Κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου
Συμφωνεί με την ΚΕΔΕ για τον εκλογικό νόμο
Κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου, συμφωνεί σε σχέση με το σχέδιο νόμου για την «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών» που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.
Το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου θεωρεί κατά πλειοψηφία, πως η φιλοσοφία του σχεδίου νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλλει καθοριστικά στη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων.
Το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου επανήλθε σε συνέχεια της συνεδρίασης της 3ης Φεβρουαρίου 2021, για τη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών. Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί και συμμετείχαν και Δήμαρχοι που δεν είναι μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου.
Ορισμένα ωστόσο, από τα βασικά σημεία που σύμφωνα με την Π.Ε.Δ. Ηπείρου χρήζουν βελτίωσης, όπως τα συνόψισε ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, είναι τα παρακάτω:
-Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου δε συμφωνεί με τη μείωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία και διοίκηση των περισσότερων Δήμων, ερχόμενη να προστεθεί στη μείωση που θα προκαλέσει στα Δημοτικά Συμβούλια ούτως ή άλλως, η απογραφή του 2021.
-Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου συμφωνεί κατά πλειοψηφία, με το ποσοστό 43% για την εκλογή Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή.
-Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου προτείνει το κάθε ψηφοδέλτιο να είναι ενιαίο και παραταξιακό, ανεξάρτητα από το όριο των κατοίκων, ξεκινώντας από τον υποψήφιο Δήμαρχο ως τον υποψήφιο εκπρόσωπο κοινότητας ή το τοπικό συμβούλιο.
-Για την ημερομηνία υποβολής των συνδυασμών, προτείνεται κατά πλειοψηφία, να ορισθεί στις 31 Αυγούστου και όχι στο τέλος Ιουνίου, όπως προτείνει το Υπουργείο Εσωτερικών.
-Για την πλειοψηφία της Π.Ε.Δ. Ηπείρου ορθώς καταργείται η λεγόμενη «τέταρτη» κάλπη για τα τοπικά συμβούλια. Σε σχέση με τις τοπικές κοινότητες η Π.Ε.Δ. Ηπείρου προτείνει να μειωθεί το όριο εκλογής πολυμελών οργάνων, από τους 500 στους 300 κατοίκους. Επίσης οι αλλαγές που προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για ύπαρξη κοινού, ενιαίου ψηφοδελτίου σε χωριά κάτω των 500 (300) κατοίκων, μάλλον θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει, με το να εμφανίζεται ένας υποψήφιος σε πολλά ψηφοδέλτια.
-Για να είναι έγκυρος και να μετάσχει στις εκλογές ένας συνδυασμός, να διαθέτει εκπροσώπους ή υποψηφίους για τοπικά συμβούλια για το 100% των Δημοτικών Κοινοτήτων του κάθε Δήμου.
-Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου προτείνει οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι να εκλέγονται από το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων βάσει σταυροδοσίας και ενιαία, στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων και τους μεγάλους Ηπειρωτικούς Δήμους. Από κάθε Δημοτική Ενότητα να εκλέγεται τουλάχιστον ένας δημοτικός σύμβουλος. Για τους μικρότερους Δήμους καλείται το Υπουργείο να ερευνήσει τον καλύτερο τρόπο εκπροσώπησης όλων των Δημοτικών Ενοτήτων κάθε Δήμου, για να εξασφαλιστεί η ελάχιστη εκπροσώπηση όλων των Δημοτικών Ενοτήτων.
-Να απαλειφθεί η διάταξη του σχεδίου νόμου που προβλέπει μη εκλογή εκπροσώπου ή Συμβουλίου στη Δημοτική Κοινότητα της έδρας του κάθε Δήμου.
-Η προτεινόμενη από το σχέδιο νόμου προσαύξηση για τους υποψηφίους των συνδυασμών στο 120% επί των εκλεγόμενων να ανέβει στο 150%. H προσαύξηση στο 150% προβλέπεται ούτως ή άλλως για τους υποψηφίους των Δημοτικών Κοινοτήτων.
Ομόφωνα κατά της «Ιαματικές Πηγές ΑΕ»
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου με ομόφωνη απόφασή του ζητά την απόσυρση των άρθρων 7-14 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού που αφορούν τη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος», εξαιτίας του κινδύνου της ιδιωτικοποίησης του φυσικού πόρου των ιαματικών πηγών.
Άμεσα ενδιαφερόμενοι για την εν λόγω επιχειρούμενη αλλαγή είναι οι Δήμοι Πρέβεζας και Κόνιτσας και το θέμα εισήχθη προς συζήτηση στο Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. μετά από πρόταση του Δήμου Πρέβεζας.
Συντασσόμενο με την απόφαση του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος (ΣΔΙΠΕ), το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου τάχθηκε κατά των προαναφερθέντων άρθρων του παραπάνω νόμου, μετά από εισήγηση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Πρέβεζας κ. Αθηνά Κωνσταντάκη, η οποία μεταξύ άλλων πρότεινε να τεθεί σε μηδενική βάση η συζήτηση για το μέλλον των ιαματικών πηγών της χώρας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ΣΔΙΠΕ, Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, Υπουργείο Τουρισμού κτλ., αφού ληφθούν υπόψη οι κατά περίπτωση ιδιαιτερότητες των ιαματικών πηγών.
Για τις ιαματικές πηγές της Ηπείρου που έχουν λάβει σήμα αναγνώρισης φυσικού πόρου, δρομολογούνται παρεμβάσεις αναβάθμισης των υποδομών, στο πλαίσιο του Interreg, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου και τα έργα αυτά θα κινδυνεύσουν, σε περίπτωσης αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των πηγών, όπως τόνισε κατά την παρέμβασή του ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης.
Παράλληλα, το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου αποφάσισε να ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη η υποβοήθηση των Δήμων α) για την πρόταση έργων στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της Περιφέρειας Ηπείρου για το ΕΣΠΑ 2021-2027 και β) για την κατάθεση προτάσεων στο «ΕΛΛΑΔΑ 2021», για τις επετειακές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Υιοθετώντας πρόταση του Δήμαρχου Ζίτσας κ. Μιχάλη Πλιάκου, το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου ζητά από την πολιτεία να χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων οι συνδέσεις στα έργα αποχέτευσης, σε μικρούς οικισμούς που δεν είναι σήμερα επιλέξιμοι.
Μετά από εισήγηση του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη σε ένα ακόμα θέμα, θα επιδιωχθεί συνεννόηση με τις Ανώνυμες Εταιρείες του Υπεραστικού ΚΤΕΛ για την αποκατάσταση των δρομολογίων προς απομακρυσμένες περιοχές, καθώς τα προγράμματα των δρομολογίων έχουν αλλάξει άρδην με την πρόφαση των προβλημάτων της πανδημίας.
Τέλος, εγκρίθηκαν ομόφωνα οι Απολογισμοί εσόδων – εξόδων της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, για τα οικονομικά έτη 2019 και 2020.