Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, για τα δάνεια της πρώην ΑΤΕ

Να δοθεί Δεύτερη Ευκαιρία σε δανειολήπτες

Εγκλωβισμένοι 35.000 αγρότες και συνεταιρισμοί

Πάνω από 1,5 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα

Καμία λύση παρά τις εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Οικονομικές εκκρεμότητες κυρίως με την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα συνεχίζουν να έχουν πάνω από 35.000 αγρότες, φυσικά πρόσωπα και αγροτικοί συνεταιρισμοί, που είναι εγκλωβισμένοι εξαιτίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,5 δισ. (που μαζί με τον εκτοκισμό αγγίζουν τα 4 δισ.), τα οποία είχαν χορηγηθεί, κυρίως, από την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα, και για τα οποία παρά τις πολλές εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής της ΝΔ το πρόβλημα παραμένει άλυτο και η κρίση της πανδημίας το επιδεινώνει περισσότερο.

Για το λόγο αυτό ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τους αγρότες που δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι πολλοί αγρότες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, καθώς λόγω της απουσίας ρυθμίσεων αδυνατούν να πραγματοποιήσουν διακανονισμό με τις τράπεζες για να ρυθμίσουν τις οφειλές των δανείων τους, να αποκτήσουν χρηματική ρευστότητα και να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.
Ιδιαίτερα επισημαίνουν ότι η πλειοψηφία των αγροτών αναγκάστηκε να πουλήσει τα προϊόντα της σε πολύ χαμηλές τιμές, προκειμένου να μην μείνουν αδιάθετα, αλλά δεν κατάφερε να αποπληρώσει τα καλλιεργητικά και επενδυτικά δάνεια που είχε λάβει. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με τους αγοραστές που δεν εξόφλησαν και δεν εξοφλούν την αξία των προϊόντων, είτε επειδή δεν ήταν συνεπείς στις συμφωνίες τους, είτε επειδή διακόπτουν τη δραστηριότητά τους, λόγω της κρίσης. Επιπλέον η κατάσταση έγινε χειρότερη με τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, αλλά και από τη μονομερή αναστολή εξόφλησης των επιταγών για 75 μέρες.

Επιπρόσθετα αν και ο πρωτογενής τομέας αποτελεί μία από τις κύριες πηγές εσόδων για τη χώρα μας, όπως τονίζουν, ούτε η προηγούμενη, αλλά ούτε και η σημερινή Κυβέρνηση έχει δώσει τη δέουσα προσοχή στον συγκεκριμένο κλάδο. Σήμερα πάνω από 35.000 αγρότες έχουν οικονομικές εκκρεμότητες ύψους περίπου 1,5 δισ., κυρίως με την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα.
Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής θέτουν εκ νέου ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό, καθώς δεν έλαβαν καμία απάντηση στην ερώτηση που είχαν καταθέσει το Νοέμβριο του 2020 και ζητούν απαντήσεις για τον τρόπο ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη δυνατότητα πρόσβασης σε καλλιεργητικά δάνεια, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να συνεχίσουν τη παραγωγική τους δραστηριότητα. Επίσης ρωτούν για τα μέτρα που θα δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στους αγρότες για να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους, αλλά και για συγκεκριμένα μέτρα στήριξης στους πληττόμενους του αγροκτηνοτροφικού τομέα, λόγω της πανδημίας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα
Θέμα: «Οι αγρότες εκτός ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τη δεύτερη ευκαιρία»
Στο φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής και της απώλειας των εκμεταλλεύσεων τους (γης και εγκαταστάσεων) βρίσκονται πολλοί αγρότες εξ αιτίας απουσίας ρυθμίσεων που να τους διευκολύνουν να έλθουν σε διακανονισμό με τις τράπεζες, προκειμένου να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες των μη εξυπηρετημένων δανείων, να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματική ρευστότητα και να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα και να επιβιώσουν.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί πολλοί αγρότες εξ αιτίας της δεσπόζουσας θέσης ορισμένων αγοραστών, αναγκάζονταν να πωλούν τα προϊόντα τους κάτω του κόστους και επομένως δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τα καλλιεργητικά δάνεια και τα δάνεια για τις επενδύσεις που προέβησαν. Η κατάσταση αυτή έγινε χειρότερη μέσα στην οικονομική κρίση αφού πολλοί αγοραστές, μεταποιητές και εξαγωγείς, αλλά και super markets δεν εξόφλησαν καν την αξία των προϊόντων που αγόρασαν από τους παραγωγούς είτε γιατί αθέτησαν τη συμφωνία τους είτε γιατί λόγω της κρίσης διέκοψαν τη λειτουργία τους και τη δραστηριότητά τους. Την κατάσταση αυτή βέβαια επιδείνωσε και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων αλλά και η κυβερνητική απόφαση να ανασταλεί (ξανά) μονομερώς για 75 ημέρες η πληρωμή των επιταγών και για τα αγροτικά προϊόντα.

Παρά τις πολλές εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής της ΝΔ το πρόβλημα παραμένει άλυτο και η κρίση της πανδημίας το επιδεινώνει περισσότερο.
Επειδή πάνω από 35.000 αγρότες, φυσικά πρόσωπα και αγροτικοί συνεταιρισμοί, είναι εγκλωβισμένοι εξαιτίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,5 δισ. (που μαζί με τον εκτοκισμό αγγίζουν τα 4 δισ.), τα οποία είχαν χορηγηθεί, κυρίως, από την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα,
Επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για ειδοποιήσεις παραγωγών για άμεση εξόφληση των παλιών οφειλών τους με επιστολές ή τηλεφωνικά,
Επειδή η υπ’ αριθμ. πρωτ. 1822/17-11-2020 ερώτησή μας παραμένει αναπάντητη,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1) Πώς θα αντιμετωπισθεί άμεσα η δυνατότητα ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των αγροτών και των υποθηκών που τα συνοδεύουν;
2) Πώς θα αποκτήσουν στοιχειώδη πρόσβαση σε καλλιεργητικά δάνεια αυτοί οι αγρότες για να έχουν τη δυνατότητα της συνέχισης της παραγωγικής τους δραστηριότητας;
3) Με ποια μέτρα θα δοθεί η δυνατότητα της δεύτερης ευκαιρίας και στους αγρότες για να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους μέσα στην κρίση;
4) Με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα στηριχθούν περαιτέρω αγρότες και κτηνοτρόφοι που επλήγησαν άμεσα ή έμμεσα από την πανδημία και κυρίως από τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν;