Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκαθιδρύει εργασιακό Μεσαίωνα

Για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη εξέδωσε ανακοίνωση η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας, στην οποία σημειώνονται τα εξής:
«Ο κ. Χατζηδάκης επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις στον ΣΚΑΪ ότι το νομοθετικό έκτρωμα, που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις, καταργεί το 8ωρο, θεσπίζει δεκάωρη εργασία με απλήρωτες τις υπερωρίες και με ατομικές συμβάσεις, ώστε ο εργαζόμενος να είναι πλήρως αποδυναμωμένος και να υποχρεώνεται να αποδεχτεί τους όρους του εργοδότη υπό την απειλή απόλυσης.

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην Κ.Ο. της ΝΔ αποτελεί μνημείο πρόκλησης και εμπαιγμού των εργαζομένων. Αναφέρθηκε στον εργασιακό οδοστρωτήρα λέγοντας ότι «η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας»!
Αφού πρώτα η κυβέρνησή του διέλυσε την Επιθεώρηση Εργασίας, έρχεται να ολοκληρώσει την καταστροφή. Όλο το διάστημα της πανδημίας η κυβέρνηση νομιμοποίησε την απλήρωτη εργασία και τώρα επιχειρεί να τη μονιμοποιήσει κιόλας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κηρύττει, λοιπόν, πόλεμο στους εργαζόμενους με ευκαιρία την πανδημία. Με ένα νομοσχέδιο βγαλμένο από τις χειρότερες μέρες της χρεοκοπίας, βαφτίζει τον εργασιακό Μεσαίωνα «εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας» και προωθεί την απλήρωτη εργασία, το ωράριο «λάστιχο» και τη μείωση αποδοχών μέσα από τις απλήρωτες υπερωρίες.
Συγκεκριμένα. σχεδιάζουν να θεσμοθετήσουν:
– τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων, καταργώντας το 8ωρο και αφήνοντας τους εργαζόμενους στο έλεος των εργοδοτικών εκβιασμών.
– τα συνεχόμενα 10ωρα με διάρκεια μέχρι και έξι μήνες, χωρίς καμία καταβολή υπερωριακής εργασίας.

Να μην έχουν καμιά αμφιβολία ότι η απάντηση που θα πάρουν από την κοινωνία θα είναι ηχηρή. Θα είναι αυτή που αρμόζει σε όσους, με πολιτική αλητεία, μέσα σε μια τρομακτική κρίση, που αναμένεται να εκτινάξει την ανεργία, σχεδιάζουν, σε μια ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα, να εγκαθιδρύσουν εργασιακή ζούγκλα φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες, με διάλυση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και θα δώσουμε μαζί, αταλάντευτα και με αποφασιστικότητα, τη μάχη και στη Βουλή και στην κοινωνία!»