Ο Βουλευτής Άρτας του Κινήματος Αλλαγής, κ Χρήστος Γκόκας κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπ. Λιβανό, σχετικά με την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Άρτας, οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν, όχι μόνο το εισόδημά τους αλλά ούτε καν το κόστος παραγωγής.
Ειδικότερα, ο κ. Γκόκας επανέρχεται με την Ερώτησή του για το σοβαρό αυτό ζήτημα, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι πλέον οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, και αποτελεί συνέχεια τόσο της Επίκαιρης Ερώτησής του που συζητήθηκε στη Βουλή στις 2-12-2020, όσο και της Ερώτησης που κατέθεσε στη συνέχεια, πριν ένα περίπου μήνα, και που αφορούσαν στα προβλήματα των παραγωγών μανταρινιών κυρίως, αλλά και γενικότερα για όλα τα εσπεριδοειδή.
Ήδη από τον Δεκέμβριο, επεσήμαινε την πολύ ανησυχητική κατάσταση, όπως διαμορφώνονταν, για την συγκομιδή, διάθεση και εξαγωγή μανταρινιών και την αγωνία των παραγωγών μανταρινιών, αλλά και των άλλων παραγωγών εσπεριδοειδών, στην Άρτα. Για όλα αυτά, σημειώνει ότι οι απαντήσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα από το Υπουργείο, δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος για τους παραγωγούς μανταρινιών.
Με την Ερώτησή του, σημειώνει ότι πλέον η κατάσταση για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών έχει φτάσει στο απροχώρητο, και διανύοντας πλέον και την περίοδο συγκομιδής πορτοκαλιών, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί μόλις 15 χιλιάδες τόνοι, σε υπολογιζόμενη παραγωγή 60.000 -70.000 τόνων, καθώς υπάρχει έλλειψη ζήτησης και παράλληλα δεν υπήρξε εξαγωγικό ενδιαφέρον λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά διεθνώς. Το αποτέλεσμα είναι τελικά τα πορτοκάλια να μη μπορούν να πουληθούν και όταν υπάρχει η δυνατότητα, να διατίθενται σε εξευτελιστικές, για τους παραγωγούς, τιμές. Το ίδιο ισχύει και για τα λεμόνια, όπου και εκεί δεν υπάρχει ζήτηση, αφού σημειώνει ότι, αν δεν ανοίξουν οι λαϊκές αγορές, να απορροφήσουν τα προϊόντα αυτά, δύσκολα μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει “…Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών αντιμετωπίζουν ίσως τη χειρότερη χρονιά σε οικονομικό και βιοποριστικό επίπεδο. Σας τονίζω για μια ακόμα φορά ότι επιβάλλεται η κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των παραγωγών και η στήριξη του εισοδήματός τους. Οι παραγωγοί, καθημερινά προσέρχονται στα γραφεία των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ για δηλώσεις ζημιών, όμως αυτό δεν αρκεί…”.
Και συνεχίζει τονίζοντας ότι πέρα από την επιβίωσή τους οι παραγωγοί εσπεριδοειδών αν δεν ενισχυθούν σημαντικά, θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους. Γι’ αυτό απαιτείται πολιτική βούληση από την πλευρά της Κυβέρνησης για την αποφασιστική στήριξη του εισοδήματός τους.