Τι ζητούν οι περιφερειάρχες Τζιτζικώστας, Κασαπίδης και Αγοραστός

Οι ζημιές από τον παγετό, σε 3 Περιφέρειες σήμα για αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Με τον αγροτικό κόσμο της Βορείου Ελλάδος, να εκπέμπει sos μετά τις τελευταίες μεγάλες καταστροφές από τον παγετό στις αγροτικές καλλιέργειες, τρείς περιφερειάρχες Τζιτζικώστας, Κασαπίδης και Αγοραστός, καλούν την κυβέρνηση να βρει τρόπο ώστε να δοθούν άμεσα προκαταβολές στους αγρότες που έχουν πληγεί και παράλληλα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εξατομίκευση των ζημιών.

Οι τρείς περιφερειάρχες προτείνουν μεταξύ άλλων:
-Προκαταβολή από τον ΕΛΓΑ ανά στρέμμα (στρεμματική ενίσχυση ανά προϊόν) και με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2021.
-Αναγγελίες για όλες τις καλλιέργειες ώστε να μπουν σε διαδικασία αποζημιώσεων χωρίς εξαίρεση.
-Μη καταβολή εκτιμητικών τελών.
-Επιτάχυνση των εκτιμήσεων στις πληγείσες περιοχές, με άμεση καταγραφή και προσδιορισμό των ζημιών, αλλά και με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού (γεωπόνων) στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ.
-Συμψηφισμός της αποζημίωσης με τα ασφάλιστρα κατά την εκκαθάριση της αποζημίωσης.
-Αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων

Επίπτωση στις ακτινιδιές
Ο κ. Διονύσης Φόλιος, παραγωγός ακτινιδίων, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας και αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου Πιερίας μιλώντας στον ΑγροΤύπο είπε πως στην περιοχή αυτή έπεσε αρκετός παγετός, όμως είναι νωρίς ακόμα, προκειμένου να γίνει εκτίμηση για το ύψος της παραγωγής, αν και σίγουρα θα υπάρξει επίπτωση από τον παγετό.

Στην Ημαθία σε δύσκολη κατάσταση έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και ιδίως των αλλεπάλληλων παγετών. Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Βασίλης Τσούγκας, παραγωγός από τον Παλιό Πρόδρομο Ημαθίας, τα στα πιο πολλά κτήματα με ακτινιδιές, οι ζημιές είναι ολικές, όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη, ότι μπαίνουν και νέες εκτάσεις στην παραγωγή. Ως νομός Ημαθίας, υπολογίζει ο κ. Τσούγκας, η μείωση από πέρσι, θα είναι το λιγότερο 20%, καθώς υπάρχουν κτήματα με ολική καταστροφή, αλλά και χωράφια που έμειναν ανέγγιχτα.

Για πολύ μεγάλες επιπτώσεις στα ακτινίδια του Πυργετού τη νέα χρονιά, κάνει λόγο εξάλλου μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Θανάσης Βλάχος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πυργετού Λάρισας δήμου Τεμπών. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε πολλά κτήματα οι ζημιές είναι καθολικές, οπότε αναμένεται σίγουρα μειωμένη παραγωγή.