Συνάντηση Αναστασίας Σίμου με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρεντζο

Αναστασία Σίμου: τέλος του μήνα ευελπιστώ για ευχάριστες εξελίξεις

Προσωπική συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ στα γραφεία του οργανισμού, κύριο Ανδρέα Λυκουρεντζο είχε η κ. Αναστασία Σίμου – Τάσιου, θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου σε θέματα οργάνωσης, συντονισμού και επεξεργασίας υποβολής προτάσεων για την προώθηση των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου.
Όπως σημειώνει σε ανάρτησή της η κ. Σίμου, επισήμανε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, πως «υπάρχει ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων στήριξης των παραγωγών , καθώς ξεκινά η νέα καλλιεργητική περίοδος» και ότι «πρέπει να δοθεί στρεμματική αποζημίωση, λόγω covid 19 και καιρικών συνθηκών, όπως συνέβη και ορθά με άλλα γεωργικά προϊόντα».
Μάλιστα η κ. Σίμου υπογραμμίζει πως «ο πρόεδρος άκουσε με προσοχή όσα του ανέλυσα και τέλος του μήνα ευελπιστούμε να έχουμε ευχάριστες εξελίξεις για τους παραγωγούς μας».

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Αναστασία Σίμου – Τάσιου: «Μετά από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις, τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, την αποστολή επιστολής από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ.Αλεξανδρο Καχριμανη και τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ.Ψαθα τόσο στον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης κ.Λιβανο όσο και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ Ανδρέα Λυκουρεντζο , είχα σήμερα και προσωπική συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ στα γραφεία του οργανισμού, κύριο Ανδρέα Λυκουρεντζο .

Στην εκτενή συζήτηση του ανέλυσα ότι το πρόβλημα των παραγωγών εσπεριδοειδών είναι συνάρτηση της υγειονομικής κρίσης και των καιρικών φαινομένων. Με δεδομένο μάλιστα ότι στις περιφερειακές ενότητες Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας η κύρια αγροτική παραγωγή είναι τα εσπεριδοειδή, οι επιπτώσεις για την τοπική οικονομία και κοινωνία είναι τεράστιες και δυσαναπλήρωτες. Τον ενημέρωσα πως η φετινή παραγωγή εσπεριδοειδών έμεινε αδιάθετη καθώς δεν υπήρχε ζήτηση από τις παραδοσιακές αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Στη συνέχεια οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με παρατεταμένη περίοδο βροχοπτώσεων έπληξαν την παραγωγή εσπεριδοειδών με αποτέλεσμα να προσβληθεί από μύκητα και να κάνει αδύνατη τη διάθεση της.

Κατόπιν των παραπάνω υπάρχει ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων στήριξης των παραγωγών , καθώς ξεκινά η νέα καλλιεργητική περίοδος. Έτσι πρέπει να δοθεί στρεμματική αποζημίωση, λόγω covid 19 και καιρικών συνθηκών, όπως συνέβη και ορθά με άλλα γεωργικά προϊόντα . Ο πρόεδρος άκουσε με προσοχή όσα του ανέλυσα και τέλος του μήνα ευελπιστούμε να έχουμε ευχάριστες εξελίξεις για τους παραγωγούς μας.