Μερόπη Τζούφη: «Οι προθέσεις του δήμαρχου Κόνιτσας προκαλούν το δημοκρατικό αίσθημα»
Δήλωση της Μερόπης Τζούφη, βουλευτού Ιωαννίνων και αναπλ. τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την πρόθεση του δήμαρχου Κόνιτσας να τοποθετήσει άγαλμα της βασίλισσας Φρειδερίκης στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας
Η πρόσφατη ανακοίνωση του δήμαρχου Κόνιτσας Νίκου Έξαρχου σχετικά με την πρόθεσή του να τοποθετήσει άγαλμα της βασίλισσας Φρειδερίκης στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας αποτελεί σημείο σκοταδισμού και οπισθοδρομικότητας. Ο δήμαρχος ικανοποιεί «αιτήματα» φιλοβασιλικών κύκλων και προκαλεί το δημοκρατικό αίσθημα κάθε πολίτη σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η Φρειδερίκη, η ξεπεσμένη πριγκίπισσα του Ανόβερου που ήρθε να βασιλέψει την Ελλάδα με τη φαντασίωση του απόλυτου μονάρχη, υπήρξε ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Συμβολίζει την Ελλάδα των παρακρατικών μηχανισμών, της δολοφονίας Λαμπράκη, του παλατιανού πραξικοπήματος ενάντι του Γέρου που οδήγησε στο ένοπλο πραξικόπημα του 1967.
Ήταν μέλος της ναζιστικής νεολαίας, γενική διοικήτρια των κοριτσιών της φασιστικής Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Η παρασκηνιακή της παρεμβατικότητα στην πολιτική σκηνή και ο προκλητικά επιδεικτικός τρόπος ζωής του βασιλικού ζεύγους είχαν ως αποτέλεσμα την αντίδραση και την απέχθεια του ελληνικού λαού προς το Παλάτι.
Υπενθυμίζω πως μια από τις κορυφαίες στιγμές του εκπαιδευτικού και φοιτητικού κινήματος ήταν οι κινητοποιήσεις του 1962, με κεντρικά συνθήματα το «Προίκα στην Παιδεία, όχι στη Σοφία» και το «Δε σε θέλει ο λαός, παρ’ τη μάνα σου και μπρος». Συνθήματα που καυτηρίαζαν την απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή να προικοδοτήσει την κόρη της Φρειδερίκης, πριγκίπισσα Σοφία, με 9 εκατ. δραχμές ώστε να παντρευτεί τον βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας.
Άραγε, αυτά και άλλα πολλά θέλει να αναδείξει ο δήμαρχος της Κόνιτσας με την τοποθέτηση του αγάλματος στην κεντρική πλατεία; Όσο και αν κάποιοι σήμερα προσπαθούν να αναθεωρήσουν την ιστορία, να αγιοποιήσουν και να τιμήσουν τους δυνάστες του ελληνικού λαού, προσβεβλημένοι από ιδεολογική τυφλότητα και μονομέρεια, ας μην ξεχνούν πως ο λαός μας έχει απαντήσει με σαφήνεια στα ιστορικά ερωτήματα που του τέθηκαν. Με το Δημοψήφισμα του 1974, το 69.18% των πολιτών έστειλε τον εγκάθετο θεσμό της Βασιλείας στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας, εξασφαλίζοντας μια συντριπτική νίκη υπέρ της Δημοκρατίας.
Στον ίδιο σκουπιδοτενεκέ θα οδηγηθούν σήμερα και οι προθέσεις και τα αγάλματα που δοκιμάζουν την ιστορική μνήμη και θίγουν τη Δημοκρατία. Τέλος ο δήμαρχος αναφέρει πως πρέπει «να τελειώνουμε με τα εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα», ειδικά σε μια περιοχή που έχει ταλαιπωρηθεί από τις ακροδεξιές πολιτικές και το φανατισμό από την περίοδο του εμφυλίου μέχρι τις μέρες μας.
Να του θυμίσουμε πως όταν ο ελληνικός λαός πολεμούσε στα παγωμένα βουνά ενάντια στον κατακτητή, η Φρειδερίκη μαζί με τη βασιλική οικογένεια απολάμβανε τον ζεστό ήλιο στην Αίγυπτο και στη Νότια Αφρική.