ΓΙΑΤΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ΠΡΕΠΕΙ, ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ…ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΣΚΟΥΛΗΚΑΡΙΑ

Γράφει ο Αντώνης Κολιάτσος

(Μέρος Δ)

Λέμε όχι σε Σολομώντειες λύσεις

Θα διαφωνήσουμε πλήρως με όλους όσοι, αντιμετωπίζοντας απλοϊκά την… επάνοδο του ήρωα Καραϊσκάκη στην γενέτειρα Αρτινή Σκουληκαριά, είτε μένουν αδιάφοροι, επειδή από μια τέτοια εξέλιξη, δεν διαβλέπουν κάποια θετική ή αρνητική επίπτωση για την περιοχήείτεπροκρίνουνμια«Σολομώντεια λύση»,επειδή την θεωρούν… δίκαιη λύσηκαι ας περιλαμβάνει εκπτώσεις επί του εν θέματιΑρτινού ιστορικού «κεκτημένου».Μάλιστα, οι οπαδοί του συμβιβασμού δικαιολογούν τον ενδοτισμό τους με τη λογική ότι,οούτως ειπείν «αναθεωρητισμός» της συγκεκριμένης ιστορικής αλήθειας, που θέλει τον Καραϊσκάκη: εκ μητρός «Σκουληκαρίτη» και εκ πατρός «Μαυροματινό», γεννηθέντα στο Μαυρομάτι Ν. Καρδίτσας, με συνέπεια να«απαλείφει τοκίνδυνο η διαφοράνα εξελιχθεί σε ανεπιθύμητη αντιπαράθεση« Αρτινών-Καρδιτσιωτών», ουδεμία άξια λόγου επίπτωση (θετική ή αρνητική)να έχει για την Αρτινή πολιτεία». Δηλαδή με την λογική τους: αν αύριο κάποιοι «δικαιωματιστές» άλλου νομού μας ζητούσαν,για παράδειγμα, την «κοινοκτημοσύνη» του “Bradname” του ιστορικού Γεφυριού της Άρτας ήτης βυζαντινής Παρηγορήτριαςως τοπικά κτίσματα να είναι μεν Αρτινά, αλλάως κατασκευασμένα από μαστόρους άλλης περιοχήςνα φέρουν το όνομά της, εμείς θα έπρεπε να αποδεχθούμε αυτή την απίστευτης αφέλειας εκχώρηση.Και αυτό, προκειμένου να αποφύγουμε μια τυχόν αντιπαράθεσημε εκείνους και για τον επί πλέον λόγο ότι από αυτή την παραχώρησηδεν διαβλέπουμε καμία αρνητική ή θετική συνέπεια για την περιοχή;

Αλλά τι, τέλος πάντων, προτείνουν οι πιο πάνω «Σολομώντειοι» λύτες του προβλήματος καθορισμού του τόπου γέννησης του ήρωα Γεωργίου Καραϊσκάκη;
Μήπως να μοιράσουμε… τη διαφορά, αποδίδοντας στο μεν Μαυρομμάτι νομού Καρδίτσας την ιστορική αναγνώριση ως γενέτειρα του Γεωρ Καραϊσκάκη και μάλιστα από «Μαυρομματινό» πατέρα, στη δε Σκουληκαριά Άρτας, τόπο γέννησης της μητέρας του, ως την κατά το ήμισυ (εξ’ αίματος) «Σκουληκαρίτικη» καταγωγή του;Αλήθεια πόσο σοβαρά ακούγονται όλα αυτά;

Πως πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Αρτινοί το πρόβλημα
Ωστόσο, αν και διατρέχουμε τον κίνδυνο να χαρακτηρισθούμε απόαθεράπευτα ρομαντικοί έως αδικαιολόγητα ουτοπιστές, εν τούτοις,εμείς πιστεύουμε ότι το παιχνίδι δεν έχει ακόμη χαθεί. Γι’ αυτό παίρνοντας το ρίσκο της αποδοχής των πιο πάνω χαρακτηρισμών, που τυχόν θα μας αποδοθούν, και έχοντας εδραία την αντίληψη ότι η κατάσταση της εν θέματι ιστορικής παραχάραξης που πέτυχαν οι γείτονές είναι αναστρέψιμη, διατυπώνουμε στη συνέχεια μια σειρά προτάσεων, σχετικών με το όλο ζήτημα. Και το κάνουμε ευελπιστώνταςότιθα συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ενός ευρύτερου γόνιμου δημόσιου διαλόγου, μέσα από τον οποίο θα προκύψουν περαιτέρω οι βέλτιστες Αρτινές πρωτοβουλίες που με τη σειρά τους θα οδηγούσανστην επίλυση του προβλήματος.

Υπό αυτή την θεώρηση πραγμάτων και καταστάσεων, προτείνουμε:.
● Την, με κάθε νόμιμο τρόπο ανάδειξη της Σκουληκαριάς, ως γενέθλιας γης του ήρωα Γεωρ. Καραϊσκάκη,που για τους Αρτινούς, πρέπει να αποτελέσει στόχο: σταθερό, διαχρονικό και αδιαπραγμάτευτο.
● Ως προϋπόθεση της αναληφθείσας δράσης, απαιτείται αυτή να είναι: συλλογική, μεθοδική, δυναμική, προεχόντως παναρτινή και με παράλληλες έξυπνες κινήσεις διανθισμένη.

● Την κατά προτεραιότητα κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή σχεδίου νόμου, για τη δημιουργία: «ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΜΕΛΕΤΗΣ & ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821, ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΡΤΑΣ, ΠΕΡΙΟΔΟΥ», με ιδρυτικά μέλη: την Αντί-Περιφέρεια Άρτας, τον Δήμο Αρταίων, οπωσδήποτε τον Δήμο Γεωρ. Καραϊσκάκη, τουλάχιστον τους δύο Συλλόγους «Σκουφάς» και «Μακρυγιάννης», Αρτινούς στην καταγωγή επώνυμους του πνεύματος, του πολιτισμού, των γραμμάτων, της τέχνης, της ιστορίας κ.ά. Σκοπός του ιδρύματος θα είναιη έρευνα της ζωής και της δράσης του ήρωα μέσα από μελέτη της συνεισφοράς των Ηπειρωτών οπλαρχηγών: Καραϊσκάκη, Μποτσαραίων, Κουτελιδαίων, Γώγου Μπακόλα κ. ά,κατά την πιο πάνω περίοδοστην επαναστατημένη Ήπειρο.Ακόμη το εν λόγω ίδρυμα θα τελεί υπό την εποπτεία του ΥΠ.ΠΟ,θα απολαύει της κρατικής μέριμνας,θα συνεργάζεται μετο «ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία» καιθα συνδέεται θεματικά με φορείς που εδρεύουν στην Ελλάδα καιστο εξωτερικό που έχουν συναφείς μελετητικούς και ερευνητικούς σκοπούς, και ειδικότερο αντικείμενο τη δράση του Γεωρ. Καραϊσκάκη στην επαναστατημένη Ήπειρο

●Την συν-διοργάνωση σειράς ιστορικών ημερίδων και ενός επιστημονικού Συμποσίου στην Άρτα που θα πραγματοποιηθεί: στα πλαίσια των ετήσια καθιερωμένων από τον Δήμο Καραϊσκάκη εορτών: «Καραϊσκάκεια», με συν- διοργανωτές τους οικείους πολιτιστικούς, αυτό-διοικητικούς, επιστημονικούς τοπικούς φορείς και προεχόντως το προμνησθέν ίδρυμα,και αντικείμενο: «τη γέννηση, τη παιδική και εφηβική ζωή, του Γεωρ Καραϊσκάκη και γενικότερα την εθνική προσφορά του. Σημειωτέον ότιστο προτεινόμενο Συμπόσιο θα συμμετέχουν ως εισηγητές: η αφρόκρεματων Ελλήνων και ξένων Πανεπιστημιακών ιστορικών, ει δυνατόν και Ακαδημαϊκών, καθώς και κάθε αναγνωρισμένος ειδήμων ιστορικός ερευνητής της περιόδου της εξεγέρσεως του 1821.

● Την υποβολή στην Ακαδημία Αθηνών, για περαιτέρω αξιολόγηση, των συμπερασμάτων των πιο πάνω ημερίδων και κυρίως του Συμποσίου, τα οποία,με την αδιαφιλονίκητη πλέον επιστημονική τεκμηρίωση και εγκυρότητά τους, θα θέσουν το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας προ των ευθυνών του, αναγκάζοντάς το, να αναθεωρήσει επί το ορθόν προγενέστερη απόφαση που όριζε διαφορετικά τη γενέτειρά του από τη Σκουληκαρία ν. Άρτας. Ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών, ύστερα από κοινοποίηση προς αυτό των πιο πάνω συμπερασμάτων του προαναφερθέντος Συμποσίου, με παράλληλη απεύθυνσηστο ανώτατο πνευματικό ίδρυμα να ζητήσει την κατά το ταχύτερο έκδοση της επίμαχης γνωμοδότησης , προκειμένου το ίδιο, ως αρμόδιο υπουργείο , με απόφασή του να επανακαθορίσει τον τόπο, το λόγο και το τελετουργικό του εορτασμού της μνήμης του ήρωα.

●Την, μετά την πιθανολογούμενη«απόφανση»της Ακαδημίας Αθηνών (σ. σ, ότι η Σκουληκαριά Άρτας είναι γενέτειρα του Γεωρ Καραϊσκάκη»), υποβολή αιτήματος, υπογεγραμμένο από το σύνολο των ιθυνόντων της Αρτινής Πολιτείας, μηδέ του Αρτινού λαού εξαιρουμένου ύστερα από ένα τοπικό δημοψήφισμα, για την τροποποίηση του υπ’ αριθμ 181/09/09/05 Προεδρικού Διατάγματος, σε:«…στη γενέτειρά του (Γεωρ. Καραϊσκάκη) Σκουληκαριά Άρτας…έχει καθιερωθεί δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το Δημοτικό Διαμέρισμα Σκουληκαριάς του Δήμου «Γεωρ Καραϊσκάκη» του νομού Άρτας…», που θα αποτελούσε τη λύση του προβλήματος.

● Την οργανωμένη κινητοποίηση, κάθε επίλεκτου, και κατά το μάλλον πατριωτικά ευαισθητοποιούμενουμέλους της Αρτινής διασποράς,που ως μέλουςτης οικείας τοπικής κοινωνίας (σ.σ, Αθηνών, Θεσ/κης , Πατρών, Ιωαννίνων κά) εν δυνάμει είναι και ισχυρό «κέντρο επιρροής» εκεί, θα μπορούσε, ενεργοποιούμενονα συνδράμει καθοριστικά στην επίτευξη του τεθέντος υπέρτατου στόχου (σ.σ για παράδειγμα, θα ήταν χρήσιμο να ενεργοποιηθούν: Αρτινοί δημοσιογράφοι των Μ.Μ.Ε Αθηνών, Θεσσαλονίκης κ.α, συμπολίτες πολιτικοί, συμπατριώτες νυν και τέως υψηλόβαθμοι κρατικοί λειτουργοί, Αρτινοί άνθρωποι του πνεύματος, της τέχνης, κ.α).

Φυσικά και ο γράφων σε αυτή την παναρτινή κινητοποίηση δίνει, έμφαση στην Αρτινή διασπορά. Και το κάνει, γιατί πιστεύει στην υψηλού βαθμού τοπικιστική ευαισθησία και αγάπη της για τον γενέθλιο τόπο και κυρίως στην καταλυτική συνεισφοράτης, ως Αρτινής βασικής συνιστώσας τηςΑρτινής εξωστρεφούς δράσης.. Η οποία, ωστόσο, για τους βαθύτερα και υπεύθυνα σκεπτόμενους πολίτες αυτού του ξεχασμένου τόπου, μπορεί να είναι «το λυσάρι» για την επίλυση πολλών εκ των χρόνιων προβλημάτων του. Από την άλλη, οι Αρτινοί πολίτες, στην πράξη δεν έπαψαν να θεωρούν την εν λόγω εξωστρέφεια συνώνυμη μιας σειράς πρότερωνσυντονισμένων πρωτοβουλιών, ειδικότερα, του Αντί-Περιφερειάρχη Άρτας, του δημάρχου Αρταίων και των υπολοίπων δημάρχων του νομού , των Αρτινών βουλευτών και πολιτευτών, των τοπικών ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού, οι οποίες μεταξύ των άλλων θα περιλαμβάνουν ομαδικές ή και μεμονωμένες δια ζώσης επαφές των πιο πάνω, μετους ανά την επικράτεια επώνυμους Αρτινούς (σ.σ, για παράδειγμα, μέσα από προς τούτο πραγματοποιούμενες συνεστιάσεις, επετειακές εκδηλώσεις, φιλικές συνευρέσεις κ.λ.π), προκειμένου οι τελευταίοι, ευαισθητοποιούμενοι «Αρτινό-πατριωτικά» να αξιοποιήσουν τις ίδιες διαπροσωπικές φιλικές σχέσεις και διασυνδέσεις τους με υψηλά ιστάμενους της πολυπλόκαμης κεντρικής εξουσίας συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην προώθηση και επιτυχία του στόχουτης (εκ γενετής) πολιτογράφησης του μεγάλου Καραϊσκάκη, ως Αρτινού «Σκουληκαρίτη».

● Την καλώς εννοούμενη «επιστράτευση», ειδικότερα: Αρτινών στην καταγωγή λειτουργών έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ πανελλήνιας κυκλοφορίας, για συχνή σχετική αρθρογραφία, καλλιτεχνικών δημιουργών της τοπικής κοινωνίας καιτης Αρτινής διασποράς γιατον σχεδιασμό,το γύρισμα και την προβολήτηλεοπτικών αφιερωμάτων,κυρίως από την κρατική ΕΡΤ, ως καιΑρτινών δημιουργών για τη συγγραφή ιστορικών πονημάτων, όλοι τους, με κοινό αντικείμενο τη γέννηση, τη δράση και την εθνική προσφορά του Γεωρ. Καραϊσκάκη.

● Τέλος, και μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της δημιουργίας του προαναφερόμενου ιδρύματος(σ. σ, ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΜΕΛΕΤΗΣ & ΕΡΕΥΝΑΣ…ΠΕΡΙΟΔΟΥ»), προτείνουμε τη συγκρότηση μιας 7-μελούς επιτροπής, με τη συμμετοχή: της Αντί-Περιφέρειας Άρτας, των Δήμων Αρταίων και Καραϊσκάκη κ.α, η οποία: θα αναλάβει την προώθηση των πιο πάνω επί μέρους στόχων, θα έχει την επιμέλεια για την, καθ’ οιονδήποτε τρόπο επικουρία στην παναρτινή προσπάθεια: Κυβερνητικών και Πολιτειακών παραγόντων, πρεσβευτών ξένων χωρών που στήριξαν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 21 κ.ά προκειμένου, με την παρουσία τους εκεί να προσδοθεί η μεγαλύτερη δυνατή λαμπρότητα, επισημότητα στις εορταστικές εκδηλώσεις «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ» (σ.σ τέλος Ιουλίου στη Σκουληκαριά) προς τιμήν του Γεωρ Καραϊσκάκη.

 

Βέβαια θα ήταν σοβαρή παράλειψη του γράφοντος, αν στους συντελεστές της προτεινόμενης «ΠΑΝΑΡΤΙΝΉΣ ΠΡΟΣΠΆΘΕΙΑΣ», δεν απέδιδε τον πρωτεύοντα ρόλο, με οποιονδήποτε τρόπο τον διαδραμάτιζαν, στους νυν και τέως Αρτινούς υπουργούς Γεώργιο Στύλιο, Όλγα Γεροβασίλη, όπως και στους συναδέλφους τους που έλκουν την καταγωγή τους από την Άρτα, και προεχόντως στον συντοπίτη τ. πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ωστόσο, εκείνοπου πρέπει να σταματήσει είναι οι κατά καιρούς αναμασώμενες βαρύγδουπες δηλώσεις,που προβάλλονταικατά κόροαπό τους εδώ πολιτικούς και Αυτό-διοικητικούς αξιωματούχους, ως απάντηση στις δηλώσεις για την «Μαυρομματινή» καταγωγή του Αρτινού ήρωα του 21 που γίνονται, κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις που οι «Καρδιτσιώτες» διοργανώνουνπρος τιμήν του Καραϊσκάκη. Και το λέμε αυτό: γιατί πρόκειται για μεμονωμένες φωνές που απευθύνονται μόνο σε ευήκοα Αρτινά ώτα, αλλά και σταπολύ περισσότερα της επικράτειας που, δυστυχώς, είναι (ώτα) μη ακουόντων γιατί είναι αποσπασματικές αντιδράσεις της Αρτινής Πολιτείας, χωρίς συνέχεια, και με ελλείπουσατεκμηρίωση,που θα ανέτρεπε τον ψευδή και ανυπόστατο ισχυρισμό περί την «Μαυρομματινή» καταγωγή του ήρωα. γιατί, εν τέλει ουδέν ουσιαστικό προσθέτουν στην προσπάθεια, ειμή μόνοτο κέρδος των εντυπώσεων, υπέρ των ένθεν κακείθεν συντελεστών τους (σ. σ, πολιτικοί, αυτό- διοικητικοί, εφημερίδες που τους ζητούν να προβούν σε σχετική δήλωση επί του ζητήματος προκειμένου να τη φιλοξενήσουν στα έντυπά τους κ.ά),που θα προκύψει από την προβολή τους ενώπιον του Αρτινού κοινού.

Ίσως κάποια από τα πιο πάνω προτεινόμενα, στο μέτρο της υλοποίησής τους, να εκλαμβάνονται ως υπερβατικά. Εν τούτοις, εάν κανείς, κάθε πρωί που ξυπνάει, θέλει «να βλέπει το …ποτήρι της επιτυχίας του ημερήσιου στόχου του μισό-γεμάτο και ποτέ μισό-άδειο», έ, τότε, με αισιοδοξία,περισσότερη πίστη και μεγαλύτερη και καλύτερη προσπάθεια,ίσως «δει» τον πιο πάνω Αρτινό στόχοστη σφαίρα του εφικτού. Επομένως, μάλλον αξίζει τον κόπο, ο απλός πολίτης του γενέθλιου τόπου, να αναλάβει, την ευθύνη της επιτυχίας του,φυσικά κατά το μέρος που του αναλογεί…

(*)→ ο γράφων με την από 7/4/2009 επιστολή του προς την εφημερίδα των Αθηνών: «Το Βήμα», ζήτησε την ανασκευή σχετικών δημοσιευμάτων, που έφεραν το Μυρομμάτι Καρδίτσας ως γενέτειρα του Γεωρ. Καραϊσκάκη. Ωστόσο η εν λόγω επιστολή δεν ήταν επαρκής Αρτινή κίνηση, προκειμένου να αρθεί η επιτευχθείσα από τους «Καρδιτσιώτες» ιστορική στρέβλωση, που αν μη τι άλλο, δεν θα πρέπει να είναι ανεκτή από κανένα Αρτινό.