Διοργάνωση 2ηςσυνάντησης του ΈργουCheeseCulT, που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα “InterregIPAII Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020"
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 η 2η συνάντηση του έργου “CheeseCulT – Ο Δρόμος του Τυριού ως καινοτόμος κινητήριος δύναμη πολιτιστικής κληρονομιάς για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή” (Cheeserouteasaninnovativeculturalheritagedrivingforceforruraltourismdevelopmentinthecross – borderarea), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg IPAII Ελλάδα -Αλβανία 2014-2020 και ειδικότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και την Αλβανίας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν όλοι οι εταίροικαι μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Ιωάννης Σκούφος, oαναπληρωτής καθηγητής κ. Ελευθέριος Μπόνος και η κ. Ευαγγελία Γκούβα από το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που είναι και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου, η Δρ. Αλεξάνδρα Μέγα από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ: Διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων, η κ. AuroraLazajεκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο “EqremÇabej” Gjirokastër, η κ. IldaMaraαπό τον φορέα ARGJIRO, οι οποίοι συζήτησαν την πορεία υλοποίησης του έργου CheeseCulT, εστιάζοντας στα παραδοτέα που συνδέονται με την διάγνωση των αναγκών μεταξύ της αλυσίδας αξίας γαλακτοκομικών προϊόντων και του τουριστικού δυναμικού και τα οποία θα οδηγήσουν στο σχεδιασμό ενός κοινού “Δρόμου του Τυριού”.
Ειδικότερα για τα παραγόμενα τυριά παρουσιάστηκαν οι σχετικές εξειδικευμένες αναλύσεις που έγιναν από το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων που δείχνουν υψηλές ποιότητεςκαι διακριτές κατηγορίες γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων της Ηπείρου (κεφαλογραβιέρας και φέτας), συγκεκριμένων περιοχών και φυλών προβάτων και γιδιώνπου συμβάλλουν θετικά στην ανθρώπινη υγεία, έχουν ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και παράλληλα παρουσιάζουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ακολουθώντας τις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο. Η σχετική έρευνα θα εμβαθύνει ακόμα περισσότερο στα προϊόντα της τοπικής αιγοπροβατοτροφίαςπου παράγονται διασυνοριακά, έτσι ώστε αυτά να αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του νέου Δρόμου του Τυριού που είναι και το ζητούμενο στο έργο για την ανάδειξη των διασυνοριακών περιοχών.
Για την περαιτέρω ανάπτυξή του Δρόμου του Τυριού, χρήσιμο εργαλείο αποτελεί η χαρτογράφηση μέσω GISβάσεισυγκεκριμένων κριτηρίων και δεδομένωνσε διασυνοριακό επίπεδο για την παραγωγή διαφόρων θεματικών διαδρομών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Εκτός των παραπάνω, οι εταίροι συζήτησαν επί της εξέλιξης των λοιπών παραδοτέων του έργου (δράσεις επιμόρφωσης, Εκθεσιακά Κέντρα Τυριού, κοινή ηλεκτρονική έκδοση συνταγών με βάση το τοπικό τυρί (e-CheeseBook), δίκτυο φορέων/επιχειρήσεων (Network) σε διασυνοριακό επίπεδο με κοινό παρονομαστή τον”Δρόμο του Τυριού”), αλλά και επί των αναγκών που ανέκυψαν δεδομένης της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την μετάθεση ορισμένων ενεργειών σε μεταγενέστερη φάση υλοποίησης του Έργου σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.
Σημειώνεται ότι μέσω των δράσεων του Έργου CheeseCulTσε διασυνοριακό επίπεδο, επιδιώκεται η διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής και ειδικότερα της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων με την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή αναφοράς.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Έργου (www.https://cheesecult.eu/)