Ο Γιώργος Στύλιος στη Βουλή για τις Γερμανικές οφειλές
Στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο Γιώργος Στύλιος για το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας:
Η μαζική λεηλασία που υπέστη το ελληνικό κράτος και η συστηματική εξόντωση του πληθυσμού μας, δυστυχώς, ποτέ δεν επανορθώθηκαν.
Η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που ουσιαστικά επανέφερε στο προσκήνιο το όλο θέμα με τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας. Το πόρισμα της ομάδας αυτής επικυρώθηκε και συμπληρώθηκε με παρατηρήσεις και επισημάνσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών και από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, από θεσμούς των οποίων δεν αμφισβητείται το κύρος τους και η ανεξαρτησία τους. Επόμενο στάδιο ήταν η συγκρότηση Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων το 2014. Η συγκεκριμένη Επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της μετά τις εκλογές, στα μέσα του 2016. Από τότε η συγκεκριμένη έκθεση παραμένει στα συρτάρια.
Αλήθεια, τι σας εμπόδισε, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, για τρία χρόνια να οργανώσετε ένα σχέδιο δράσης, έστω μια ημερίδα με ένα φορέα ή με το Τμήμα Ιστορίας από ένα πανεπιστήμιο για να δώσετε μια πρώτη διάσταση στο όλο θέμα. Το πιστεύετε πραγματικά ή απλά εμφανίζεται εκλογικά για να εγείρετε συναισθηματικά αντανακλαστικά; Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι σε καμία περίπτωση ποτέ δεν υπήρξε ελληνική κυβέρνηση που να παραιτήθηκε των δίκαιων αξιώσεών μας.
Εκτός από τις υλικές ζημίες υπήρχε, βεβαίως, και η τραγική ανθρώπινη απώλεια. Ολόκληρες πόλεις και χωριά έπεσαν θύματα του ναζισμού και του φασισμού. Στην πατρίδα μου, την Άρτα, σε πολλά χωριά, όπως το Αθαμάνιο, το Βουργαρέλι, ο Καταρράκτης, ο Λουτρότοπος, οι Συκιές είχαμε θηριωδίες και εκτελέσεις αμάχων, καθώς και υλικές καταστροφές. Όμως, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ συγκεκριμένα στη σφαγή του Κομμένου.
Ήταν μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην ιστορία της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, ισοδύναμη με αυτή των Καλαβρύτων και του Διστόμου. Διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στις 16 Αυγούστου 1943. Πέρασαν εβδομήντα έξι χρόνια από τότε και στην καρδιά και τη συνείδηση όλων μας, όλων των Αρτινών, παραμένουν οι φρικαλεότητες των Γερμανών κατακτητών. Κάθε χρόνο στο μαρτυρικό Κομμένο, στις 16 Αυγούστου, πλήθος κόσμου συμμετέχει στο μνημόσυνο τιμής των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας που δεν τιμά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ποιος μπορεί να αποζημιώσει ζωές που βρήκαν τέτοιο φρικτό θάνατο;
Θα ήθελα να σταθώ λίγο στο κατοχικό δάνειο. Ο καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη και ο κόσμος σήμερα αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι είναι τρεις γενιές από τότε που συνέβησαν τα γεγονότα που είναι τα γενεσιουργά των απαιτήσεων που έχουμε απέναντι στη Γερμανία. Δεν ξέρουν οι άνθρωποι». Συνεχίζει ο κύριος καθηγητής και περιγράφει χαρακτηριστικά το σοκ του πρώην Πρωθυπουργού της Ιταλίας και νυν Προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου Τζουλιάνο Αμάτο όταν του είχε αναφέρει την ιστορία του κατοχικού δανείου.
Ανέφερε: «Δανείσατε; Τι πάει να πει δανείσατε τους Γερμανούς;», ρώτησε ο Ιταλός. Απαντά ο καθηγητής: «Ναι, δανείσαμε και μάλιστα ό,τι είχαμε και δεν είχαμε τους το δώσαμε και εκείνη τη χρονιά πέθαιναν κατά εκατοντάδες χιλιάδες οι άνθρωποι στους δρόμους της Αθήνας, διότι δεν υπήρχε δεκάρα».
Γνωρίζετε και εσείς, το ξέρει και ο ελληνικός λαός, η Νέα Δημοκρατία, όπως πάντοτε έκανε, θα στηρίξει κάθε εθνική προσπάθεια δικαίωσης των ελληνικών θέσεων. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να πράξουμε το εθνικά σωστό.