας και της τοπικής αγοράς. Να σημειώσω επίσης πως ο Συνεταιρισμός παρά τις πιέσεις που δέχτηκε, ήταν συνεπής και σε όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του.
ΕΡΩΤ.: Υπήρξαν άλλες εξελίξεις πέρα από την πανδημία που επηρέασαν τον κλάδο της πτηνοτροφίας;
ΑΠΑΝΤ.: Βεβαίως και υπήρξαν. Εκτός από τον κορωνοϊό, τα lock down και την καραντίνα, που όπως είπα επιβάρυναν την ανοδική πορεία της επιχείρησης, διαπιστώθηκε και δραματική αύξηση στις τιμές πρώτων υλών (δημητριακά, σόγια κ.λ.π.). Αποτέλεσμα να αυξηθεί και το κόστος παραγωγής, που μαζί με τα υπόλοιπα, επέφερε μείωση στα περιθώρια κερδών. Όλα αυτά τα συζητήσαμε και τα καταθέσαμε στους αρμόδιους Υπουργούς δια μέσου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας.
Συνοπτικά να υπενθυμίσω πως για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον Covid 19 καταθέσαμε ως προτεινόμενες ενέργειες μεταξύ άλλων και τις εξής:
– Αποζημίωση των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων
– Διαμόρφωση οδικού χάρτη για την ανάκαμψη του κλάδου
– Εύρεση λύσης για τη διάθεση των κατεψυγμένων προϊόντων
– Αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού τιμών από εισαγόμενα προϊόντα πτηνοτροφίας.
Θεωρώ πως η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τα αιτήματά μας, να στηρίξει και τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό, που όπως όλοι αναγνωρίζουν στην Άρτα ότι αποτελεί έναν απ’ τους βασικούς πυλώνες της τοπικής μας οικονομίας.
ΕΡΩΤ: ποιες βλέπετε να είναι οι προοπτικές του Συνεταιρισμού;
ΑΠΑΝΤ: στις αρχές του 2020 οι προοπτικές του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, ήταν εξαιρετικά καλές και με σημαντική κερδοφορία. Όλα τα στοιχεία έδειχναν πως η χρονιά θα ξεπερνούσε και τις καλύτερες προσδοκίες μας. Η πανδημία, η καραντίνα και τα lock down, που ακολούθησαν, ανέτρεψαν σχεδιασμούς, όχι μόνο στον κλάδο της πτηνοτροφίας, αλλά σε ολόκληρη την οικονομία της χώρας.
Παρόλα αυτά, όμως, θέλω να τονίσω πως ο Συνεταιρισμός μας άντεξε και με τη συνεννόηση και συνεργασία του Διοικητικού Συμβουλίου πετύχαμε ώστε η χρονιά να κλείσει χωρίς απώλειες, που θα επηρεάσουν την μελλοντική μας πορεία.
Εδώ θέλω να επισημάνω πως ο Συνεταιρισμός για να αντέξει όσα έφερε η πανδημία, στηρίχθηκε στην άριστη συνεργασία και την αμφίδρομη σχέση που κατακτήσαμε ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο, τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους στην επιχείρηση.
Για άλλη μια φορά αποδείξαμε πως η συνεργασία όλων μας, αντιμετωπίζει προβλήματα και υπερβαίνει εμπόδια. Λειτουργούμε σαν οικογένεια. Κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς. Γιατί αυτό είναι που μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον του Συνεταιρισμού με αισιοδοξία.
Εδώ θέλω να υπογραμμίσω κάτι: επειδή και το 2021, προβλέπεται εξίσου δύσκολο, αν όχι δυσκολότερο από τον 2020, θέλω να ελπίζω, να ελπίζουμε, πως όσα δεν υλοποιήθηκαν από την πλευρά της πολιτείας για τη στήριξη του κλάδου μας, το περασμένο έτος, να γίνουν πραγματικότητα τη καινούρια χρονιά.
ΕΡΩΤ: Εσείς τι σχεδιάζετε για το 2021;
ΑΠΑΝΤ: Βγαίνουμε στην αγορά με νέα σειρά προϊόντων, κάνοντας Rebranding, προσδοκώντας σε μεγαλύτερο μερίδιο της επώνυμης αγοράς, με όπλο πάντα την ανώτερη ποιότητα των προϊόντων του Συνεταιρισμού, κάτι το οποίο έχει καθιερώσει τον Πτηνοτροφικό Άρτας, στη συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή.
Η επίδραση της πανδημίας στον κλάδο της ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
Την οικονομική επίδραση της πανδημίας που προκλήθηκε λόγω κορωνοϊού στον κλάδο των πουλερικών στην Ελλάδα αποτυπώνει μελέτη του Τομέα του Management Consulting, Private Sector της ICAP σε συνεργασία με την DK Marketing, για λογαριασμό της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας.
Να σημειωθεί πως έγινε ενημέρωση του αρμόδιου Υπουργού για την “Μελέτη επιπτώσεων του κορωνοϊού – Covid 19 στον κλάδο της ελληνικής Πτηνοτροφίας”, ενώ τον Ιούνιο 2020 υπήρξε συνάντηση των μελών της ΕΔΟΠ με στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τις “Επιπτώσεις στον κλάδο της πτηνοτροφίας, ως συνέπεια της πανδημίας του Covid 19”. Στις διεργασίες αυτές συμμετείχε και ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, Δημήτρης Πετανίτης.
Να σημειωθεί πως η στη μελέτη επιπτώσεων, της ICAP περιγράφεται αναλυτικά η ζημιά που υπέστη ο κλάδος της ελληνικής Πτηνοτροφίας από την πανδημία του κορωνοϊού – Covid 19
Όπως σημειώνεται στην μελέτη, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για την προστασία και τη μείωση της διασποράς της πανδημίας είχαν άμεσο αντίκτυπο στην τιμή του ελληνικού κοτόπουλου, τόσο όσον αφορά τους παραγωγούς, όσο και τις μονάδες μεταποίησης. Η μείωση της τιμής οφείλεται στον μεγάλο όγκο αποθεμάτων και στο «ντάμπινγκ» τιμών. Η πλεονάζουσα παραγωγή οδηγήθηκε σε αποθεματοποίηση και κατάψυξη. Οι ποσότητες κατεψυγμένου ελληνικού κοτόπουλου αυξήθηκαν συνεχώς από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2020.
Η οικονομική ζημιά στον κλάδο της πτηνοτροφίας αφορά δύο κατηγορίες:
Α) την ζημιά των παραγωγών εκτροφής πουλερικών και
Β) την ζημιά των επιχειρήσεων μεταποίησης, η οποία επίσης διαιρείται σε δύο υποκατηγορίες:
Β1) ζημιά μεταποιητή λόγω του κόστους αποθήκευσης κατεψυγμένων και
Β2) ζημιά λόγω απώλειας τζίρου των μεταποιητών.
Ο κλάδος της πτηνοτροφίας, τόσο στον πρωτογενή τομέα της εκτροφής, όσο και στον δευτερογενή της σφαγής και της μεταποίησης, υπέστη σημαντικές επιβαρύνσεις και μεγάλη ζημία, εξαιτίας της εμφάνισης του κορονοϊού – Covid 19.
Το πιο σημαντικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν από τις κυβερνήσεις, καθώς και λόγω του κλεισίματος των συνόρων από πολλές χώρες, ήταν αναταράξεις που προκλήθηκαν στις εφοδιαστικές αλυσίδες, στην παραγωγική διαδικασία αλλά και στην κατανάλωση.
Η συμβολή της Ηπείρου
Ο κλάδος των πουλερικών της Ελλάδας αποτελεί τον πιο δυναμικό κλάδο κτηνοτροφίας της χώρας, σημειώνοντας μεγάλα επίπεδα καθετοποίησης και σημαντικούς ρυθμούς μεγέθυνσης τις τελευταίες δεκαετίες, καλύπτοντας συ υψηλό βαθμό την εγχώρια ζήτηση και επενδύοντας σταδιακά σε εξαγωγές. Η παραγωγή κρέατος του συγκεκριμένου κλάδου, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική οικονομία, διότι συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας, προσφέροντας πολλές θέσεις εργασίας. Η ελληνική παραγωγή ανέρχεται περίπου στους 165.000 τόνους κρέατος το χρόνο.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή πουλερικών, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία έτη, φτάνοντας τις 1.866 εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις, ενώ το 2012 ήταν μόλις 1.512. Ανάλογη ήταν και η αύξηση των θέσεων απασχόλησης φτάνοντας τις 3.840 θέσεις το 2017, ενώ το 2012 ήταν μόλις 1.754.
Το 90% της παραγωγής κρέατος πουλερικών προέρχεται από συστηματικές εκτροφές ενώ το 10% από χωρικές εκτροφές, που καλύπτουν τοπικές ανάγκες σε ορεινές απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Η αυτάρκεια της χώρας σε κρέας πουλερικών είναι 75% .
Χωροταξικά ο κύριος όγκος της παραγωγής του κρέατος βρίσκεται στις περιφέρειες Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας. Συνολικά το 80% περίπου της συνολικής ελληνικής παραγωγής του κρέατος ορνίθων παράγεται στις δύο αυτές περιφέρειες όπου εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική δυναμική ανάπτυξης του κλάδου. (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, 2019).
Το μέλλον της κατανάλωσης πουλερικών στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας του Kορωνοϊού, λόγω των αναταράξεων που προκάλεσε.
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά, υιοθετώντας σωστές στρατηγικές και παρακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς θα κατορθώσουν να κρατήσουν σταθερή ή να αυξήσουν την ελληνική κατανάλωση πουλερικών. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η στήριξη των εκμεταλλεύσεων και των επιχειρήσεων του κλάδου, λόγω της ζημίας που προκλήθηκε αρχικά από την αναστολή της λειτουργίας των χώρων εστίασης και έπειτα από τη μείωση της τουριστικής κίνησης στης χώρα.
Μέτρα στήριξης του κλάδου
Ως μέτρα στήριξης του κλάδου της Πτηνοτροφίας, που έχουν κατατεθεί από το μέρος της της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας και που καταγράφηκαν στην μελέτη είναι:
Χρηματοδοτικά εργαλεία
• Αποζημίωση των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με τη μέθοδο De minimis.
•Αποζημίωση των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων σε δύο άξονες:
-Ενεργοποίηση των εργαλείων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020 για αποζημίωση του κόστους διατήρησης των προϊόντων σε καταψύξεις (αποθήκευτρα).
-Ενεργοποίηση του εργαλείου De minimis για επιχειρήσεις με μέγιστο χορηγούμενο ποσό ανά επιχείρηση, τις 800.000 €, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Προτάσεις διάθεσης
•Εύρεση λύσης για τη διάθεση των κατεψυγμένων προϊόντων σε κανάλια που διαχειρίζεται άμεσα ή έμμεσα ο κρατικός μηχανισμός και στα οποία είναι αναγκαία η παροχή ειδών διατροφής. Π.χ. Διάθεση των κατεψυγμένων στον ελληνικό στρατό, σε ΜΚΟ, σε δομές φιλοξενίας κ.ά. σε τιμή κόστους ώστε να αποδεσμευτούν τα συγκεκριμένα κεφάλαια και να διατεθούν στη στήριξη των επιχειρήσεων και στον προγραμματισμό στις νέες συνθήκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί.
Δημοσιονομικές προτάσεις
•Αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού τιμών (Dumping) από εισαγόμενα προϊόντα πτηνοτροφίας που θα πλήξει όλη την αλυσίδα προσφοράς του κλάδου.
•Μέτρα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης.