Απευθείας Αναθέσεις: Υπέρ της αύξησης του χρηματικού ορίου o Πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου στη Βουλή η ακρόαση Φορέων για το Νομοσχέδιο περί Δημοσίων Συμβάσεων, που τροποποιεί τον νόμο 4412/2016 (“νόμο Σπίρτζη”) με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, να παρουσιάζει τις θέσεις της.
Με το αρ.50 του Ν/Σ θα επιτρέπεται Απευθείας Ανάθεση όταν η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης είναι ίση ή κατώτερη από το όριο των 30.000 ευρώ, ενώ προβλέπονται και ειδικές εξαιρέσεις με μεγαλύτερο όριο, που φθάνει τις 60.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα, ο ν.4412/2016 όριζε ως όριο τις 20.000 ευρώ.

Ο Δ. Παπαστεργίου τάχθηκε υπέρ της συγκεκριμένης αύξησης, υποστηρίζοντας ότι « (…) Προφανώς, είμαστε όλοι υπέρ της διαφάνειας, αλλά θα πρέπει στην εξίσωση αυτή να βάλουμε μέσα και όρους αποτελεσματικότητας, χρόνου, καθώς και πόσο μπορεί η ίδια η κοινωνία να περιμένει τα έργα αυτά να εξελίσσονται, οπότε τολμώ να πω, ότι τελικά η έλλειψη διαφάνειας δεν κρύβεται στις αναθέσεις των 30 και των 60 χιλιάδων ευρώ για τους οποίους σήμερα θα συζητήσουμε (…) ».
Στη Λίστα «θετικών σημείων» του Ν/Σ λοιπόν, την οποία δημοσίευσε η ΚΕΔΕ, περιλαμβάνεται και η αύξηση του χρηματικού ορίου των Απευθείας Αναθέσεων