Μ. Τζούφη: «Το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια πρέπει να αποσυρθεί»
Να αποσύρει το επίμαχο σχέδιο νόμου για τη συνεπιμέλεια και να εξαντλήσει το διάλογο με την κοινωνία κάλεσε την κυβέρνηση η Μερόπη Τζούφη, μιλώντας στις επιτροπές της Βουλής. Τόνισε επίσης πως η κυβερνητική μεταρρύθμιση αποτελεί σημαντική ανατροπή στο οικογενειακό δίκαιο που αντιμετωπίζει τα παιδιά ως παθητικά αντικείμενα διεκδίκησης μεταξύ διαζευγμένων γονέων.
Επίσης, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε ότι ενώ η κυβέρνηση επικαλείται την ισότητα των φύλων, έχει αποκλείσει από το διάλογο όχι μόνον τις γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες, αλλά και τη Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων. Ακόμα τόνισε πως μια σειρά από φορείς (πχ: η Εταιρεία Οικογενειακού Δικαίου, η Ελληνική Παιδοψυχιατρική Εταιρεία, η Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων),αλλά και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου.
Υπογράμμισε ακόμα ότι το νομοσχέδιο διαστρεβλώνει τον προοδευτικό πυρήνα του δικαίου και τον μετατρέπει από παιδοκεντρικό σε γονεοκεντρικό, πράγμα που αντίκειται στις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες, ενώ αναμένεται να επιφέρει αρνητικές συνέπειες για τη χώρα μας.
«Αναμφίβολα υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα ενδοοικογενειακά ζητήματα και να βελτιωθεί η ζωή των διαζευγμένων γονέων και των παιδιών τους», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ωστόσο, τα ζητήματα αυτά αντιμετωπίζονται με ισχυρό κράτος πρόνοιας, με αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος και τη λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών στήριξης».
Συμπλήρωσε επίσης πως «λίγα ζητήματα λύθηκαν αποκλειστικά μέσω της δικαστικής οδού γιατί η αντιμετώπισή τουςαπαιτεί συναινετικό κλίμα, κουλτούρα συνεννόησης και σχέσεις ισότητας. Οι οριζόντιες και υποχρεωτικές λύσεις οδηγούν σε νέα προβλήματα. Χρειαζόμαστε εξατομικευμένες λύσεις με τη συνεπικουρική δράση εξειδικευμένων δικαστών και συμβουλευτικών υπηρεσιών».
Κλείνοντας, η Μερόπη Τζούφη κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει διδαχθεί τίποτα από την πανδημία και την κατακόρυφη αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, τις αυξημένες ανάγκες των παιδιών που παρέμειναν εγκλωβισμένα στα σπίτια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τη δύσκολη καθημερινότητα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.
Τέλος, διαμαρτυρήθηκε για την πλήρη αδρανοποίηση των Επιτροπών. Απευθυνόμενη προς το Προεδρείο της Βουλής ζήτησε την πλήρη επαναλειτουργία των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και ανέφερε πως «δεν υπάρχουν πλέον υγειονομικά επιχειρήματα- η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων και η Βουλή συνεχίζει να λειτουργεί σε καθεστώς καραντίνας».