ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Υποτίμηση της στήριξης της πρωτογενούς πρόληψης των εξαρτήσεων

Με αφορμη το θεμα της ΑΜΚΕ ΣΧΕΔΙΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, η παράταξη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «4 μήνες μετά την έναρξη της δημόσιας συζήτησης για την κατάσταση στην ΑΜΚΕ ΣΧΕΔΙΑ, η συζήτηση στο Π.Σ. περιστράφηκε αποκλειστικά γύρω από το παρασκήνιο των προσωπικών προστριβών του τελευταίου έτους.
Ενώ η εισήγηση της ΛΑ.ΣΥ. αποτύπωσε με βάσει τους επίσημους δημοσιευμένους απολογισμούς των φορέων απεξάρτησης, όπως του ΚΕΘΕΑ, του «18 ΑΝΩ», του «ΑΡΓΩ» τις νέες ανάγκες θεραπείας και το νέο προφίλ χρηστών, με αύξηση της πολυτοξικοεξάρτησης, δηλαδή την παράλληλη χρήση 2 και άνω διαφορετικών ουσιών, με ραγδαία αύξηση των αιτημάτων για απεξάρτηση από την κάνναβη και την κοκαϊνη, η χρήση της οποίας αυξήθηκε μέσα στην πανδημία, με τους ανέργους να μειώνονται και να αυξάνονται οι αιτήσεις για θεραπεία από εργαζόμενους με σταθερή εργασία και από απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,

καμία στήριξη δεν έτυχε το αίτημα που διατύπωσε η ΛΑ.ΣΥ. για στήριξη με μόνιμο προσωπικό και αύξηση χρηματοδότησης των στεγνών προγραμμάτων πραγματικής απεξάρτησης. Ενδεικτικά στην δεκαετία της καπιταλιστικής κρίσης και όξυνσης της χρήσης ναρκωτικών στο ΚΕΘΕΑ το προσωπικό μειώθηκε κατά 21% η κρατική επιχορήγηση κατά 22%. (…)

Ως περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, με όπλο την καθαρή θέση μας ενάντια σε ΟΛΑ τα ναρκωτικά χωρίς ψευδοδιακρίσεις σε «μαλακά» και «σκληρά» και στον αντίποδα της προσπάθειας όλων των αστικών κομμάτων να πετύχουν τον συμβιβασμό της νεολαίας και της κοινωνίας με την ναρκωκουλτούρα, απευθυνόμαστε στους φορείς της νεολαίας και στους φορείς του λαίκού κινήματος και τους καλούμε να κάνουν δική τους υπόθεση,
την διεκδίκηση ενίσχυσης της Πρόληψης, ειδικά σε πληθυσμούς που ακόμα δεν έχουν πειραματιστεί με της ουσίες, με την Πρόληψη να βασίζεται της κοινωνικές σχέσεις που διαμορφώνει ο άνθρωπος, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία της η ηλικία, η περιοχή, το σύνολο του κοινωνικού πλαισίου όπου διαμορφώνεται η προσωπικότητα την διεκδίκηση με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε κάθε άνθρωπος που βαδίζει στο μονοπάτι των ναρκωτικών να έχει τη δυνατότητα να ξαναβαδίσει στο μονοπάτι της κοινωνικής ζωής και δράσης.