Οι εργαζόμενοι στους Δήμους της Ηπείρου για την διαχείριση των απορριμμάτων
«Οι Δημοτικές Αρχές τσακώνονται για τους όρους ενός διαγωνισμού 25 εκατομμυρίων για τη λειτουργία των ΣΜΑ για 7 χρόνια στον οποίο :
Οι εκτάσεις που γίνονται οι ΣΜΑ είναι δημοτικές/κρατικές και παρέχονται δωρεάν στον επιχειρηματία
Τον εξοπλισμό για τους σταθμούς μεταφόρτωσης τον έχει πληρώσει το κράτος και τον παρέχει δωρεάν
Το κράτος έχει αγοράσει και τα οχήματα με τα οποία ο επιχειρηματίας θα μεταφέρει τα σκουπίδια από τους σταθμούς στη ΜΕΑ» αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Α’ Βαθμού Ν. Πρέβεζας, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας, και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Άρτας.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά «Οι εργαζόμενοι στους Δήμους της περιοχής παρακολουθούμε τους ψευτοκαβγάδες των Δημάρχων της περιοχής μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων και συγκεκριμένα για τη λειτουργία και διαχείριση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ΣΜΑ, την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες καθαριότητας στις οποίες δουλεύουμε είναι υποστελεχωμένες, μισο-ιδιωτικοποιημένες και ο λαός μας πληρώνει τα σκουπίδια που πετάει για χρυσάφι μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη.
Αφού πρώτα με κρατικό χρήμα πληρώθηκαν οι εκτάσεις, οι εξοπλισμοί και τα οχήματα μετά όλες οι δημοτικές αρχές συμφώνησαν η διαχείριση των ΣΜΑ να γίνει από ιδιώτες επιχειρηματίες και όχι φυσικά από κάποιο δημόσιο φορέα με μόνιμο εργατικό δυναμικό. Έτσι δίνουν στους επιχειρηματίες 23€/τόνο σκουπιδιών που πέφτει στις λαϊκές πλάτες με δεδομένες τις καταστροφικές συνέπειες στη δημόσια υγείας, στο περιβάλλον, στο λαϊκό εισόδημα αλλά και στις εργασιακές σχέσεις….
Παρόμοιους όρους συμφώνησαν οι Δημοτικές Αρχές και πριν μερικά χρόνια και για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων ΜΕΑ στο Ελευθεροχώρι που δημιουργήθηκε με ΣΔΙΤ. Στη ΜΕΑ, αφού το κράτος επιδότησε τη δημιουργία του εργοστασίου, οι Δήμοι πληρώνουν στον επιχειρηματικό όμιλο ΤΕΡΝΑ ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 80.000 τόνων με 50€/τόνο σκουπιδιών, είτε μεταφέρουν τα σκουπίδια τους και γίνει η επεξεργασία είτε όχι. Ο επιχειρηματικός όμιλος από την πλευρά του, λειτουργεί ένα εργοστάσιο με πρώτη ύλη τα σκουπίδια που του μεταφέρουν με έξοδά τους οι Δήμοι, πουλάει ανακυκλώσιμο υλικό και ρεύμα σαν ΑΠΕ και μετά οι Δήμοι παίρνουν με δικά τους έξοδα και το υπόλειμμα της επεξεργασίας από το χώρο και το μεταφέρουν για ταφή. …
Την ίδια στιγμή, εμείς οι εργαζόμενοι στους Δήμους, βλέπουμε κάθε μέρα τις υπηρεσίες να διαλύονται. Το μέλλον της διαχείρισης απορριμμάτων όπως περιγράφεται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων είναι ακόμα περισσότερες ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες άρα ακόμα περισσότερα χαράτσια για τις ΜΕΒΑ και τους καφέ κάδους, για τα Πράσινα Σημεία, για τα Κέντρα Ανακύκλωσης Εκπαίδευσης Διαλογής Στην Πηγή, τα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποιήσης Υλικών. Σα να μην έφταναν αυτά προωθούν την καύση είτε των αποβλήτων, είτε του υπολείμματος, ώστε εμείς και τα παιδιά μας να αναπνέουμε τον καρκίνο για να βγάζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι εκατομμύρια.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο λογαριασμός θα ανεβαίνει όπως έγινε ήδη στο Δήμο Ηγουμενίτσας, που άνοιξε το χορό της αύξησης των ανταποδοτικών τελών, οι εργασιακές σχέσεις θα χειροτερεύουν μπροστά στην αύξηση των κερδών των επιχειρηματικιών ομίλων και θύματα όπως πάντα η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία μας».