Ο Χρήστος Γκόκας για το πρόγραμμα "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα"

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν αναφορά προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εξωτερικών, σχετικά με το πρόγραμμα «MOG/ Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», και την επιστολή του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα» με την οποία καταγγέλλει την απόπειρα αναθεώρησης της Ιστορίας της Κατοχής και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Συγκεκριμένα στην επιστολή –καταγγελία αναφέρεται ότι το εν λόγω «εκπαιδευτικό πρόγραμμα» περιέχει μια σειρά από ανακρίβειες και παραποιήσεις της ιστορίας σε σχέση με την έκταση της καταστροφής που προκάλεσαν στη χώρα μας οι δυνάμεις κατοχής, και την ισχύ του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης. Για το λόγο αυτό υπάρχουν ήδη αντιδράσεις σε συνεργασία με το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων κα Χωριών.

Μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι οι εμπνευστές του προγράμματος με πρόσχημα τη συμφιλίωση των δύο Λαών αποφεύγουν να αναγνωρίσουν ρητά τις γερμανικές ευθύνες για τα διαπραχθέντα εγκλήματα από τη Ναζιστική Γερμανία κατά της ανθρωπότητας, με αποτέλεσμα να μην υιοθετείται η ανάγκη απόδοσης αποζημιώσεων στον ελληνικό λαό για τα δεινά που υπέστη στη διάρκεια της Κατοχής.
Επιπλέον τονίζουν ότι μέσα από τη διαδικασία όπου οι μαθητές γίνονται συμπαραγωγοί της ιστορίας, ως απόρροια αυτού είναι η διαστρέβλωσή της, με τη δημιουργία δικών τους «σεναρίων», χωρίς κανένα γνωστικό έλεγχο.
Παράλληλα σημειώνουν ότι το εγχείρημα αυτό υποβαθμίζει τη σημασία της Αντίστασης του ελληνικού λαού για την προάσπιση της ελευθερίας του και αφήνει να εννοηθεί ότι δεν υπήρχε καν ανάγκη σχηματισμού της.
Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής αντιλαμβανόμενοι την τεράστια Ιστορική και Εθνική σημασία του ζητήματος καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν για τα θέματα που καταγράφονται στην επιστολή του «Εθνικού Συμβούλιου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα».