Έρχονται ελλείψεις και ανατιμήσεις στην αγορά λόγω πυρκαγιών

Με τις πρώτες αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων που έκαναν την εμφάνισή τους στους πάγκους των λαϊκών αγορών, ελλείψεις προϊόντων θα συναντούν οι καταναλωτές, ειδικά όσοι διαμένουν στα αστικά κέντρα. Σημαντικά αυξημένες είναι οι τιμές στα κηπευτικά -μελιτζάνες, κολοκυθάκια, φασόλια- ακόμα και αργά το μεσημέρι, όπως και στα φρούτα και δη στα σταφύλια.

Οι λόγοι πίσω από την περιορισμένη προσφορά και τις ανατιμήσεις που θα γίνου ακόμα πιο αισθητές το επόμενο διάστημα, είναι οι εξής: Πρώτον, οι καταστροφικές πυρκαγιές, ιδιαίτερα στην Ηλεία, που κατέκαψαν καλλιεργημένες εκτάσεις αφήνοντας τους πάγκους «στεγνούς» και, δεύτερον, ο παρατεταμένος καύσωνας, με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, που κατέστρεψε μέρος της παραγωγής, ιδιαίτερα των ευπαθών προϊόντων όπως η κορινθιακή σταφίδα.
Το επόμενο διάστημα, και συγκεκριμένα μετά από την επιστροφή των περισσοτέρων από τις διακοπές, οι ελλείψεις και οι ανατιμήσεις θα γίνουν πιο αισθητές στις τσέπες μας, καθώς οι ανάγκες σε αγροτικά προϊόντα θα αυξηθούν.

Αυξήσεις στο πρόβειο 
Δεδομένες θεωρούνται οι αυξήσεις στα συμβόλαια γάλακτος από τις τυροκομικές επιχειρήσεις την ερχόμενη γαλακτοκομική σεζόν σύμφωνα με δηλώσεις κτηνοτρόφων στην «ΥΧ» στον απόηχο της είδησης για τη συμφωνία της «ΚΟΛΙΟΣ» με παραγωγούς από το Λιβάδι Ολύμπου, που έκλεισε στο 1,2 ευρώ/κιλό στο πρόβειο και στα 75 λεπτά/κιλό ευρώ στο γίδινο.
Ήδη και άλλες τυροκομικές επιχειρήσεις δρομολογούν αντίστοιχες αυξήσεις. Σε αυτό συντελεί, μεταξύ άλλων, και ο σταθερά θετικός ρυθμός εξαγωγών φέτας, καθώς και οι περιορισμένες ποσότητες διαθέσιμης πρώτης ύλης (γάλακτος), όπως εξήγησαν στην «ΥΧ» στελέχη μεγάλων γαλακτοκομικών επιχειρήσεων, αλλά και τοπικών τυροκομείων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και αντιπρόεδρο της «ΔΩΔΩΝΗ», Ιωάννη Βιτάλη, «oι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος έχουν αυξηθεί από την περσινή γαλακτοκομική σεζόν κατά 20%-25%. Κύριος λόγος η άμεση ανάγκη της γαλακτοβιομηχανίας για περισσότερη πρώτη ύλη, χωρίς όμως οι τυροκόμοι μας να έχουν επαρκείς ποσότητες γάλακτος στη ζώνη γάλακτός τους, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες». Αναφορικά με τις πρόσφατες υποθέσεις τυροκομικών επιχειρήσεων που πιάστηκαν να παρανομούν, ο πρόεδρος της ΕΔΟΦ εκτίμησε ότι τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων είναι περιορισμένα χάρη στην ύπαρξη και στη διαρκή επαγρύπνηση της Διεπαγγελματικής, σε συνδυασμό με τους ελέγχους του ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ».