Σε κατολίσθηση του δήμου Πάργας κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ

Την άριστη συνεργασία της ΕΑΓΜΕ με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση επαναβεβαιώνει η αμεσότητα με την οποία γίνεται αυτοψία και αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων που εκδηλώνονται στην Επικράτεια.
Μετά από αίτημα του δήμου Πάργας και της περιφέρειας Ηπείρου προς την Γ.Γ.Π.Π ενεργοποιήθηκε το μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΑΓΜΕ για την εξέταση κατολισθητικών φαινομένων στις Τοπικές Κοινότητες Σκεπαστό, Μουζακαίικα και Αγία Κυριακή.
Στις 25 Φεβρουαρίου 2021 κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ αποτελούμενο από τους γεωλόγους της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου Δρ. Ευάγγελο Νικολάου (προϊστάμενο της ΠΜΗ) και Παναγιώτη Πάσχο έκανε επίσκεψη και αυτοψία στις πληγείσες περιοχές του δήμου Πάργας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο με το δήμαρχο Πάργας κ. Νικόλαο Ζαχαριά συζητήθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν και αφορούν σε αποκολλήσεις βράχων και κατολισθήσεις και αξιολογήθηκε η επικινδυνότητά τους. Οι γεωλόγοι της ΕΑΓΜΕ έκαναν τις προτάσεις τους για την άμεση και μεσοπρόθεση αντιμετώπιση των φαινομένων. Επίσης, το κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ εξέφρασε στον δήμαρχο τις ευχαριστίες για την αγαστή συνεργασία με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Συνεχίζεται η διενέργεια Rapid test σε κοινότητες του Δήμου Ζηρού
Συνεχίζονται τα δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης για την Covid 19 (Rapid Test) σε κοινότητες του Δήμου Ζηρού. Την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021 κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσει τεστ στις Κοινότητες, Νέα Κερασούντα, Πέτρα και στον οικισμό Ηλιοβούνιο με το εξής πρόγραμμα:
09.30: Νέα Κερασούντα
11.00: Πέτρα
12.00: Ηλιοβούνιο
Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021:
09.30: Κλεισούρα
11.30: Δρυόφυτο
Στο μεταξύ αρνητικά βεβαιώθηκαν και τα 36 τεστ που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10
Μαρτίου στην Κοινότητα Κρανέας.

Μ. Τζούφη: Η κυβέρνηση «αναβαθμίζει» την επαγγελματική εκπαίδευση, υποβαθμίζοντας τις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ
Την επιστολή διαμαρτυρίας των σπουδαστών από 19 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ κατέθεσε ως κοινοβουλευτική αναφορά η Μερόπη Τζούφη, ζητώντας από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να εξετάσει το περιεχόμενό της και να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις. Οι σπουδαστές επισημαίνουν πως το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στη νομοθετική υποβάθμιση των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ (Ν.4763/2020), μετατρέποντας τις σπουδές τους από το επίπεδο 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων σε μεταγυμνασιακή κατάρτιση επιπέδου 3, κατόπιν μάλιστα, πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ.Επίσης, ο νόμος του ΥΠΑΙΘ δεν προβλέπει καμία μεταβατική ρύθμιση για όσους και όσες ήδη φοιτούν.

Σε λειτουργία η εφαρμογή υποβολής αιτήσεων για προκαταβολή σύνταξης
Σε λειτουργία τέθηκε την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 η πλατφόρμα για την Ψηφιακή Αίτηση Χορήγησης Προκαταβολής Σύνταξης. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου gov.gr και συγκεκριμένα μέσω του συνδέσμου prokatavoli.syntaxeis.gov.gr καθώς και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-EΦΚΑ (efka.gov.gr). H πλατφόρμα θα είναι ανοικτή μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.
Αναλυτικά, oι ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν υποβάλλει αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου υποβάλλουν στην πλατφόρμα αίτηση χορήγησης του ποσού προκαταβολής έναντι της σύνταξης.
Η έγκριση του αιτήματος προκαταβολής πραγματοποιείται από τον e-ΕΦΚΑ, με βάση τα πληροφοριακά στοιχεία που τηρεί ο Οργανισμός και οι συνεργαζόμενοι φορείς, καθώς και των στοιχείων που δηλώνει ηλεκτρονικά ο αιτών.
Για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται τα παρακάτω στοιχεία:
-Οι κωδικοί ΤaxisNet του αιτούντα
-Ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ
-Το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού
-Ο αριθμός Πρωτοκόλλου του αιτήματος συνταξιοδότησης, η ημερομηνία υποβολής του αιτήματος και ο τ. φορέας υποβολής/κατάθεσης του αιτήματος συνταξιοδότησης. Τα στοιχεία αυτά απαιτούνται εφόσον δεν είναι προσυμπληρωμένα στην αίτηση.

ΠΡΑΤΤΩ: Σε απόγνωση οι αγρότες από την αδιάθετη παραγωγή
Από το Αγροτικό Τμήμα ΠΡΑΤΤΩ με ανακοίνωση σημειώνει πως «Οι «κορωνοενισχύσεις» μέσω Περιφερειών, που η πλειοψηφία τους ανήκει στο κυβερνών κόμμα, κατευθύνθηκαν (100% μη επιστρεφόμενο ποσό) στα μεγάλα συσκευαστήρια και τους χονδρεμπόρους, καθώς και το 50% της μη επιστρεπτέας από το Υπουργείο Οικονομικών, με βασική προϋπόθεση την πτώση τζίρου το 2020-21, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αποτέλεσμα, ήταν η μη απορρόφηση της παραγωγής. Τα προϊόντα σαπίζουν στα χωράφια (εσπεριδοειδή, κηπευτικά) ή διατίθενται σε εντελώς εξευτελιστικές τιμές. Το ΠΡΑΤΤΩ στηρίζει τον αγροτικό κόσμο της πατρίδας μας και τους προτρέπει να προχωρήσουν σε συνεργατικά σχήματα και ομάδες παραγωγών, ώστε να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό το προϊόν του μόχθου τους και να στηρίξουν το εισοδήματα τους».

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ιωαννίνων
Συντονιστής ο Σάββας Δημητριάδης
Ολοκληρώθηκε με ψηφοφορία η διαδικασία ανάδειξης Συντονιστή και Αναπληρωτή Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.
Ο Σάββας Δημητριάδης εξελέγη ομόφωνα Συντονιστής και ο Πέτρος Παλάσχας Αναπληρωτής Συντονιστής. Τις επόμενες ημέρες θα εκλεγεί το Συντονιστικό της Νομαρχιακής Επιτροπής και στη συνέχεια θα καθοριστούν οι τομείς ευθύνης των μελών.

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου για το Ταμείο Ανάκαμψης
«Η ταχύτητα στην εκταμίευση πόρων είναι το κλειδί της επιτυχίας»
«Να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη» ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis,η Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης για το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η κα. Ασημακοπούλου ζήτησε να μην αγκυλωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δυσθεώρητες γραφειοκρατικές διαδικασίες και εμπόδια αλλά να δώσει έγκαιρα μια γενναία οικονομική ενίσχυση στην πραγματική οικονομία για να αναχαιτίσει κύματα λουκέτων σε επιχειρήσεις και νέων ανέργων, λέγοντας «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Εξερχόμαστε σταδιακά από την πανδημική κρίση, αλλά ρισκάρουμε να εισέλθουμε σε ένα οικονομικό αδιέξοδο, την επόμενη κιόλας ημέρα, αν δεν κινηθούμε αποφασιστικά και κυρίως, με ταχύτητα.

Η ταχύτητα στην εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι το κλειδί, για να πετύχει τους στόχους για τους οποίους σχεδιάστηκε».
Προέτρεψε δε τα Κράτη Μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία έχει ήδη καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικό της Εθνικό Σχέδιο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές.
«Η ταχύτητα στην εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι το κλειδί, για να πετύχει τους στόχους για τους οποίους σχεδιάστηκε» είπε χαρακτηριστικά η Ευρωβουλευτής, κλείνοντας την τοποθέτησή της.