Ομόφωνο Όχι από το Δημοτικό Συμβουλίου Άρταίων για το πλωτό φωτοβολταικό στο Πουρνάρι

Θα προσλάβουν επιστήμονα να αποφανθεί

Θα φτάσουν μέχρι και σε προσφυγές!

Η εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πουρναρίου ισχύος 103 μεγαβάτ από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, την Τρίτη το απόγευμα.
Το θέμα εισήχθηκε στην ημερήσια διάταξη ύστερα από αναβολή σε προηγούμενη συνεδρίαση, λόγω απουσιών των επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Να σημειωθεί πως το θέμα των πλωτών φωτοβολταϊκών στο Πουρνάρι, αποτελεί θέμα συζήτησης στην τοπική κοινωνία από τον Φεβρουάριο του 2021, όταν η ΗΧΩ αποκάλυψε τα σχέδια της ΔΕΗ και τη συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ.
Όταν το θέμα έγινε γνωστό για σχεδιασμό πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πουρναρίου, προκάλεσε τις πρώτες αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις, Συλλόγους και φορείς της περιοχής.
Επίσης κατατέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα του έργου, ενώ η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων άργησε να γίνει, ενώ η ΔΕΗ και η ΤΕΡΝΑ προχωρούσαν σε διαδικασίες.

Τελικά στην προχθεσινή συνεδρίαση, ομόφωνα αντίθετο στην κατασκευή και την λειτουργία πλωτού φωτοβολταικού στη λίμνη Πουρναρίου τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Άρταίων.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί γνωμοδότηση για το έργο και για την Περιβαλλοντική Μελέτη γιαυτό το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε αφενός να απευθυνθεί σε εξειδικευμένους επιστήμονες ώστε να τεκμηριώσει την αρνητική στάση και αφετέρου να κινηθεί νομικά εάν χρειασθεί ώστε το έργο αυτό να μην προχωρήσει.
Μάλιστα στη συνεδρίαση ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης υπογράμμισε πως ένα πλωτό φωτοβολταικό στη λίμνη Πουρναρίου είναι αντίθετο με τον σχεδιασμό του Δήμου ο οποίος προβλέπει ολοκληρωμένη χωρική επένδυση για ήπια τουριστική ανάπτυξη που θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ.

Επίσης αναμένονται να αποφασίσουν και τα Δημοτικά Συμβούλια και των Δήμων Ν. Σκουφά, Κ. Τζουμέρκων που ένα μεγάλο μέρος τους ακουμπάει στη λίμνη, αλλά και ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη, που επίσης έχει ένα μικρό μέρος να βρίσκεται στη λίμνη Πουρναρίου.
Το θέμα αυτό φαίνεται να έχει δρόμο, αφού η ΤΕΡΝΑ έχει επενδύσει πολλά στο πλωτό αυτό φωτοβολταϊκό, που δεν είναι μόνο του, αλλά έχει προγραμματίσει επενδύσεις συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση τριών πλωτών φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 265 MW. Τα έργα –σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που είδαν το φως της δημοσιότητας- θα εγκατασταθούν στους τεχνητούς ταμιευτήρες Πουρναρίου στον Άραχθο και Καστρακίου, και Στράτου στον Αχελώο.
Να σημειωθεί πως εκτός του Δημάρχου Αρταίων, και οι επικεφαλής των παρατάξεων Γιάννης Παπαλέξης, Τζένη Ταπραντζή και Λίτσα Κιτσαντά δήλωσαν την αντίθεσή τους στο έργο αυτό.

Εκ μέρους της πρωτοβουλίας πολιτών για την ανάπτυξη της λίμνης τοποθετήθηκε ο κ. Γ. Σπύρου που προ καιρού μαζί με άλλους από την Πρωτοβουλία Πολιτών, μίλησε στην ΗΧΩ . Μιλώντας στην ΗΧΩ, οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Αξιοποίηση της Λίμνης επισημαίνουν πως «Όλοι οι βουλευτές είχαν συμπεριλάβει το έργο στα προεκλογικά τους Προγράμματα. Ήρθε η ώρα να βάλλουν πλάτη για να βρεθούν τα χρήματα. Εμείς ως Ομάδα κάναμε και κάνουμε συναντήσεις και έχουμε ενημερώσει όλους τους βουλευτές της ΠΕ Αρτας και τους Δημάρχους, που εμπλέκονται».

Σε ότι αφορά την πιθανότητα να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στη Λίμνη Πουρναρίου, τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας, τοποθετήθηκαν αρνητικά όχι μόνο για λόγους αισθητικής, αλλά και για λόγους ουσίας, αφού όπως υπογράμμιζαν «…κανένας δεν μας διαβεβαιώνει για τις επιπτώσεις στα νερά… σε αντίστοιχη περίπτωση, στην λίμνη Πολυφύτου, οι ειδικοί μιλούν για μεταβολή της ισορροπίας της φύσης στην υδάτινη λεκάνη και αλλοίωση της ποιότητας του νερού από την μόνιμη σκίαση, θάνατο των ψαριών, όπως επίσης και για πρόσκληση προβλημάτων στη βιοποικιλότητα της περιβάλλουσας παραλίμνια ζώνης».