O Χρήστος Γκόκας για την αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των φορέων της πε Άρτας, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής “Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για την αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου και της Παραλίμνιας Ζώνης”, στην οποία συζητήθηκε η δυνατότητα ανάδειξης και αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Πουρναρίου, με ανάπτυξη ενός συνόλου δραστηριοτήτων στην περιοχή αυτή.
Ο κ. Γκόκας στην τοποθέτησή του εξέφρασε την ικανοποίησή του και συνεχάρη για την οργάνωση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας με το σύνολο των φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας ,τονίζοντας την θετική του άποψη για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάδειξης, διαχείρισης και ανάπτυξης, της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Πουρναρίου.

Ένα χρόνιο αίτημα των πολιτών της Άρτας, που όπως ανέφερε, αφορά μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης, και επεσήμανε την αναγκαιότητα για μια οργανωμένη και ουσιαστική προσπάθεια αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Πουρναρίου με πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για τους κατοίκους των παραλίμνιων τοπικών κοινοτήτων , αλλά και για όλους στην ευρύτερη περιοχή της περιφερειακής ενότητας Άρτας.
Αναφέρθηκε στο σύνθετο ρόλο του έργου του Φράγματος, ως έργο ενεργειακό, έργο που βελτίωσε την αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας, αλλά και ως έργο που μπορεί να εξασφαλίσει την άρδευση του κάμπου και την ύδρευση της Άρτας, με επιπτώσεις όμως στο κλίμα της περιοχής, και τόνισε ότι τελικά η Άρτα δεν είχε μέχρι σήμερα τα αντισταθμιστικά οφέλη που της αναλογούν. Ενώ επεσήμανε τις καθυστερήσεις στην εξέλιξη του Έργου της Οριοθέτησης και Διευθέτησης της κοίτης του Αράχθου, που είχε ενταχθεί το 2014 στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα πρέπει να επανενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Επίσης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο εγκατάστασης πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στην Λίμνη Πουρναρίου και την ασυμβατότητα με τις προτάσεις αξιοποίησης που συζητούνται.

Σημείωσε ότι μπορούν να δρομολογηθούν αρκετές δραστηριότητες για την περιοχή αυτή, όπως δράσεις εναλλακτικού και ορεινού τουρισμού, αθλητικές δραστηριότητες, δράσεις αξιοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και αναπτυξιακές, για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, με δράσεις εκσυγχρονισμού της αγροτικής δραστηριότητας , όπως η αναδιάρθρωση καλλιεργειών και η ενίσχυση της βιολογικής καλλιέργειας, η αναβάθμιση της κτηνοτροφίας , η μελισσοκομική παραγωγή, η μεταποίηση προϊόντων κλπ, με παράλληλα έργα ανάπτυξης και υποδομές και στις δύο πλευρές της Λίμνης Πουρναρίου.
Επιπλέον, τόνισε ότι για μια τέτοια αναπτυξιακή προοπτική, θα πρέπει να υπάρξει μια Ολοκληρωμένη και Ενιαία, Τεχνική και Αναπτυξιακή Μελέτη, αλλά και σχεδιασμός για να επιτευχθεί η δυνατότητα αξιοποίησης πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε το Έργο της Αξιοποίησης της Λίμνης του Πουρναρίου να χρηματοδοτηθεί όπως πραγματικά αξίζει, με σκοπό την ουσιαστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Η Μελέτη αυτή, υπογράμμισε, πρέπει να χαράξει τους κατευθυντήριους άξονες για συγκεκριμένα έργα υποδομής και δράσεις, που σταδιακά θα υλοποιήσουν και θα ολοκληρώσουν την αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου και της Παραλίμνιας Περιοχής.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του υπογράμμισε την ανάγκη διαρκούς συνεννόησης και συνεργασίας όλων των φορέων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, και ανάλογες ενέργειες προς το κεντρικό επίπεδο, με σκοπό την εκπόνηση αυτού του ολοκληρωμένου σχεδίου και την ένταξη σε Προγράμματα χρηματοδότησης και για τη Μελέτη και για την κατασκευή έργων και υποδομών και παράλληλων δράσεων σε διάφορους τομείς. Επίσης, δεσμεύθηκε και ο ίδιος προσωπικά, από την πλευρά του, να συμμετέχει και να συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή.