Αλέξανδρος Καχριμάνης: Η έλλειψη πειθαρχίας αυξάνει τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ήπειρο
Και στους τέσσερις νομούς επιβεβαιώνονται νέα κρούσματα
Και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου επιβεβαιώνονται μέρα με τη μέρα νέα κρούσματα κορωνοϊού με τα στοιχεία στις 22/2 να δείχνουν στην Άρτα και στην Θεσπρωτία να καταγράφουν αύξηση. Αυξημένος αναμένονταν να είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων κατά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ στην Άρτα, με τα κρούσματα να εντοπίζονται κυρίως στη σχολική κοινότητα και σε επιχειρήσεις της περιοχής με μεγάλο αριθμό ατόμων προσωπικού.
Ο ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της Ηπείρου στις 22 Φεβρουαρίου 2021 ήταν:
– Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων 14 νέα κρούσματα.
-Περιφερειακή Ενότητα Άρτας 7 νέα κρούσματα.
-Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας 9 νέα κρούσματα.
-Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας 2 νέα κρούσματα.
Ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών για την Άρτα ανέρχεται στο 4,43 για τη Θεσπρωτία στο 3,14 για τα Γιάννινα στο 12 και για την Πρέβεζα στο 1,29.
Τα κρούσματα ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού για την Άρτα ανέρχονται σε 10,31 για τη Θεσπρωτία σε 20,65 για τα Γιάννινα σε 8,34 και για την Πρέβεζα σε 3,48.
Αλέξανδρος Καχριμάνης: έλλειψη πειθαρχίας
Η έλλειψη πειθαρχίας και η ανθρώπινη αβλεψία στην τήρηση των μέτρων για πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, είναι η βασική αιτία που τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνονται συνεχώς θετικά κρούσματα κορωνοϊού στην Ήπειρο, ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Έκανε συγκεκριμένες αναφορές στο Δήμο Ζίτσας, από το οποίο, όπως είπε, η προέρχονται τα 2/3 από τα θετικά κρούσματα που ανακοινώνονται τελευταία, αλλά και στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στο οποίο τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή δύο κλινικές. «Δεν μπορεί – τόνισε- υγειονομικοί να αρνούνται το εμβόλιο, είναι υποχρεωμένοι έναντι της κοινωνίας. Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι σε όλα».
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στο ενδεχόμενο επιβολής lockdown, το οποίο συζητείται από την περασμένη Πέμπτη για την Π.Ε. Ιωαννίνων, εξηγώντας ότι προέβη σε σχετική δήλωση, ως προς την επιδημιολογική εικόνα που καταγράφεται βάσει της στατιστικής, ώστε να τη λάβουν υπόψη τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
«Με ενημέρωσαν καθηγητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που εμπλέκονται στη διαδικασία ότι στις ΜΕΛ και ΜΕΘ, ότι μεγάλο ποσοστό (50%) των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΛ και όσοι βρίσκονται στις ΜΕΘ, προέρχονται από τη γειτονική Αλβανία, ομογενείς μεν- που διακομίζονται με νόμιμες διαδικασίες μέσω Υπουργείου Εξωτερικών- αλλά δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ηπείρου και δεν πρέπει να μετρούνται στις παραμέτρους που λαμβάνονται για να μας επιβάλλουν το lockdown. Μου ζητήθηκε να το δημοσιοποιήσω, ώστε να ληφθεί υπόψη από την Πολιτική Προστασία, πράγμα που έκανα και το οποίο κάποιοι από τη Βόρειο Ήπειρο το διάβασαν με “άλλους φακούς”», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Έλεγχος αντισωμάτων στο Νοσοκομείο Άρτας
Εν τω μεταξύ, σε έλεγχο αντισωμάτων προβαίνει εδώ και δέκα μέρες το Μικροβιολογικό εργαστήριο του Νοσοκομείου Άρτας. Είκοσι μέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου γίνεται αιμοληψία και έλεγχος αντισωμάτων έναντι της covid 19 σε όλους τους υγειονομικούς υπαλλήλους που εμβολιάστηκαν. Οι επιστήμονες του εργαστηρίου βρίσκονται στη φάση της στατιστικής επεξεργασίας των αποτελεσμάτων και της ποιοτικής ανάλυσής τους καθώς μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων λαμβάνεται κι ένα μικρό ιστορικό από τον κάθε εμβολιασθέντα. Σε τρεις μήνες θα γίνει επανέλεγχος των εμβολιασμένων υγειονομικών και ασφαλώς θα εξαχθούν περισσότερα συμπεράσματα.