Ακουμπάει την Άρτα η «Δέλτα»
Εκτοξεύθηκαν τα κρούσματα σε ολόκληρη την χώρα
10 κρούσματα την Τρίτη 27/7
Ανοδικές τάσεις στην Ήπειρο
Σε υψηλά επίπεδα εκτοξεύθηκαν τα κρούσματα καθώς σε ολόκληρη την χώρα επιβεβαιώθηκαν 3.593 νέα το τελευταίο 24ωρο. Πιο συγκεκριμένα στην Αττική καταγράφονται τα περισσότερα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και την Τρίτη 27 Ιουλίου, σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα από τα συνολικά 3.593 κρούσματα κορονοϊού, στην Αττική καταγράφονται 1332 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 398.
Να σημειωθεί πως, σε συνολικά 48 περιοχές της χώρας καταγράφεται διψήφιος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊό
Παράλληλα, ανοδικές τάσεις καταγράφονται στην Ήπειρο με τα περισσότερα κρούσματα να αφορούν σε άτομα νεαρών ηλικιών παράλληλα με πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, που βρίσκονται θετικοί στον ιό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής που έκανε γνωστά ο ΕΟΔΥ, σε διψήφιους αριθμούς βρίσκεται αυτή την φορά και η Άρτα με τις εκτιμήσεις να λένε πως πρόκειται για επισκέπτες, ή για επανάκαμψη πολιτών από διακοπές, στο Νομό Ιωαννίνων επιβεβαιώθηκαν 35 νέα κρούσματα και στην Πρέβεζα 14.
Η κατανομή αναλυτικά είναι η εξής:
Νομός Ιωαννίνων 35
Νομός Πρέβεζας 14
Νομός Άρτας 10
Νομός Θεσπρωτίας 4
Κλιμάκωση
Την τάση κλιμάκωσης του νέου κύματος της πανδημίας, που «καθοδηγείται» από τη μετάλλαξη Δέλτα, αποτυπώνουν τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθώς η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται πως έχει κυριαρχήσει σε ποσοστό άνω του 75%-80% σε όλη την Ελλάδα και πάνω από 90% σε ορισμένα νησιά και τουριστικούς προορισμούς, με τις προβλέψεις των επιστημόνων να «δείχνουν» σε περαιτέρω εκτίναξη κρουσμάτων εντός του Αυγούστου -εξ ου και εντατικοποιείται ο αγώνας σε όλα τα μέτωπα προς οικοδόμηση του απαιτούμενου τείχους ανοσίας προς θωράκιση της χώρας και της δημόσιας υγείας.
Συγκεκριμένα, σήμερα, Τρίτη 27 Ιουλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.593, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 482.145 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 124 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.343 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.911 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 142 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 85.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.794 ασθενείς.
Όχι υποχρεωτικός για εκπαιδευτικούς
Εν τω μεταξύ, για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και το εάν θα επεκταθεί στους εκπαιδευτικούς, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, λέγοντας πως προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
Ο πρωθυπουργός ο οποίος τοπθετείται στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το νέο σχολείο είπε: «Μας απασχόλησε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού εκπαιδευτικών, αλλά δεν θα ήταν στην παρούσα συγκυρία η ενδεδειγμένη λύση».
Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είπε πως υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός που δεν έχει κάνει το εμβόλιο. «Ενα ποσοστό 70% έχει εμβολιαστεί», συνέχισε. Συνεχίζοντας για τα της πανδημίας, ο πρωθυπουργός είπε πως το τέταρτο κύμα της πανδημίας αφορά πρώτα τους ανεμβολίαστους, σημειώνοντας πως αυτοί έχουν ευθύνη απέναντι στην οικογένειά τους, αλλά και στα παιδιά για να πάνε να εμβολιαστούν.
Περιγράφοντας την κατάσταση στην Παιδεία, ο πρωθυπουργός, είπε πως θα είναι δύσκολο να αναπληρωθούν οι θέσεις των εκπαιδευτικών σε περίπτωση που αρρωστήσουν μαζικά. Σημείωσε δε πως οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν θα εμβολιαστούν θα πρέπει να κάνουν εργαστηριακά τεστ για να μπορούν να μπουν στην τάξη και να διδάξουν.
Τροπολογία
Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο- που ψηφίζεται την Πέμπτη στη Βουλή- κάνοντας πράξη την εξαγγελία του πρωθυπουργού. Σε διαφορετική περίπτωση οι εκπαιδευτικοί δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο κτίριο, ενώ θα βρεθούν άμεσα υπό το μέτρο της αναστολής καθηκόντων. «Για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης επιβάλλεται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής και ειδικής διάταξης το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με όμοια απόφαση αίρεται η αναστολή εφόσον προσκομίζεται πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού νόσησης ή αρνητικού διαγωνιστικού ελέγχου σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρώτο άρθρο της τροπολογίας.