Γύρισαν την πλάτη σε μεγαλύτερη σύνταξη αυτοαπασχολουμένοι και αγρότες

Στην κατώτερη κλάση

Το 91% των εμπόρων, βιοτεχνών κ.λπ. (τέως ΟΑΕΕ)

Το 97% των αγροτών (τέως ΟΓΑ)

Την δυσχερή οικονομική κατάσταση αλλά και τους φόβους για την εξέλιξη της οικονομικής τους κατάστασης, ανέδειξε η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας στον e-ΕΦΚΑ από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, με βάση τα νέα δεδομένα που έφερε ο νόμος Βρούτση. Σχεδόν 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, επέλεξαν τη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία των 220 ευρώ τον μήνα για κύρια σύνταξη, υγεία και ανεργία ενώ έξι στους δέκα δεν προέβησαν στην επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας, οπότε με βάση τον νέο νόμο θα πληρώσουν εισφορές στο ύψος των 220 ευρώ τον μήνα, που αντιστοιχούν στην πρώτη «υποχρεωτική» κατηγορία.

Πιο συγκεκριμένα, η προθεσμία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, με το νέο σύστημα έληξε και, από τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από τους περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες, πάνω από 700.000 είτε δεν επέλεξαν κατηγορία και αυτοδίκαια εντάχθηκαν στην κατώτατη είτε επέλεξαν την κατώτατη, μέσω της ειδικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ. Το ποσοστό επιλογής της κατώτατης κατηγορίας στους αγρότες ξεπερνάει το 90%.
Σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας είχαν εκτιμήσει ότι με την κατώτατη εισφορά θα ασφαλιστεί περίπου το 80% των μη μισθωτών.

Από το 1,4 εκατ. ασφαλισμένους, εκτιμάται ότι οι 850.000 δεν μπήκαν στην πλατφόρμα. Ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που εκτιμώνται περίπου σε 800.000, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων που έδωσε το υπουργείο Εργασίας, περίπου οι μισοί και κάτι παραπάνω (σχεδόν 440.000) δεν μπήκαν στον κόπο να επιλέξουν κατηγορία, γνωρίζοντας ότι αυτόματα θα εντάσσονταν στην πρώτη, κατώτατη κλίμακα.
Πιο συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο το 90% των επαγγελματιών (ασφαλισμένοι τέως ΟΑΕΕ και τέως ΕΤΑΑ, συμπεριλαμβανομένων και των νέων ασφαλισμένων που εντάσσονται προαιρετικά σε ειδική κατηγορία) και των αγροτών (ασφαλισμένοι τέως ΟΓΑ) επέλεξε να καταβάλλει έως 220 ευρώ/μήνα και 123 ευρώ/μήνα (υπέρ της κύριας ασφάλισης, υγείας και ανεργίας) αντίστοιχα για όλο το τρέχον έτος.
Με άλλα λόγια, μόλις το 10% των μη μισθωτών δήλωσε ασφαλιστική κατηγορία από τη 2η έως την 6η, δηλαδή -σ’ ό,τι αφορά τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες – θα πληρώσει μεταξύ 262 ευρώ/μήνα και 576 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύει το Capital.gr, το μεγαλύτερο ποσοστό όσων δήλωσαν (ή εντάχθηκαν υποχρεωτικά στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία) συναντάται στους αγρότες και το χαμηλότερο στους γιατρούς. Μεταξύ των επαγγελματιών, το υψηλότερο ποσοστό όσων δήλωσαν την κατώτερη “κλάση” συναντάται στους εμπόρους, βιοτέχνες και αυταπασχολούμενους (ασφαλισμένους ΟΑΕΕ).
Το ποσοστό όσων επέλεξαν εισφορές από 220 ευρώ/μήνα και κάτω διαμορφώνονται ως εξής :
-Το 75% των υγειονομικών (τέως ΤΣΑΥ)
-Το 81% των μηχανικών (τέως ΤΣΜΕΔΕ)
-Το 87% των δικηγόρων (τέως ΤΑΝ)
-Το 91% των εμπόρων, βιοτεχνών κ.λπ. (τέως ΟΑΕΕ)
-Το 97% των αγροτών (τέως ΟΓΑ)

Δεδομένου πως οι αγρότες (πάνω από 442.000) αποτελούν το σχεδόν το 1/3 των αυτασφαλισμένων μη μισθωτών (πάνω από 1.287.000) και η συντριπτική πλειοψηφία τους (97%) επιλέγουν την κατώτερη “κλάση”, το συνολικό ποσοστό των μη μισθωτών (δηλαδή τόσο των αγροτών , όσο και των επαγγελματιών και των επιστημόνων) που δηλώνουν την κατώτερη “κλάση” ανέβηκε σε ποσοστά υψηλότερα σε σχέση με εκείνα που “συναντώνται” ακόμα και στη μεγαλύτερη ομάδα ασφαλισμένων μη μισθωτών, δηλαδή εκείνη των ελευθέρων επαγγελματιών (πάνω από 676.000).
Την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν εννιά στους δέκα μη μισθωτούς, ήτοι πάνω από 1,157 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι και αγρότες για το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εν λόγω επαγγελματίες (ασφαλισμένοι τέως ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ) επέλεξαν να ενταχθούν στην 1η (επί συνόλου 7 ασφαλιστικών κατηγοριών) καταβάλλοντας έως 220 ευρώ/μήνα και 123 ευρώ/μήνα (υπέρ της κύριας ασφάλισης, υγείας και ανεργίας) αντίστοιχα για όλο το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται πως στην επιλογή αυτή δεν βάραινε μόνο το γεγονός ότι οι κατώτερες εισφορές, όπως προβλέπονται από την 1η Ιανουαρίου του 2020, είναι υψηλότερες σε σχέση με εκείνες που ίσχυαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2019, αλλά και η ύφεση στην οποία έχει ρίξει την ελληνική οικονομία η υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Μια ακόμη ένδειξη της οικονομικής δυσπραγίας είναι τα πρώτα στοιχεία εισπράξεων για το 2021, που δείχνουν πως ένας στους έξι συνεπείς προς τους ασφαλιστικές υποχρεώσεις επαγγελματίες σταμάτησαν να πληρώνουν εισφορές φέτος.