Ρύθμιση για τις πληρωμές του παγετού «Άνοιξη 2021» από Λιβανό
Προκαταβολή 40% στις ζημιές έως τέλος Ιουλίου
Αδημονούν οι παραγωγοί της Άρτας
Σύσκεψη Γ. Στύλιου και Β. Γιόγιακα με Λιβανό
Ενώ οι Αρτινοί παραγωγοί που δοκιμάσθηκαν για μια ακόμη χρονιά, από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, αδημονούν για να δούν ρευστό στις τσέπες τους, κατατέθηκε στη Βουλή από τον Σπήλιο Λιβανό η ρύθμιση για τις πληρωμές του παγετού «Άνοιξη 2021» με στόχο του ΥπΑΑΤ –σύμφωνα με σχολιασμό του Υπουργείου- να τηρηθεί η δέσμευση για πληρωμή του 40% προς το τέλος του μήνα.
Πιο συγκεκριμένα, αυξάνουν οι πιθανότητες να πληρωθεί τέλος του μήνα, όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, η προκαταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν από τους παγετούς της άνοιξης 2021, οι δικαιούχοι αγρότες.
Συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «ΟΡΓΑΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ», προβλέπεται κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας η δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης για έως το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε καθώς και η προκαταβολή του 40% της ζημιάς. Μάλιστα ορίζεται ασφαλιστική δικλείδα για την προκαταβολή μέχρι 40%, ως απώτατο χρονικό όριο, η 31η Οκτωβρίου 2021.
Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα είσπραξης προκαταβολής μέχρι ποσοστού 40% για τους παραγωγούς που οι καλλιέργειές τους ήταν σε προανθικό στάδιο.
Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, την προκαταβολή του 40%, θα την εισπράξουν το επόμενο διάστημα, όλοι όσοι έχουν διαπιστωμένα υποστεί ζημιές στην παραγωγή τους από τους παγετούς της άνοιξης, ενώ θα ακολουθήσει η εκκαθάριση τους επόμενους μήνες, αφού γίνουν οι εξατομικεύσεις.
Να σημειωθεί πως τα χρήματα είναι ήδη διαθέσιμα και απαιτείται η μεταφορά τους στον ΕΛΓΑ, κατά τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ο ΕΛΓΑ από την πλευρά του, χρειάζεται το πολύ τρεις ημέρες, για να περαιώσει την πληρωμή.
Σύσκεψη Γ. Στύλιου και Β. Γιόγιακα με Λιβανό
Η αποζημίωση των παραγωγών εσπεριδοειδών και κυρίως των μανταρινοπαραγωγών της ποικιλίας «Κλημεντίνη» λόγω της πανδημίας και των παγετών συζητήθηκε στη συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού με τους βουλευτές της ΝΔ Άρτας Γιώργο Στύλιο, Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, και Αργολίδας Γιάννη Ανδριανό.
Ο κ. Λιβανός ενημέρωσε τους βουλευτές ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου συνεχίζουν τη συλλογή στοιχείων για να διαπιστωθεί το εύρος της ζημιάς από τον covid-19 και αν προκύψει από τη συλλογή των στοιχείων θα δοθεί, όπως έγινε και σε άλλα προϊόντα, ενίσχυση στους παραγωγούς.
Κατά τα λοιπά και σύμφωνα με ενημέρωση από τον Β. Γιόγιακα, συζητήθηκαν και όλα τα θέματα τα οποία περιέχονται στην τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή όπου προβλέπεται η ένταξη στο Ειδικό Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για τον Παγετό όσων παραγωγών υπέστησαν ζημιές από 15 Φεβρουαρίου έως και 20 Απριλίου 2021.
Οι βουλευτές στάθηκαν και στις καλλιέργειες που ήταν σε προανθικό στάδιο και δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Το μέγιστο όριο της αποζημίωσης θα φτάνει το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας ενώ έως και το 40% μπορεί να δοθεί ως προκαταβολή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2021.
Οι βουλευτές έθεσαν επίσης στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου το πρόβλημα των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των ζωοτροφών.
Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου προς Σπ. Λιβανό για εσπεριδοειδή – χονδροελιές
Το ζήτημα της ακαρπίας σε ελιές και εσπεριδοειδή στην Αιτωλοακαρνανία επισημαίνει με επιστολή του ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου προς τον Σπήλιο Λιβανό, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Tροφίμων.
Όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Αγρινίου, με την «παρούσα επιστολή επανέρχομαι με σκοπό να σας ενημερώσω, σε συνδυασμό με τις δυο προηγούμενες επιστολές μου, για το μείζον ζήτημα της ακαρπίας που παρατηρείται φέτος στο σύνολο της καλλιέργειας ελιάς και ειδικότερα στις επιτραπέζιες ποικιλίες, σε όλη την έκταση του Δήμου Αγρινίου… Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο επηρέασαν δυσμενώς την ανθοφορία και την καρπόδεση σε όλες τις επιτραπέζιες ποικιλίες (ενδεικτικά αναφέρω και την χονδροελιά που καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής στο Δήμο Αγρινίου), όπου υπάρχει γενική ακαρπία και αυτό έχει ως συνέπεια να έχουμε σημαντικό πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών μας καθώς αποτελεί μια από τις πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες του Δήμου μας…
Αναμένω ότι θα λάβετε μέριμνα και θα ενισχύσετε με κάθε τρόπο τους ελαιοπαραγωγούς που πλήττονται από την ακαρπία γιατί είναι ο μόνος τρόπος να στηρίξετε την τοπική οικονομία».
Επίσης ο Δήμαρχος Αγρινίου με άλλη επιστολή για την ακαρπία στα εσπεριδοειδή επισημαίνει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: «Επανέρχομαι με δεύτερη επιστολή, με σκοπό να επισημάνω κι εγώ με τη σειρά μου ακόμη ένα φλέγον ζήτημα που ταλανίζει τον Δήμο Αγρινίου και δεν είναι άλλο από την επικείμενη μείωση του εισοδήματος των παραγωγών εσπεριδοειδών, ως συνέπεια του γεγονότος ότι το ποσοστό της καρπόδεσης και της ανθοφορίας είναι ελάχιστο σε πολλές περιοχές του Δήμου Αγρινίου αλλά δυστυχώς και ευρύτερα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος έχει το μεγαλύτερο κομμάτι της εθνικής παραγωγής σε εσπεριδοειδή….
Δυστυχώς, από πληροφορίες που έχω, τόσο ο ΕΛΓΑ όσο και το Υπουργείο σας δεν συμπαραστέκονται στους παραγωγούς με δεδομένο ότι αυτές οι καλλιέργειες έμειναν εκτός του πακέτου των παγετόπληκτων. Ταυτόχρονα, όπως φαίνεται και από σχετικό έγγραφο του ΕΛΓΑ, που ήρθε στην δημοσιότητα, δεν αφήνει περιθώριο ούτε καν για ένταξη σε ΠΣΕΑ… Σίγουρα γνωρίζετε ότι την τρέχουσα περίοδο, αναμένεται κατακόρυφη πτώση της παραγωγής στις περισσότερες από τις βασικές καλλιέργειες του Νομού ευρύτερα αλλά και του Δήμου Αγρινίου ειδικότερα. Θα ήθελα, λοιπόν, να φροντίσετε να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι στους οπωρώνες των εν λόγω καλλιεργειών και να δρομολογηθούν κατάλληλες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς για την αποζημίωση των παραγωγών».