Μήλον Έριδος το Τ.Λ.Π.Μ.;

Έκτακτη συνεδρίαση από το Δημοτικό Συμβούλιο

Σενάρια για μεταφορά της έδρας του στα Γιάννενα!

Ορατός ο κίνδυνος λέει ο Δήμαρχος Αρταίων

Τι προβλέπει ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Παν. Ιωαννίνων

Για μια ακόμη φορά, η Άρτα βιώνει το «μαρτύριο της μεταφοράς», αφού η Τοπική Κοινωνία και οι εκπρόσωποί της καλούνται να υπερασπιστούν τα αυτονόητα: να μην ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ στα Γιάννενα, ένα Τμήμα που ιδρύθηκε και μεγάλωσε ως τμήμα του ΤΕΙ Ηπείρου με έδρα την Άρτα και τώρα που έγινε Πανεπιστημιακό λέγεται πως μεθοδεύεται η μεταφορά του στα Γιάννενα. Το σενάριο αυτό περιλαμβάνεται σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δημάρχου Αρταίων στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Παν. Ιωαννίνων!

Βέβαια επειδή δεν είναι η πρώτη φορά, που η κοινωνία της Άρτας από το 2010 και μετά, βιώνει «ακρωτηριασμούς» υπηρεσιών στο οικονομικό, ή το θεσμικό της ιστό, η ευαισθησία σε κάθε σενάριο ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη. Και τουτο επειδή, είχε προηγηθεί η μεταφορά βασικών λειτουργιών της Δ.Ο.Υ. Άρτας στη Πρέβεζα οι οποίες παρά τις υποσχέσεις ουδέποτε επανήλθαν, ακολούθησε η μεταφορά επίσης στη Πρέβεζα του Υποθηκοφυλακείου Φιλιππιάδας, ενδιαμέσως υπήρξε η σιωπηλή κατάργηση ως κέντρου νεοσυλλέκτων του ΚΕΥΓ, ενώ κατά καιρούς υπήρξε «εγρήγορση» και «κινητοποίηση» για πιθανή κατάργηση υπηρεσιών όπως του Τελωνείου, υποκαταστημάτων Τραπεζών και μόλις πρόσφατα την συρρίκνωση των ΕΛΤΑ Άρτας.

Σήμερα, έρχεται ένα ακόμη σενάριο, για μια μεθόδευση από κύκλους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για να μεταφερθεί η λειτουργία του Τμήματος αυτού, μοναδικού στην Ελλάδα, με σημαντικές επιτυχίες στο χώρο του πολιτισμού, στα Γιάννενα, από την Άρτα, όπου και η έδρα του από της ιδρύσεώς του.
Μόλις έγινε γνωστό πως υπάρχουν πιθανές εκδοχές μεταφοράς, μέσω σχετικών εγγράφων, ο Δήμαρχος Αρταίων απηύθυνε πρόσκληση στους πολιτικούς, φορείς και Δημάρχους του Νομού να ενώσουν τη φωνή τους με όσους θέλουν το Τμήμα να παραμείνει στην Άρτα, επισημαίνοντας πως είναι ορατός ο κίνδυνος να φύγει από την Άρτα το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής και καλώντας έκτακτη συνεδρίαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για το απόγευμα της Δευτέρας 1 Φεβρουαρίου.

Για το θέμα αυτό που η μεταφορά του αποτελεί «ταμπού» για την Τοπική Κοινωνία, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης μιλώντας στην εκπομπή της δημοσιογράφου Μαρίας Παπαθεοδώρου στο Δημοτικό Ραδιόφωνο το πρωί της Παρασκευής εξέφρασε τους φόβους του ότι η μεταφορά του τμήματος προβλέπεται από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
“Έχει πέσει στην αντίληψή μου και θέλω να το δω με τα μάτια μου πριν φέρω το θέμα στο Δ.Σ” τόνισε ο Δήμαρχος τόνισε πως «Αν κάτι τέτοιο ισχύει, θα πρέπει να αντιδράσουμε και μέσα από το Δ.Σ. Δεν μπορεί να γίνει αυτό, να συζητάμε συνέχεια . Πρέπει κάποια στιγμή οι Σχολές που είναι στην Άρτα και είναι αξιόλογες να ενισχυθούν, να γίνει και το Αγροδιατροφικό Πάρκο και να προχωρήσουμε μπροστά”.

Η επίμαχη παράγραφος
Στο κείμενο για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπάρχει μια επίμαχη παράγραφος σύμφωνα με την οποία, ανοίγει «παράθυρο» για την μεταφορά της έδρας του ΤΛΠΜ στα Γιάννενα.
Πιο συγκεκριμένα, στην παράγραφο «Αναδιοργάνωση Σχολών και ίδρυση νέων Τμημάτων» αφού αναφέρονται τα Τμήματα που λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καταλήγουν ως εξής:
«Τέσσερεις νέες Σχολές είναι μονοτμηματικές, με περιορισμένη συνεργεία και αλληλεπίδραση με Τμήματα που έχουν συγγενές ή συναφές γνωστικό πεδίο. Για την ανάπτυξη αυτής της συνεργίας και την ενίσχυση της ακαδημαϊκής αλληλεπίδρασης προτείνονται:
• Η ανασυγκρότηση Σχολής Καλών Τεχνών με δύο Τμήματα: (α) Εικαστικών Τεχνών και Καλών Τεχνών, και (β) Μουσικών Σπουδών.
• Η μετακίνηση των νέων τμημάτων προς την έδρα της Σχολής τους, που έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων κτιριακών υποδομών», πράγμα που ερμηνεύεται ως έναρξη της μεταφοράς του ΤΛΠΜ στα Γιάννενα.

Η ανακοίνωση του Δημάρχου
Τελικά και αφού το γεγονός αυτό σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, διασταυρώθηκε, προσκλήθηκε σε συνεδρίαση την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021, στις 18:00 μ.μ, το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, με μοναδικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις επί του «Στρατηγικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», από το οποίο προκύπτει ότι μεταφέρεται στα Ιωάννινα, το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση «Υπενθυμίζεται, πως στο παρελθόν δόθηκε πραγματική μάχη από την Δημοτική Αρχή, όχι μόνο για να μην καταργηθεί το Τμήμα αλλά και να αναβαθμιστεί σε Πανεπιστημιακό με έδρα την Άρτα.

Ως Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής “ανδρώθηκε” στην Άρτα, προσέφερε μοναδικές εκδηλώσεις και συνεργασίες. Το επίπεδο των σπουδών είναι υψηλού επιπέδου και εν κατακλείδι είναι ένα τμήμα που πραγματικά κοσμεί και πρέπει να παραμείνει την Άρτα.
Στο πλαίσιο αυτό, και προκειμένου να προλάβει τις όποιες δυσμενείς εξελίξεις, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων, συνεδριάζει εκτάκτως και απευθύνει πρόσκληση στους πολιτικούς φορείς να παρευρεθούν μέσω τηλεδιάσκεψης στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ενώσουν τη φωνή τους με όσους θέλουν να παραμείνει το Τμήμα στην Άρτα».

Να σημειωθεί πως η πρόσκληση απευθύνεται στους Βουλευτές του Νομού, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, στον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας, στους Περιφερειακούς Συμβούλους Άρτας, στους Δημάρχους του Νομού, στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην Κοσμήτορα του Τμήματος Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής, στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Άρτας, στον Πρόεδρο του ΤΕΕ, στον Πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Άρτας, στον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, στον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, στον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, στους Πολιτιστικούς Συλλόγους «Σκουφά», «Μακρυγιάννη» και «Λύκειο Ελληνίδων» καθώς και στο Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αρταίων και Κωστακιών.