Συνέντευξη του Παναγιώτη Σκορδά στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
Εάν, κύριε Ιντζέμπελη, εκδότες που αγωνίζονται για να εκδοθεί και να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο, απογοητευτούν και τα παρατήσουν η πνευματική και πολιτιστική μας ζωή θα είναι φτωχότερη και βαθιά τραυματισμένη
Ερ.: Είσαστε φιλόλογος-εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ασχολείσθε με τη δημοσιογραφία και παράλληλα γράφετε κριτικές βιβλίων. Ποια βιβλία, από αυτά που διαβάζετε, σας ενδιαφέρουν περισσότερο;
Απ. : Στην εφημερίδα «Εμπρός Μυτιλήνης» με την οποία συνεργάζομαι τα τελευταία είκοσι χρόνια παρουσιάζω νέα βιβλία Λεσβίων συγγραφέων, βιβλία για τη Λέσβο και επιλεγμένες εκδόσεις από τη σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή, κυρίως ελληνική λογοτεχνία, μελέτες για έλληνες συγγραφείς, ιστορικά δοκίμια.
Ερ.: Παράλληλα κάνετε και συνεντεύξεις. Έχετε πάρει πολλές. Ποιες από αυτές σας έμειναν στην μνήμη;
Απ. : Το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αιολίδα» το βιβλίο μου «Πρόσωπα. 30 Συζητήσεις και συνεντεύξεις με σημαντικούς ανθρώπους» με πρόλογο του Παντελή Μπουκάλα και το 2020 από τις εκδόσεις «Μύθος» το βιβλίο μου «Συναντήσεις. Συζητήσεις και συνεντεύξεις με σημαντικούς ανθρώπους» με πρόλογο της Ανθούλας Δανιήλ και του Λάκη Παπαστάθη.
Και στα δύο βιβλία στεγάζονται συνεντεύξεις και συζητήσεις με συγγραφείς, λογοτέχνες, σκηνοθέτες, εικαστικούς που βρέθηκαν στη Λέσβο για μια εκδήλωση, ένα συνέδριο, μια παράσταση και με διακεκριμένους Λέσβιους δημιουργούς.
Όλες έχουν χαραχθεί στην μνήμη μου και γι’ αυτό θέλησα κυκλοφορήσουν και εκτός Λέσβου μέσα από τα παραπάνω βιβλία. Αναφέρω μερικά ονόματα: Κική Δημουλά, Θανάσης Βαλτινός, Τίτος Πατρίκιος, Ευγένιος Σπαθάρης, Λάκης Παπαστάθης, Παντελής Βούλγαρης, Έκτορας Κακναβάτος, Δήμος Αβδελιώδης, Μανόλης Καλλιγιάννης και πολλοί άλλοι.
Ερ.: Υπάρχει κάποια τεχνική στο πώς ο δημοσιογράφος θα ξεκινήσει ή θα γράψει μια συνέντευξη;
Απ. : Τεχνικές μπορεί να υπάρχουν πολλές. Έχω μελετήσει προσεκτικά πολλά βιβλία με συνεντεύξεις και έχω διαπιστώσει ότι διαφέρει η μεθοδολογία και η στόχευση.
Σε ό,τι με αφορά όλοι οι δημιουργοί που συνομίλησα μαζί τους ήταν και είναι άνθρωποι που τους εκτιμώ, τους θαυμάζω και τους αγαπώ για το έργο τους, το λόγο τους και την προσφορά τους στον πολιτισμό. Η συζήτηση μαζί τους μου έδινε όχι μόνο μεγάλη χαρά αλλά και τη δυνατότητα να «κλέψω κάποια κλειδιά και να μπω στο εργαστήριό τους», να αφουγκραστώ την σκέψη και το λόγο τους, να κατανοήσω καλύτερα και πληρέστερα τα βιβλία, τη ζωγραφική, την ταινία, την τέχνη τους. Γι’ αυτό το λόγο κάποιες ερωτήσεις έρχονται και επανέρχονται ίδιες ή παρόμοιες. Έχω την γνώμη, για να μην πω πεποίθηση πια, ότι μια συνέντευξη, μια συνομιλία είναι όχι μόνο μια αδρή προσωπογραφία και ένα τεκμήριο της εποχής που γράφεται και αναφέρεται, αλλά και μια νοητή γραμμή που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και με το μέλλον. Προσφέρει ερέθισμα για σκέψη, αναστοχασμό, αισθητική απόλαυση, έχει παιδευτική αξία, κρυσταλλώνει το ουσιώδες και βοηθά τον αναγνώστη να σταθεί έξω από τη ρευστότητα του καθημερινού και του τετριμμένου.
Ερ.: Οι συνεντεύξεις που πήρατε από το 2014-2018 , περιέχονται σε αυτή την έκδοση. Γιατί χωρίσατε το βιβλίο σε τρία μέρη;
Απ. : Στο πρώτο μέρος στεγάζονται εφτά συνεντεύξεις και συζητήσεις με δημιουργούς που έχουν σχέση με το θέατρο και τον κινηματογράφο: σκηνοθέτες, ηθοποιοί , θεατρικοί συγγραφείς,( Παπαστάθης, Βούλγαρης, Σερέφας, Αβδελιώδης, Θεοδωρόπουλος, κά) οι οποίοι μιλούν όχι μόνο για την τέχνη τους αλλά και για βιβλία που έγραψαν ή βιβλία που μετέφεραν στο σανίδι ή στην μεγάλη οθόνη. Στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνονται εικοσιτέσσερις συνεντεύξεις και συζητήσεις με συγγραφείς που βρέθηκαν στη Μυτιλήνη, καλεσμένοι από το βιβλιοπωλείο ‘BookandArt’ για να παρουσιάσουν τα βιβλία τους ( Ζουργός, Λαπατά, Καλπούζος, Πριοβόλου, Πανσέληνος, Μακριδάκης,κά) . Στο τρίτο μέρος ο αναγνώστης θα βρει τις συνεντεύξεις δυο σημαντικών εικαστικών δημιουργών, του Δημήτρη Γέρου και του Γιώργου Ξένου.
Ερ.: Εδώ και πολλά χρόνια είσαστε υπεύθυνος και επιμελείσθε το «Λεσβιακό Ημερολόγιο. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός». Τι ακριβώς είναι αυτή η έκδοση;
Απ. : Σχεδίασα και ξεκίνησα να επιμελούμαι την ετήσια έκδοση «Λεσβιακό Ημερολόγιο. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός» το 2011 και μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 11 τόμοι με πάνω από 4500 σελίδες. Στον τόμο αυτό στεγάζονται ποικίλες μελέτες για την ιστορία, τη λαογραφία, την αρχαιολογία, τη λογοτεχνία, τη γραμματολογία, τα εικαστικά της Λέσβου, αφιερώματα σε σημαντικούς δημιουργούς και πολλά άλλα. Γενικά εγώ και οι πολλοί και σπουδαίοι συνεργάτες προσπαθούμε να φωτίσουμε και να αναδείξουμε ο,τιδήποτε θεωρούμε ότι αξίζει από το παρελθόν και το παρόν του νησιού.
Ερ.: Οι εκδόσεις «Μύθος» που κυκλοφορούν τα βιβλία σας δραστηριοποιούνται στη Λέσβο. Πώς καταφέρνουν και επιβιώνουν σ’ αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς;
Απ. : Οι εκδόσεις «Μύθος» εκτός από τα δικά μου βιβλία έχουν στο ενεργητικό τους μια σειρά από σημαντικά βιβλία Λεσβιακού ενδιαφέροντος, εξαιρετικής ποιότητας. Θα χαρακτήριζα αυτή την εκδοτική προσπάθεια ηρωική, μια ακτίνα φωτός που διασπά πολλά σκοτάδια, μια ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.
Εάν, κύριε Ιντζέμπελη, εκδότες που αγωνίζονται για να εκδοθεί και να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο, απογοητευτούν και τα παρατήσουν η πνευματική και πολιτιστική μας ζωή θα είναι φτωχότερη και βαθιά τραυματισμένη.
Ερ.: Είσαστε από τους ανθρώπους που ζουν στην επαρχία, γράφουν σε έντυπα, δραστηριοποιούνται σε συλλόγους και συνεισφέρουν στον πολιτισμό. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με τον πολιτισμό στην Μυτιλήνη;
Απ. : Η Μυτιλήνη και η Λέσβος ευρύτερα είχαν πάντοτε μια ζωντανή και ευδιάκριτη πνευματική και πολιτιστική ζωή. Η σκυτάλη περνά από γενιά σε γενιά και ο τόπος μπορεί να περηφανεύεται και σήμερα για τις επιδόσεις του στα γράμματα, στο θέατρο, στη μουσική, στα εικαστικά.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Παναγιώτης Στυλ. Σκορδάς γεννήθηκε το 1967 στην Αγιάσο, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πήρε τον τίτλο του διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1992 υπηρετεί ως φιλόλογος σε διάφορα σχολεία της Λέσβου και από τον Αύγουστο του 2017 είναι Διευθυντής στο 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «Γιάννης & Αριστείδης Δελής». Για 4 χρόνια έχει διετέλεσε Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων της Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου. Μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λέσβου και της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων από το 1992. Από το 1995 επιμελείται τις σελίδες βιβλίου της εφημερίδας Αιολικά Νέα (μέχρι το 2001) και του Εμπρός (από το 2002 μέχρι σήμερα). Με ανακοινώσεις του έχει πάρει μέρος σε πολλά συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες. Κείμενα και μελέτες του, φιλολογικού ενδιαφέροντος, δημοσιεύονται σε συλλογικούς τόμους και σε διάφορα περιοδικά. Έχει εκδώσει 4 βιβλία και έχει επιμεληθεί πάνω από 20 συλλογικούς τόμους. Από το 2011 είναι υπεύθυνος και επιμελητής της ετήσιας έκδοσης Λεσβιακό Ημερολόγιο. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός.