Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας
Εισήγηση του Κ. Σιαράβα για δημιουργία ειδικοτήτων σε ΔΙΕΚ και ΕΠΑΛ
Στην 2η Τακτική Συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας που πραγματοποιήθηκε – με τηλεδιάσκεψη- συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Σιαράβας ο οποίος κατέθεσε εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου, προτάσεις για νέες ειδικότητες στο ΔΙΕΚ και νέα τμήματα στα ΕΠΑΛ.
Στο κείμενο της εισήγησης μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:
Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας Ηπείρου με δομές Εκπαίδευσης, όπως το Δ.Ι.Ε.Κ. Ιωαννίνων, με το οποίο υπήρχε εξ αρχής άριστη συνεργασία και τώρα επιπλέον που έχει οριστεί η Περιφέρεια Ηπείρου ως μέλος του Σ.Σ.Π.Α.Ε., λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα και τις ανάγκες των πολιτών, καθώς και την κοινή μας στόχευση στην αναβάθμιση δεξιοτήτων σε ανέργους και ενίσχυση των προοπτικών ένταξης στην αγορά εργασίας στην Περιφέρεια Ηπείρου, προτείνουμε να εισηγηθείτε στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, τα ακόλουθα τμήματα με τις αντίστοιχες ειδικότητες κατάρτισης.
Προτείνουμε λοιπόν, την εκ νέου δημιουργία τμήματος «Βοηθός Φυσικοθεραπείας» στο Δ.Ι.Ε.Κ. Ιωαννίνων, με λειτουργία του στο προσεχές χειμερινό εξάμηνο 2021.Τα τμήματα της Φυσικοθεραπείας είναι από τα πλέον υψηλόβαθμα τμήματα των Τ.Ε.Ι. Υπάρχουν πολλοί νέοι που διαμένουν στην Ήπειρο οι οποίοι ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν σπουδές Φυσικοθεραπείας, γιατί υπάρχει έντονη ζήτηση στην τοπική αγορά εργασίας με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, (…) Γι΄ αυτό και η δημιουργία νέου τμήματος της ειδικότητας «Βοηθού Φυσικοθεραπείας» στο Δ.Ι.Ε.Κ. Ιωαννίνων, θα αποτελούσε πόλο έλξης για δεκάδες νέους της Ηπείρου και όχι μόνο.
Ορθώς το ΔΙΕΚ Ιωαννίνων έχει επενδύσει στον πρωτογενή τομέα με την ίδρυση τμημάτων Τυροκομίας και Μελισσοκομίαςπου λειτουργούν στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής Βελλάς. Η συνέχιση της λειτουργίας τέτοιων τμημάτων πρέπει να συνεχιστεί, αναδεικνύοντας τα κορυφαία προϊόντα της Ηπείρου. Τόσο στα είδη τυροκόμησης, που αποτελούν έναν παραδοσιακό κλάδο, ο οποίος βρίσκεται σε αρμονία με τις σύγχρονες καταναλωτικές απαιτήσεις και είναι συνυφασμένος με την ηπειρωτική ιστορία και τον πολιτισμό.
Εισηγούμαστε ακόμη την ίδρυση τμήματος Ξεναγών, που υπάρχει έλλειψη στην Ήπειρο. Ο ξεναγός συνοδεύει και ενημερώνει τους τουρίστες σχετικά με τα αξιοθέατα ή τις αρχαιότητες μιας περιοχής που επισκέπτονται. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναλαμβάνει ρόλο εμψυχωτή για τη ψυχαγωγία ομάδων τουριστών που παρακολουθούν πολιτιστικά δρώμενα. Ο ξεναγός μπορεί να απασχοληθεί σε υπηρεσίες του K.O.T, σε μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία με σχέση εξαρτημένης εργασίας και ως ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να συνεργάζεται με τουριστικά πρακτορεία ή με τις υπηρεσίες του K.Ο.Τ.
Επίσης εισηγούμαστε και τη δημιουργία τμήματος Ναυαγοσωστικής, καθώς υπάρχει έλλειψη της συγκεκριμένης ειδικότητας στην Ήπειρο, ενώ υπάρχει μεγάλη και αυξανόμενη ζήτηση σε όλες τις τουριστικές δομές κοντά στις θάλασσες, στις οργανωμένες παραλίες, που προσαρμόζονται πλέον με τις οδηγίες της κείμενης νομοθεσίας, αλλά και σε οργανωμένες πισίνες ξενοδοχειακών μονάδων και συγκροτημάτων σε οποιοδήποτε μέρος, αυξάνοντας ταυτόχρονα το επίπεδο των παροχών και του τουριστικού προϊόντος. Η εκπαίδευσή τους μπορεί να γίνει στις εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚΙ, όπου διαθέτει και Κολυμβητήριο.
Τέλος εισηγούμαστε την ίδρυση τμήματος Τεχνίτη πέτρας, μια καθαρά παραδοσιακή και αναγνωρισμένη τέχνη, η οποία δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε στην Ήπειρο και πρέπει να συνεχιστεί με εξειδικευμένους πλέον τεχνίτες, οι οποίοι θα εξελίξουν την παραδοσιακή αυτή τέχνη με την κατάρτιση και τις γνώσεις που θα αποκτήσουν στο ΔΙΕΚ, σε πλήρη αρμονία με τις σύγχρονες τάσεις και απαιτήσεις της αρχιτεκτονικής, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό μας.
Νέες ειδικότητες ΕΠΑΛ
Αρχικά χαιρετίζουμε την πρόταση για ίδρυση Πρότυπου Επαγγελματικού Λυκείου στην Ηγουμενίτσα, καθώς πιστεύουμε πως η στροφή των μαθητών στην Τεχνική Εκπαίδευση είναι πλέον απαίτηση την πραγματικότητας στην αγορά εργασίας και με την αναβάθμιση των σπουδών στα ΕΠΑΛ με την Προτυποποίηση, θα παρέχονται γνώσεις και κατάρτιση από εκπαιδευτικούς αυξημένων προσόντων, που θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τη μαθητιώσα νεολαία μας.
Εισηγούμαστε την ίδρυση στα Ιωάννινα τμήματος Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων & Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Το τμήμα αυτό ανήκει στον τομέα Μηχανολογίας, όπου με ιδιαίτερη επιτυχία στο 1ο ΕΠΑΛ Ιωαννίνων, λειτουργούν ήδη τμήμα Οχημάτων και τμήμα Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού και αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν και καταρτίζουν παρέχοντας επαρκείς γνώσεις και εμπειρία σε σύγχρονα εργαστήρια τους μαθητές.
Παράλληλα εισηγούμαστε τον εμπλουτισμό της ήδη εν λειτουργία ειδικότητας Οχημάτων του τομέα Μηχανολογίας με την ηλεκτροκίνηση. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται αναδιάρθρωση του οδηγού σπουδών του τμήματος με αντίστοιχη πρόταση που θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να υποβάλει στο ΙΕΠ.