Η κλήση για «πυρκαγιά» στην ALPHA ανέδειξε το πρόβλημα στο κέντρο της πόλης
Δύσκολη Πρόσβαση της Πυροσβεστικής
*Λύση η τοποθέτηση μεγάλου δικτύου κρουνών
*Τι δήλωσε ο Διοικητής Σπυρ. Παπαστάθης
*Και με drone στην κατάσβεση των πυρκαγιών η Πυροσβεστική Άρτας
Την δυσκολία πρόσβασης των οχημάτων της πυροσβεστικής στο κέντρο της πόλης της Άρτας ανέδειξε μια κλήση για πυρκαγιά από την Τράπεζα, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, απέναντι από τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου και γειτνιάζει με την κεντρική πλατεία.
Τελικά, δεν πήρε φωτιά η τράπεζα, αλλά πήραν φωτιά ξερά φύλλα σε εξωτερικό φρεάτιο, ο καπνός πέρασε στην τράπεζα από τις θυρίδες, οι υπάλληλοι φοβήθηκαν μήπως άρπαξε φωτιά το υπόγειο, ειδοποίησαν την πυροσβεστική και ο φακός του Γιάννη Σίμου, κατέγραψε τις προσπάθειες των πυροσβεστικών οχημάτων, να περάσουν ανάμεσα από τσιμεντένιες ζαρντινιέρες και τραπεζοκαθίσματα, στη Σκουφά.
Για το πρόβλημα της διέλευσης τις Πυροσβεστικής στην είσοδο της οδού Σκουφά στο κέντρο Άρτας για κατάσβεση φωτιάς στις 27-5-2021 και ώρα 11:00 το πρωί, που κατέγραψε ο φακός του Γιάννη Σίμου, απευθυνθήκαμε στον Διοικητή της Διοίκησης Π.Υ.Ν. Άρτας, κ. Σπύρο Παπαστάθη.
Ο κ. Παπαστάθης, που διευκρίνισε πως δεν υπήρξαν ούτε ζημίες, ούτε κάτι άλλο, στον υποκατάστημα της ALPHA, παραδέχτηκε όμως πως στο κέντρο της πόλης υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης.
Αν ήταν πραγματική πυρκαγιά και απαιτούνταν το 10τονο όχημα, τότε θα υπήρχε πρόβλημα, καθότι η προσέγγισή του στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά και απέναντι στον Ιερό ναό, είναι δύσκολη η πρόσβαση μεγάλων οχημάτων.
Ο κ. Παπαστάθης, ένας έμπειρος αξιωματικός της πυροσβεστικής, με μετεκπαιδεύσεις, μάχιμος, μας είπε πως το πρόβλημα της Άρτας μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με μεγάλο δίκτυο υδροστομίων, (πρόκειται για τους γνωστούς κρουνούς) τοποθετημένων κοντά σε τράπεζες, εκκλησίες και κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος.
Αλλά και στην άνω πόλη, ο κ. Παπαστάθης έχει εντοπίσει το ίδιο πρόβλημα με την έλλειψη πρόσβασης, τους στενούς δρόμους κ.λ.π.
Στο Τέξας, όπου έκανε μετεκπαίδευση, όπως μας είπε ο κ. Παπαστάθης, δεν υπάρχουν οχήματα-βυτιοφόρα της Πυροσβεστικής, αλλά οχήματα με πολλά μέτρα λάστιχο. Και τούτο επειδή υπάρχουν σε επιλεγμένα σημεία κρουνοί για να συνδέονται τα πυροσβεστικά οχήματα.
Με drone στις πυρκαγιές
Η συνομιλία μας με τον κ. Παπαστάθη, έφερε και την είδηση: η Πυροσβεστική Υπηρεσία Άρτας, σύντομα θα εποπτεύει τους χώρους και κυρίως τις πυρκαγιές με drone. Ο Κ. Παπαστάθης έχει εκπαιδευτεί στη χρήση drone στη Γαλλία και η Πυροσβεστική Άρτας, θα είναι η μοναδική υπηρεσία στην Ήπειρο, που θα έχει drone στη διάθεσή των πυροσβεστών. Πρόκειται για χορηγία προς την Πυροσβστική Άρτας, του γνωστού εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, που έχει γνωριμία με τον κ. Παπαστάθη. Ήδη πρόκειται να μεταβούν στην Αθήνα για εκπαίδευση, άνδρες από την Υπηρεσία της Άρτας.
Τι προβλέπεται
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και με σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, “οι Φορείς δικτύων ύδρευσης πόλεων, οικισμών και λοιπών περιοχών, δηλαδή τα πρόσωπα, οργανισμοί ή Αρχές που ορίζονται για να προμηθεύουν νερό για ανθρώπινη κατανάλωση, υποχρεούνται να τοποθετούν πυροσβεστικά υδροστόμια με δαπάνες τους, σύμφωνα με τις υποδείξεις της οικείας πυροσβεστικής υπηρεσίας και να διαθέτουν δωρεάν νερό για τις ανάγκες πυρόσβεσης και την πραγματοποίηση πυροσβεστικών ασκήσεων. Για το σκοπό αυτό εγγράφουν υποχρεωτικά στον ετήσιο προϋπολογισμό εξόδων τους τις απαραίτητες πιστώσεις».
Ανάλογα με τον αριθμό ανδρών της κάθε Π.Υ. οι διοικητές ορίζουν επιτροπή πυροσβεστών για τον έλεγχο των υδροστομίων της περιοχής τους.
Τα υδροστόμια απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται για άλλες χρήσεις πλην της κατάσβεσης παρά αποκλειστικά για τον εφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων, σε θέσεις που ορίζονται και εγκρίνονται από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία. “Η χρήση πυροσβεστικών κρουνών για λοιπές χρήσης πλην της κατάσβεσης (πχ πλήρωσης βυτιοφόρων οχημάτων κλπ) και γενικά κάθε επέμβαση η οποία αποσκοπεί στη λήψη μη τιμολογούμενου νερού, θεωρείται λαθραία υδροληψία και τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 372 του Ποινικού Κώδικα».